Skip to content

Istorinis įvykis Ignalinos sporto istorijoje

Sausio 21, 22 d. Lietuvos žiemos sporto centre vyko „Ignalina Cross-Country Cup“ slidinėjimo varžybos. Tai – išskirtinis įvykis ne tik Ignalinoje, bet ir Lietuvoje, kadangi tai pirmosios Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) standartus atitinkančios varžybos. Nuo šiol Ignalina įtraukta į tarptautinių varžybų kalendorių.

Dalyviai iš Lietuvos, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos ir Estijos varžėsi sprinto  bei 7,5/10 km distancijose laisvuoju stiliumi. Vyrų sprinto nugalėtoju tapo ignalinietis Modestas Vaičiulis, 1,133 km įveikęs per 2:06.9 min. Antrosios vietos nugalėtojo esto Siimo Selliso laikas buvo 2:09.2, o trečiosios vietos laimėtojas baltarusis JurijusLedovas trasą įveikė per 2:10.5 min. Moterų rungties nugalėtoja tapo rusė Anastasija Kazakul (2:32.4). Antrąją vietą užėmė taip pat viešnia iš Rusijos – Kristina Macokina (2:32.1), o trečioji vieta atiteko latvei Ingai Paškovskai (2:35.7).

Sekmadienį slidininkai lenktyniavo įveikdami 7,5 km (moterys) ir 10 km (vyrai) distanciją laisvuoju stiliumi. Įdomu tai, kad moterys nugalėtojos vėl buvo tos pačios, kaip ir sprinto rungtyje: Anastasija Kazakul – I vietoje (18:19.9 min), K. Macokina – II vietoje (19:06.4), o Inga Paškovska buvo trečioji (19:49.0). Lietuvė Marija Kaznačenko – ketvirta, trasą įveikusi per 20:01.3 min. Tarp vyrų nugalėtoju tapo latvis OskarsMužnieks (24:34.3), antrasis buvo baltarusis JurijusLedovas (24:44.1), o visaginietis Stepanas Terentjevas – trečias (25:30.6).

Po lenktynių kalbintas varžybų direktorius Jonas Paslauskas pasidalijo įspūdžiais, rengiant labai aukštus reikalavimus atitinkančias varžybas: reikėjo apgalvoti kiekvieno trasos metro išdėstymą, laikantis griežtų standartų. Jis ypač dėkojo Lietuvos žiemos sporto centro darbuotojams Arvydui Maldžiui, Gintarui Šeduikiui ir Arūnui Šerėnui, negailėjusiems laiko ir pastangų įrengiant trasą, taip pat treneriui Karoliui Baltakiui, prisidėjusiam prie šio nelengvo darbo. J. Paslauskas džiaugėsi, kad vykdant varžybas, įgauta daug naujos patirties ir nesulaukta skundų dėl trasos

Išties, kalbinti varžybų dalyviai akcentavo, kad trasa buvo įvairi, neleidžianti atsipalaiduoti, ,,varžybinė“. Atsirado ir tas šaukštas deguto, kiek gadinantis visą medaus statinę: varžybų dalyviai pasigedo galimybės užkąsti Lietuvos žiemos sporto centre arba bent jau pagurkšnoti karštos kavos ar arbatos šalia stadiono esančiame pastate, pasinaudoti internetu, kad galėtų sekti varžybų informaciją.

Na, o nuskambėjus himnams varžybų nugalėtojų garbei, į trasą netrukus pasipylė gerokai per šimtąLietuvos ir Latvijos sportininkų, pasiruošusių dalyvauti 2017 m. slidinėjimo taurės varžybose, skirtose trenerio Vilmanto Gineito, treniravusio visiems žinomą čempionę Vidą Vencienę, atminimui. Dalyviai rungtyniavo keliose amžiaus grupėse.

Gimusiųjų 2000 m. ir vyresniųjų amžiaus vyrų grupės nugalėtoju tapo M. Vaičiulis. IKSC auklėtinis Dainius Bielinis užėmė trečiąją vietą. Toje pačioje amžiaus grupėje tarp moterų nugalėjo Martyna Biliūnaitė iš Utenos DSC.

Gimusiųjų 1977 m. ir vyresnių 5 km grupėje tarp vyrų pirmasis buvo TimofejusKaznačenko iš Visagino, o tarp moterų pirmavo visaginietė iš to paties sporto klubo ,,Snaigė“ Julija Kaznačenko.

1999–2000 m. gimimo 5 km grupės nugalėtoju tapo Paulius Januškevičius iš Anykščių, o iš moterų greičiausiai 3,5 km nušliuožė Martyna Biliūnaitė iš Utenos. 

Džiugu, kad visas prizines vietas tarp 2001–2002 m. gimusių dalyvių, šliuožiant 1,75 km, užėmė ignaliniečiai: pirmasis buvo Augustinas Teteriukovas, antrąją vietą užėmė Gabrielius Paukštė, o trečiąją – Darius Dinda. Tarp šios grupės merginų pirmavo Aistė Morkvėnaitė iš Utenos. 2003 m. ir jaunesnių dalyvių 1 km amžiaus grupės nugalėtoju tapo anykštėnas Lukas Žukauskas, o ignalinietis Aironas Pūras užėmė trečiąją vietą. Tarp šios grupės merginų geriausiai pasirodė Viktorija Kapancova iš Anykščių.

Džiugu buvo Lietuvos žiemos sporto centre matyti tiek daug azartiškai nusiteikusių slidininkų. Taip pat džiugu dėl gerai įvertintos trasos, kuri, tikimės, privilios nemažai sportininkų, nusiteikusių surinkti kuo daugiau FIS taškų rungtyniaujant joje.

Autorės ir J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje