Skip to content

Atsisveikinimo vakaras su JAV oro desantininkais

Lietuvoje yra 31 aerodromas. Ignalinos aerodromas – vienintelis iš jų, pirmą žiemą bandantis veikti ir šaltuoju metų laiku. Tai viena iš priežasčių, kodėl karinėse pratybose dalyvaujantys oro desantininkai pasirinko būtent šį aerodromą. Nuo lapkričio 17 d. iki gruodžio 1 d. mūsų aerodrome ir treniravosi, ir gyveno Jungtinių Amerikos Valstijų kariai iš 173-osios oro desanto brigados (173rd Airborne Brigade). Lapkričio 29-osios vakarą, likus porai dienų iki išvykimo, ignaliniečiai atsisveikino su pratybose dalyvavusiais kariškiais.

173-oji oro desanto brigada dislokuota Italijoje, Vičensos mieste. Šis padalinys specializuojasi greito perdislokavimo operacijose, gali vykdyti įvairias karines operacijas, desantuotis į numatytą regioną. Šios brigados kariškiai dalyvavo pratybose Lietuvoje, Ignalinos aerodrome. Jiems vadovavo Danielas Enyartas.

Kaip sakė D. Enyartas, JAV 173-ios oro desanto brigados kariai veikia rotacijos principu, todėl pakeitę neseniai Lietuvoje buvusius savo kolegas jie toliau vykdo NATO įsipareigojimus sustiprinti rytinio NATO flango gynybinę galią, bendrą karinį rengimą ir gerina tarpusavio gebėjimą vykdyti bendras karines operacijas su Lietuvos kariais.

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Rytų Europoje rotuojasi nuo 2014 m. pavasario, kaip dalis JAV sausumos pajėgų operacijos Rytinėje aljanso dalyje „Atlanto ryžtas“. Tuo JAV demonstruoja savo kolektyvinės gynybos įsipareigojimą NATO sąjungininkams, užtikrinant saugumą po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Pasakodamas apie Ignalinos aerodromą, D. Enyartas neslėpė, kad visiems kariškiams patinka čia gyvenimo sąlygos, o ypač puikus maistas, kuriuo jie aprūpinami net ir būdami kitoje pratybų vietoje. „Žinoma, yra dalykų, kuriuos galima būtų koreguoti ir tai nėra blogai. Visiems prie visko reikia prisitaikyti. Mums labai patinka maistas, gyvenimo ir treniruočių sąlygos, todėl mes tikrai čia atvažiuosime ir vėl“, – MI sakė D. Enyartas.

Kariškiams jau įprasta, o mums, civiliams, dar baugokai atrodo vienos moters gyvenimas su būriu vyru. Iš 29 kariškių buvo ir 1 moteris. Pasirodo, JAV kariuomenėje lytis apskritai neturi jokios reikšmės. Ten visi lygūs. Visi viską daro, kas kam įsakyta. „Kariuomenėje yra labai daug vietų, kurias gali užimti moterys, nes lytis nėra joks prioritetas ar atvirkščiai. Svariausia – žmogaus gebėjimai. Pas mus vis dažniau moterų tampa artileristėmis arba karo inžinierėmis“, – tikino D. Enyartas.

Atsisveikinti su kariškiais atvyko ir rajono meras Henrikas Šiaudinis bei Nacionalinės žemės tarnybos Ignalinos ir Visagino skyriaus vadovas Arvydas Bagdonas. Apžiūrėję patalpas, kur įsikūrę kariškiai, visi šiek tiek nustebo. Pirmame aukšte – tarp dviejų angarų, skirtų lėktuvams, įrengtos dvi salės ir higienos kambariai, dušai. Antrame aukšte – didžiulė treniruoklių salė su įspūdingu ekranu per visą sieną, skirta tiek civiliams, tiek kariškiams. Kitoje laiptinės pusėje – miegamieji kambariai. Trečiame aukšte – stiklinis skrydžių valdymo bokštas.

Po laisvos ekskursijos vėl visi susirinko viename iš angarų, kur galėjo apžiūrėti amerikiečių atsigabentus didžiausius bepiločius orlaivius ir bene brangiausius, kainuojančius ne vieną milijoną, kurių aptarnavimo įranga sumontuota net keliuose kariniuose automobiliuose. Čia kariškiai šalia orlaivio ir visiems savaip svarbių Lietuvos, NATO ir JAV vėliavų įsiamžino drauge su meru H. Šiaudiniu, A. Bagdonu bei jais svetingai priėmusia aerodromo komanda: skraidymo centro direktoriumi Vytautu Rafanavičiumi, Mykolu Maciulevičiumi, Albertu Maciulevičiumi bei aerodromo direktoriumi Rimvydu Maciulevičiumi. Kariškiai kaip atminimą apie save, kitoms brigadoms paliko orlaivio propelerį ir įrašus atminimo lentoje.

Meras H. Šiaudinis kariškių vadui D. Enyartui prisiminimui apie pratybas Ignalinoje įteikė įrėmintą simbolinį Ignalinos žemėlapį su miesto vaizdais ir padėkojo už prasmingą bendradarbiavimą. Pasišnekučiavę, pasidaliję įspūdžiais ir pratybų akimirkomis, visi susirinko prie vaišių stalo. Truputėlis jaukios romantiškos aplinkos nekenkia ir kariškiams, juolab, kad vakarienei patiekti skanūs kalakutai, priminė jiems namus. Tai jų atsisveikinimo vakaras su Ignalina.

Kaip po renginio sakė aerodromo direktorius R. Maciulevičius, atsikvėpti nėra kada, aerodrome laukiama naujų brigadų. Tuo tikslu skubos tvarka jau kitą mėnesį bus įdarbinti du darbuotojai, o 2017 m. planuojama į pagalbą ieškoti dar septynių. Ignalinos aerodrome – pats darbų įkarštis!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje