Skip to content

Palūšė pradeda Lietuvos mažosios kultūros sostinės kelią

2016-aisiais Molėtų rajono Alantos miestelis šventė  580 metų jubiliejų ir džiaugėsi  Lietuvos mažosios kultūros sostinės vardu. Šiemet šis garbingas vardas Utenos apskrityje atiteko Palūšės kaimui. Iš viso Lietuvoje bus 10 mažųjų kultūros sostinių, turėsiančių galimybę atskleisti savo patrauklumą ir didinti žinomumą. Ramūno Karbauskio sumanytas projektas „Mažoji Lietuvos kultūros sostinė“ pradėtas vykdyti 2015 m., kai pirmąja sostine tapo Naisiai.

Šiuo projektu siekiama  skatinti mažųjų miestelių ir kaimų kultūrinę veiklą, atkreipti dėmesį į ten gyvenančių žmonių kūrybą,  jų saviraiškos būdus, skleisti profesionalųjį meną, supažindinti Lietuvą su kultūrinėmis bendruomenių iniciatyvomis.  2016 m. liepos 9 d. Naisių vasaros festivalio metu naujoms kultūros sostinėms buvo įteiktos kultūros sostinių vėliavos ir įteisinimo pažymėjimai, o  rugsėjo 17 d. Vilniaus Katedros aikštėje,  „Tautų mugės“ šventėje Palūšė kartu su kitais miesteliais prisistatė visuomenei. 

Šią savaitę, sausio 25 d., Ignalinos rajono savivaldybės ir Palūšės bendruomenės atstovai dalyvavo Alantos dvare vykusioje iškilmingoje mažosios kultūros sostinės vardo perdavimo ir buvusių renginių pristatymo šventėje. Ją pradėjo miestelio kultūros renginių organizavimo specialistė Vaida Saugūnienė, gausiai susirinkusiems bendruomenės nariams ir svečiams pristačiusi po grūdą suneštą gausų metų derlių. Skambant muzikai parodyta įvykusių renginių prezentacija. Tai vietinių meno kolektyvų ir profesionalų koncertai, tradicinės kalendorinės ir valstybinės šventės, spektakliai, literatūrinės popietės ir kt.

Prasmingais, miestelį išgarsinusiais renginiais džiaugėsi Alantos seniūnas Aidonas Užubalis. Jis dėkojo visiems organizatoriams, rėmėjams, aktyviems bendruomenės nariams. Padėkos buvo įteiktos Molėtų savivaldybės merui Stasiui Žviniui, Alantos gimnazijos direktorei  Daliai Skebienei, Alantos technologijos ir verslo mokyklos direktoriui Vladui Pusvaškiui, Naujasodžio ir Alantos bendruomenių bei meno mėgėjų kolektyvų  vadovams, iniciatyvinės grupės nariams.

Seimo nario Ramūno Karbauskio padėkas seniūnui ir renginių organizatorei įteikė programos „Mažoji Lietuvos kultūros sostinė“ koordinatorė Živilė Mediekšienė. „Jauku, šilta ir malonu buvo bendrauti su jumis visus metus. Tikiuosi, kad mažosios kultūros programa ir toliau bus taip kūrybingai įgyvendinama“, – sakė ji. Meras S. Žvinys Ignalinos savivaldybei ir Palūšei linkėjo sėkmės bei priminė, kad gražioms, įsimintinoms šventėms reikalinga ir nemaža finansinė parama, todėl savivaldybei teks tikrai didelė atsakomybė suteikiant visokeriopą pagalbą bendruomenei.  „Pažinodamas savo kolegą merą Henriką, tikrai galiu garantuoti, kad garbingą vardą perduodame į patikimas rankas…“, – sakė  Molėtų savivaldybės meras.

Vėliau kalbėti pakviesti vakaro svečiai rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis ir Palūšės bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis. Simboliškai perduodant Mažosios kultūros sostinės vardą jiems įteiktas naminės duonos kepalas ir suvenyras. Meras Alantos seniūnui ir bendruomenei perdavė savivaldybės dovanas ir dėkojo už gražų mažosios kultūros sostinės pavyzdį. „Išties turim puikią progą kartu su jumis pasidžiaugti  gražiais renginiais ir pasimokyti. Turime daug bendro su Molėtų kraštu, įvairiais klausimais bendraujame su savivaldybe, rajono kultūros įstaigomis. Pamatėme, kiek daug jūs padarėte, o mums viskas dar prieš akis, tačiau tikiuosi, kad prireikus sulauksime patarimų, na o mes jūsų lauksime savo šventėse…“, – kalbėjo meras.

Palūšės bendruomenės pirmininkas visų dalyvaujančių pirmiausia paklausė, ar jie žino, kas yra  Palūšė. Teigiamas atsakymas buvo garsus ir nuotaikingas. Palūšės kaimas tikrai žinomas. Nors čia gyvena tik apie 90 gyventojų (Alantoje 1500), vietovę garsina nuostabi gamta, senosios  bažnyčios ansamblis, turizmas, vandens žygiai, Aukštaitijos nacionalinis parkas, Miko Petrausko atminimas ir kurortinės vietovės vardas. 2017 m. Palūšėje vyks daug ją reprezentuosiančių renginių, pirmasis jų – vasario 4 d. visus kviečianti žiemos šventė „Trauk stintelę“ ir besmegenių lipdymo čempionatas. Alantiškiams Arvydas Gaidelis perdavė renginius pristatantį lankstinuką ir muzikinę dovaną – dainą, kurią atliko jaunoji Palūšės gyventoja ir puikaus balso savininkė Simona Skrebutėnaitė. Toks buvo naujosios Lietuvos mažosios kultūros sostinės prisistatymas. Šventinį vakarą užbaigė jaunųjų Alantos muzikantų ir dainininkų koncertas.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje