Skip to content

Lietuvą kurti reikia kasdien

Aisčių dvasia gyvuoja jau tūkstančius metų. Lietuvos istorija – turtinga svarbiomis ir pasididžiavimo vertomis datomis. Viena iš jų – 1918 m. vasario 16 d. Praeities keliu grįžtant į šią datą, svarbu suvokti pasaulinį, istorinį kontekstą ir kokią įtaką ji darė to meto įvykiams mūsų šalyje. Nusimesti jungą buvo labai sunku, tačiau mes, būdami maža tauta, įrodėme visiems, kad turint tikslą ir jo siekiant degančia širdimi – įmanoma viskas. Prieš 99-erius metus 20 signatarų, būdami skirtingų profesijų žmonėmis, suvokdami įvykių svarbą, išnaudojo atsivėrusį langą ir istorinę galimybę tapti nepriklausomais. Kelias į nepriklausomybę nebuvo lengvas, nes teko ryžtingai kovoti su net trimis karinėmis jėgomis – bolševikais, bermontininkais ir Lenkijos kariuomene…

Jau įprasta, kad valstybių nepriklausomybės dienos, kaip ir Lietuvos valstybės atkūrimo diena, vadinamos valstybių gimtadieniais. Lietuvos gimtadienis – džiaugsminga ir viltinga šventė, pradžių pradžia dabartinės valstybės, skatinanti patriotinius jausmus ir mokanti branginti svarbiausią žmogaus ir tautos vertybę – laisvę. Ši diena buria žmones, bendruomenes ir kviečia pajusti, kad Lietuva – tai mes visi.

Kaip ir dera, šventė Ignalinos kultūros ir sporto centre pradėta  valstybės himnu, kuris sugiedotas gyvai. Himną scenoje kartu su visa sale giedojo jaunoji Ignalinos krašto dainininkė palūšietė Simona Skrebutėnaitė. Tarp gausiai susirinkusių ignaliniečių salėje buvo nemažai jaunų žmonių. Tai džiugina. Sugiedojus „Tautišką giesmę“ susirinkusius pasveikino rajono meras Henrikas Šiaudinis į renginį atvykę Seimo nariai – Agnė Širinskienė ir Gintautas Kindurys.

Meras priminė tris svarbiausias Lietuvos valstybingumo datas:1253 m. liepos 6-ąją,kai karūnuojamas  pirmasis ir vienintelis Lietuvos karalius Mindaugas (Lietuvos valstybės įkūrimo dieną), 1918-ųjų vasario 16-ąją, kai Lietuva po 123-ejų carinės Rusijos viešpatavimo metų atkūrė valstybingumą, ir  1990 m. kovo 11 dieną, kai po beveik 50-ties sovietinės okupacijos metų vėl atgavo nepriklausomybę. Iškiliausioji tarp šių datų – Vasario 16-oji. Būtent šios dienos dvasia stiprino ir palaikė žmones, teikė vilties pokario metais ir vėliau. „Tautos išmintis sako, kad laisvę, kaip ir sveikatą, įvertiname tik jos netekę. Tad branginkime tai, ką turime..“ sakė meras ir ignaliniečiams linkėjo gražios šventės, vilties ir sėkmės asmeniniame gyvenime.

„Valstybę reikia nuolat palaikyti, puoselėti ir mylėti, Lietuvą reikia kurti kasdien. Laisvę turime vertinti ne kaip kažkieno dovaną, o kaip sunkiai iškovotą vertybę. Neužmirškime, kad esame savo šalies, savo gyvenimo kūrėjai ir šeimininkai…“ – sakė Seimo nariai A. Širinskienė ir G. Kindurys.  

Kasmet, vienos iš valstybinių švenčių proga, iškilmingai įteikiama savivaldybės įsteigta Miko ir Kipro Petrauskų premija už nuopelnus krašto kultūrai. Šiais metais komisija iš keturių kandidatų ją skyrė tautodailininkui Petrui Gaižučiui. Ją įteikė rajono meras ir Seimo nariai.

Šventinė dovana ignaliniečiams – puikus Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas.Jį savo linksmu požiūriu į gyvenimą, pašmaikštavimą prieš kiekvieną atliekamą numerįlabai pagyvino orkestro meno vadovas prof. Donatas Katkus.Pasibaigus koncertui žiūrovai orkestrą stovėdami palydėjo ilgais plojimais.

Autoriaus nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje