Skip to content

Auginkime lietuviškas spanguolių veisles

Spanguolės pradėtos kultivuoti Š.Amerikoje jau nuo 1843m. Nieko nuostabaus, kad visame pasaulyje dominuoja amerikietiškos stambiauogės kultūrinių spanguolių veislės. Jų yra šimtai, įvairaus ankstyvumo,  sveria uogos nuo 0,5 iki 1,7 g, viename kv. m galima užauginti 0,5–2,5 kg, rekordas – 4,5 kg uogų.

Lietuvoje pirmieji stambiauogių kultūrinių spanguolių introdukcijos tyrimus XX a. septintajame dešimtmetyje pradėjo  mokslininkai  Vytautas ir Zofija Butkai. O europietiškos lietuviškos spanguolės dėl mažo derlingumo ir uogų smulkumo netiko pramoniniam ir mėgėjiškam auginimui. Bet Kauno botanikos sodo mokslininkai R. Daubaras ir L. Česonienė iš mūsų raistuose ir pelkėse (iš Čepkelių, Žuvinto, Kamanų, mūsų Aukštaitijos nacionalinio parko Gervėčių pelkės ir kitų vietų) atrinktų  spanguolių išvedė penkias lietuviškas veisles. Tai ,,Amalva“,  ,,Reda“, ,,Vaiva“, ,,Vita“ ir ,,Žuvinta“. Uogos sveria 0,8–1,1g, derlingumas – 1,5–2,8 kg iš kv. m (3–4litrai). Taigi iš 3–5 kv. m spanguolyno galima prisirinkti visą kibirą uogų. Nereikėtų visą diena maknoti po pelkes,rinkti dažnai dar neprinokusias uogas. Tokio kiekio užtektų netik kalėdiniam kisieliui, bet ir gydimo tikslams.

Spanguolės turi  daug vertingų gydomųjų savybių. Norint išvardinti visas vertingas savybes, reikėtų atskirą straipsnį tam skirti. Skaitytojui, besidominančiam sveikos gyvensenos klausimais, tam yra visažinis internetas. Gal geriau keletą patarimų, kaip įsirengti mini spanguolyną.

Tam reikia iškasti pusės metro gylio ir pusės metro pločio duobę ir pripildyti aukštapelkių durpėmis, kuriose pH ne didesnis nei 5,5, spanguoles mulčiuoti smėliu. Gerai paruoštas mini spanguolynas ,,tarnaus“ 80–90 metų.

Kodėl verta auginti lietuviškas veisles? Nors jos truputį smulkesnės, mažesnis derlius, bet atperka savo skoniu, aromatinėmis  desertinėmis savybėmis. Norintiems įsigyti lietuviškų spanguolių veislių, jų reikia ieškoti mugėse, internete.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje