Skip to content

Kaip Vidiškių gimnazija šventes šventė

MI informacija

Jau tapo nerašyta tradicija, kad advento – rimties ir laukimo metu – visų miestų ir miestelių aikštėse nušurmuliuoja žaliaskarių įžiebimo šventės, nupokši fejerverkai, o parduotuvių vitrinos suraibuliuoja sutviska lempelėmis, girliandomis, šventinių žaislų ir dovanų spalvomis kviesdamos plačiau atverti pinigines švenčių vardan! O ir iš televizorių ekranų skambantys pasauliniai kalėdiniai hitai, drumsdami susikaupimo, apmąstymų ir laukimo ramybę, kasdien primena apie artėjančias šventes.

Gimnazijoje didysis žiemos švenčių laukimas prasidėjo laikantis tradicijų – adventinio vainiko uždegimu. Tikybos mokytojos Audronės Urbonienės pakviesti kiekvienos savaitės pradžioje kaip viena šeima rinkomės į aktų salę prie advento vainiko. Aštuntokai Povilas Trubila ir Justina Vilūnaitė kiekvienam susitikimui buvo pasiruošę – priminė, kokia šio vainiko kilmė ir kas yra adventas, buvome kviečiami ieškoti laiko dažniau sustoti Dievo akivaizdoje, rasti laiko maldai, permąstyti Dievo gimimo slėpinį ir savo gyvenimą, atsisakyti ko nors, kad naujai patirtume, jog esame apdovanoti. Ir tuo, ką turime, pasidalinti su stokojančiu, įsiklausyti į save, išgirsti šalia esantį. Mokėmės dėkoti Dievui už laukimo dovaną ir už mums suteiktą ramybę. Mergaičių ansamblis, vadovaujamas mokytojos Lionės Gruodienės, prie kurio paskutinę savaitę prisijungė ir mokytoja Ona Motiejonienė, giedojo adventines giesmes. Vis kitas bendruomenės narys uždegdavo po vieną žvakę, nušvietusią laukimo kelią…

O kai kažko lauki, būtinai pasiruoši susitikimui. Šiemet gimnazija laukė ne tik švenčių, bet dar ir… karnavalo metu atplauksiančio piratų laivo. Todėl gerą pusdienį visi, maži ir dideli, puošė gimnazijos langus, kabinetus ir erdves. Gimnazijos mažiausi – pirmokėliai ir antrokai –„apsigyveno“ Afrikoje, netoli jų, karščiu alsuojančioje Madagaskaro saloje, įsikūrė trečiokai ir ketvirtokai, jaukioje penktokų erdvėje Indija pakvipo lotoso žiedais, o šeštokų Japonija, be abejo, viliojo nuostabiųjų sakurų kvapais. Septintokų Egiptas klasės palubėse „suposi“ piramidėmis ir kvietė skaityti… hieroglifus. Kontrastais – lediniu spindinčiu šalčiu ir šiltais kalėdiniais apdarais – stebino aštuntokų džentelmeniškoji Anglija, o temperamentingoji Ispanija sustingo margaspalviuose pirmokų gimnazistų karpiniuose.

Prancūzijos ne tik visas pasaulis, bet ir antrokai gimnazistai negalėjo įsivaizduoti be Eifelio bokšto, pavirtusio ažūrine kalėdine egle, kaip ir Ispanijos trečiokai gimnazistai neįsivaizdavo be koridos kovų, futbolo ir apšerkšnijusių apelsinmedžių… Net ant langų nutūpusios didžiulės snaigės negalėjo atsistebėtivaikų kūrybiškumu, išradingumu ir džiaugėsi matydamos, kaip kartu su vaikais draugiškai triūsė ne tik mokytojai, bet ir jų mamytės Vilma Žemaitienė, Rasa Trubilienė.

Kol puošėmės supratome, kad niekas nesugebės sukurti kalėdinės nuotaikos, dvasios ir išgyvenimo, jei gražiausiais žaislais neišdabinsite savo vidaus: nepamiršime vieni kitų atsiprašyti, susitaikyti ir atleisti…

O kaip gi šventės be dovanų ir malonių staigmenų! Jos pažiro gerokai prieš šventes. Maloniai nustebino Šypsenų slėnis, įsikūręs Šventupės kempinge ir pakvietęs visus įsijungti į smagią žiemos akciją, kuriant linksmą „Senių besmegenių bangą“, kurią iš Ukmergės, kartu su smagiais linkėjimais, neštų linksmi Seniai Besmegeniai į įvairus Lietuvos miestus, miestelius ir kaimus. Mūsų gimnazijos pradinukai irgi sulaukė Senio Besmegenio! Jis su gražiausiais linkėjimais atkeliavo iš Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos Vidiškių skyriaus. Bet pas mus ilgai neužsibuvo. Sukūrę palinkėjimą, perdavėme jį savo draugams į Mielagėnų skyrių. Jeigu jam gerai seksis, po Kalėdų Senis Besmegenis vėl turėtų sugrįžti į Šventupės Šypsenų slėnį.

Labai malonių dovanų gimnazija sulaukė ir iš Lietuvos muzikanto, prodiuserio, aktoriaus Andriaus Mamontovo bei Lietuvos agronomo, verslininko, ūkininko, politiko, mecenato Ramūno Karbauskio,2013 metais įkūrusių labdaros ir paramos fondą „Švieskime vaikus“.Šie vyrai gimnazijai ir Mielagėnų skyriui padovanojo gausybę geriausių lietuvių autorių sukurtų knygų vaikams: AidoJurašiaus „Akmenukų pasakos“, Gintarės Adomaitytės ,,Žaliojo namo paslaptis“, „Vėjo miesto pasakos“, rašytojos Ievos Kasperavičiūtės ir dailininkės Vaidos Jankūnaitės „Kas nutiko susitikus“, Ignės Zarambaitės „Emilio laiškas“, Aldonos Liobytės „Lėlė Aili“, Prano Mašioto „Juozukas ir Jockus“, Albino Žukausko „Varlė skalbėja“, Dianos Lekevičienės  „Pasaka apie girnų meškiuką“, „Vaikas su žvaigžde kaktoj“, „Do Do ūsai“, knygą žemaičių kalba „Cirulielis“ ir knygą, skirtą vyresniųjų klasių mokiniams, studentams,„Kvailių žvejonė“.

Niekas neabejoja, kad knyga gali pakeisti žmogaus gyvenimą. Gal todėl ir į Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamą akciją „Knygų Kalėdos“,skatinančią bendrauti ir dalytis knygomis su tais, kuriems jų trūksta, atsiliepė net keli žmonės (rašytoja Gintarė Adomaitytė, Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė, 3 klasės mokinė Austėja Garnevičiūtė, anglų kalbos mokytoja Jurgita Raketienė, trečiokės gimnazistės Dovilės mama Rimutė Rutkauskaitė ir gimnazijos direktorė Jūratė Sveikauskienė) ir padovanojo gimnazijos bibliotekai naujų knygų.

Svarbi ne tik knyga, bet ir periodinė spauda, ypač rajono laikraštis. Todėl gimnazijos bendruomenė dėkinga rajono laikraščio „Mūsų Ignalina“ redaktoriui Jonui Baltakiui, kuris jau kelintus metus iš eilės padovanoja gimnazijai šį laikraštį ir galimybę būti rajono naujienų ir įvykių sūkuryje.

O visai besibaigiant metams nuskambėjo paskutinis šventinis akordas gimnazijoje – tradicinis kalėdinis karnavalas, ilgai lauktas, visų pamėgtas, kasmet sukviečiantis mokinius, tėvelius, gimnazijos draugus ir bičiulius bei visą bendruomenę į didelį būrį. O būrys žiūrovų šiemet buvo išties didžiulis, net gimnazijos senbuviai vargiai prisiminė metus, kad karnavale būtų susirinkę tiek žiūrovų. Gal kad laikas buvo parankus, o gal kad buvo laukta atplaukiančiopiratų laivo – salė buvo sausakimša.

Ir lūkesčiai išsipildė su kaupu – aplankęs Afriką, Madagaskarą, Ispaniją, Prancūziją, Egiptą, Angliją, Rusiją, Indiją, Japoniją, Meksiką, patyręs begalę stulbinančių nuotykių, ištvėręs kraują stingdančius štormus vandenynuose ir jūrose atplaukėbebaimių piratų laivas ir surado taip ilgai ieškotą lobį Kalėdų saloje. Karnavale dalyvavusieji išgirdo vandenyno gaivų šniokštimą, pajuto nuotykių ir druskos skonį burnoje, susitiko su piratais ir senais gerais draugais.

Nuolatinių gimnazijos rėmėjų: UAB „Meleksas“ direktoriaus Rimanto Zigmanto, komanditinės ūkinės bendrijos „Danalta“ direktoriaus Danieliaus Paukštės ir Vidiškių seniūnijos seniūnės Vigalijos Matkėnienės, dėka saldžiais prizais buvo apdovanoti scenoje pasirodę 1–IV klasių mokiniai, tėveliai, tiksliau mamytės: Rita Steponėnienė, Dovilė Rakštelienė, Rimutė Rutkauskaitė ir Kristina Gruzdienė, mokytojai: Jurgita Rėkašienė, Jurgita Raketienė, Lionė Gruodienė, Dalia Urbonienė, Dainius Vaitkevičius, Audrius Krikščionaitis, Gintaras Gruodis.

Taip pat gražiausios gimnazijos klasės/erdvės konkurso nugalėtojos: 5 klasė ir jos auklėtoja Vitalija Medzevičienė (ši klasė dar apdovanota Gimnazijos tarybos įsteigtu piniginiu prizu), 6 klasė ir auklėtoja Audronė Krikščionaitienė, 8 klasė ir auklėtoja Ingrida Labuckienė, II klasė ir auklėtoja Ona Lukoševičienė, visos pradinės klasės ir jų mokytojos Diana Kindurienė, Jūratė Šalkauskienė, Elena Abeciūnienė, Ilona Pakalkienė bei sporto salę karnavalui papuošę, laivą sukonstravę abiturientai ir jų auklėtoja Joana Garnevičienė. Saldžių prizų nusipelnė ir karnavalo „ausys“ bei „akys“ – garso ir vaizdo operatoriai IV klasės mokinys Aurimas Garnevičius bei Vidas Krasys.

Gimnazijos bendruomenė dėkoja visiems, buvusiems kartu jau praėjusiais 2016 m., ir linki gražių akimirkų Naujaisiais metais. Metai baigėsi, metai prasidėjo!Su didžiuoju metų virsmu!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje