Skip to content

Gyventojų saugumu dabar rūpinasi kur kas gausesnės policijos pareigūnų pajėgos

MI informacija

Pagal naująjį policijos veiklos modelį, 2016 m. gruodžio 19 d., pradėjo dirbti ir Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ignalinos rajono policijos komisariatas. Rajono savivaldybės teritorijoje gyventojų saugumu dabar rūpinasi ne apylinkę prižiūrintys pareigūnai (apylinkės inspektoriai), kaip būdavo seniau, o kur kas gausesnės pareigūnų pajėgos. Pertvarkos tikslas – užtikrinti operatyvų reagavimą į gaunamą informaciją apie nusikalstamas veikas ir administracinius nusižengimus, kad vienu metu viešąją tvarką ir eismo saugumą užtikrintų gausesnės pareigūnų pajėgos, kad gyventojai sulauktų kuo skubesnės policijos pagalbos.Tam, kad būtų užtikrintas operatyvumas buvo perskirstyti darbai. Po pertvarkos pasikeitė komisariato struktūra, kurią sudaro viršininkas, veiklos ir reagavimo skyriai.

Veiklos skyrius

Jame šiuo metu dirba devyniolika pareigūnų. Veiklos skyriausviršininkas – Donatas Šemeklis. Vyriausieji tyrėjai – Artūras Blaškauskas ir Nerijus Paukštė, kurie organizuoja kitų tyrėjų, prižiūrinčių rajono savivaldybės teritoriją,veiklą, skiria jiems užduotis, priima sprendimus administracinių nusižengimų bylose, atlieka ikiteisminį tyrimą bylose, kai nenustatytas galimai nusikalstamą veiką padaręs asmuo. Ikiteisminio tyrimo pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą bylose, kai nustatytas galimai nusikalstamą veiką padaręs asmuo.

Pareigūnai, atliekantys administracinių nusižengimų kontrolę, tyrimą ir apskaitą (buvę eismo priežiūros ir kitos administracinės praktikos specialistai) atlieka administracinių nusižengimų tyrimą ir priima sprendimus šiose bylose, pagal kompetenciją vykdo asmenų paiešką, tvarko ir analizuoja duomenis apie eismo įvykius ir Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Bendruomenės pareigūnės – Jūratė Pernavienė ir Jurgita Zenkuvienė– savo veikla siekia įtraukti kuo daugiau visuomenės narių į viešosios tvarkos saugojimą, inicijuoja prevencinius susitikimus su rajono gyventojais, organizuoja policijos rėmėjų veiklą.

Reagavimo skyriaus

Jo pareigūnai vyksta į Bendrojo pagalbos centro telefonu 112 gautus skambučius, kada reikalinga skubi ir neatidėliotina policijos pareigūnų pagalba. Į įvykį reaguoja arčiausiai esantis policijos pareigūnų ekipažas, pareigūnų darbas organizuojamas pamainomis.

Reagavimo skyriaus viršininkas Giedrius Kamarauskas.Vyriausiasis tyrėjas – Audrius Večeria organizuoja pareigūnų, užtikrinančių viešąją tvarką bei eismo saugumą veiklą.

Operatyvinės grupės funkcijas vykdantys pareigūnai – neatidėliotinai reaguoja į  pranešimus apie nusikalstamas veikas, atlieka pirminius veiksmus įvykio vietoje, ikiteisminį tyrimą, priima nutarimus atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, užtikrina viešąją tvarką.

Viešosios tvarkos užtikrinimo funkcijas vykdantys pareigūnai – užtikrina viešąją tvarką, visuomenės saugumą, neatidėliotinai reaguoja į pranešimus apie įvykius ir pagal kompetenciją atlieka pirminius veiksmus įvykio vietoje, sulaiko įtariamuosius, vykdo administracinę teiseną ir įtariamųjų paiešką karštais pėdsakais.

Pagal naująją tvarką pareigūnai, lankydami savivaldybės gyventojus ar vykdami pagal iškvietimą, patruliuodami mieste ir seniūnijų teritorijoje, automobilyje turi visą reikiamą įrangą, kad patys galėtų įforminti įvykius, bausti pažeidėjus, užtikrinti viešąją tvarką, pagal savo kompetenciją tirti nusikalstamas veikas, apklausti įtariamuosius. Į įvykį nereikia vykti skirtingoms policijos pajėgoms, problemos sprendžiamos greičiau.

Dauguma užduočių pareigūnams formuojamos nuotoliniu būdu, naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis. Teritorijoje dirbantys pareigūnai aprūpinti planšetiniais kompiuteriais. Gavę užduotį, jie nedelsiant vyksta jos vykdyti ir apie tai informuoja grupės vyresnįjį. Analogiškai pareigūnai dirba ir tada, kai būdami teritorijose sulaukia pranešimo iš Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnų. Taip dirbant atvyksta arčiausiai esantis ekipažas, o nukentėjusysis pagalbos sulaukia greičiau.

Pasikeitė teritoriją prižiūrintys pareigūnai. Rajono teritoriją prižiūri:

Ignalinos m., Ignalinos, Linkmenų, Vidiškių, Ceikinių seniūnijas – vyr. tyrėjas Nerijus Paukštė, tel. 8 601 13115;

Dūkšto m. ir sen., Kazitiškio, Rimšės, Naujojo Daugėliškio, Tverečiaus, Didžiasalio, Mielagėnų seniūnijas– vyriausiasis tyrėjas Artūras Blaškauskas, tel. 8 610 25043. 

Jei reikalinga skubi pagalba

Bendrojo pagalbos centro tel. 112(skambučiai nemokami, veikia visą parą, be poilsio dienų).

Pasitikėjimo tel. 8 800 20112(skambučiai nemokami, anonimiškumas garantuojamas).

Asmuo, atvykęs į policijos komisariatą ne darbo valandomis, savaitgalį ir švenčių dienomis, norėdamas sulaukti pagalbos, gali pasinaudoti prie pastato durų įrengtu pagalbos mygtuku 112. Paspaudus šį mygtuką, interesantas bus tiesiogiai sujungiamas su Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnais, kuriems nurodęs problemą, sulauks reikalingos informacijos arba arčiausiai esančio policijos pareigūnų ekipažo.
Nuo 2016 m. gruodžio 5 d. policija pradėjo teikti informaciją tel.8 700 60000 visais, su migracija susijusiais klausimais – apie pasus, asmens tapatybės korteles, užsieniečių teisinę padėtį Lietuvoje.

Policijos departamento Informacijos teikimo centras paslaugą teikti pradėjo nuo migracijos klausimų (tik migracijos klausimais konsultuos bent 2–3 mėnesius). Kitas klausimų grupes įjungs etapais. Pažymėtina, kad konsultavimas elektroniniu paštu bus įjungtas tik tuomet, kuomet bus konsultuojama apie visas policijos teikiamas administracines paslaugas. Centras dirbs tik darbo dienomis, 8–18 val. (penktadieniais 8–16.45 val.). Konsultuojama ir anglų bei rusų kalbomis.
Informaciją teikia ne pareigūnai, o specialiai šioms funkcijoms atlikti apmokyti darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartį. Šiuo metu jų yra 6. Darbuotojai apmokyti pagal specialiai jiems parengtą mokymų programą, kurios metu dėmesys buvo skiriamas tiek turiniui (migracijos klausimams), tiek aptarnavimo kompetencijoms bei bendrosioms kompetencijoms ugdyti, tiek praktikai.

Jokios skubios policijos pagalbos centras neteiks ir nesidubliuos su Bendrojo pagalbos centro tel. 112. Įrašytas pranešimas pokalbio pradžioje praneš asmenims, kad esant skubios pagalbos poreikiui, jie kreiptųsi tel. 112. Jei, vis dėlto, tokie asmenys prisiskambins ir jiems reikės skubios pagalbos, centro darbuotojai klaus, kur asmuo yra ir pagal tai nukreips skambučius atitinkamo apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriui (jei nustatyti nepavyks – Vilniaus apskr. VPK OVS).

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje