Skip to content

Nacionalinis diktantas Ignalinoje

Vasario 24 d. Lietuvoje ir lietuvių bendruomenėse užsienyje dešimtą kartą buvo rašomas Nacionalinis diktantas ir varžomasi dėl raštingiausio suaugusiojo ir mokinio vardo. Rajono savivaldybės administracijos salėje diktanto rašyti susirinko 25 žmonės (22 suaugusieji, 3 mokiniai iš Naujojo Daugėliškio mokyklos). Keletas jų – ištikimiausi šios akcijos dalyviai, diktantą mielai rašantys kiekvienais metais. Tai Raimundas Guoga, Rytis Kajėnas, Renata Labutienė. Dar 30 rašančiųjų buvo Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijoje, 137 mokiniai ir 15 darbuotojų  Ignalinos gimnazijoje, 60 Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje, 23 mokiniai Dūkšto mokykloje.

Susirinkusius pasveikino savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis ir konkurso Ignalinoje organizatorė, Informatikos ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėjo pavaduotoja, kalbos tvarkytoja Laima Sidorenkienė. „Jūs esate tikrieji kalbos mylėtojai. Jei mes negerbsime ir nesaugosime savo mažytės šalies kalbos, tai ji išnyks, todėl tokios akcijos labai reikalingos. Visiems linkiu sėkmės ir gero patriotinio darbo“, – sakė meras. „Diktantas nėra egzaminas. Pagrindinis konkurso organizatorių tikslas – paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba“, – prieš prasidedant diktantui per radiją kalbėjo vertinimo komisijos pirmininkė Aldona Šventickienė. 

Diktantui šiemet pasirinktas prozininko Alvydo Šlepiko tekstas „Bedugnė“. Tekstą skaitė LRT televizijos žinių  vedėjas Marijus Žiedas. Rašybos prasme diktantas nebuvo itin sudėtingas, gal kiek vertė stabtelėti skyryba. Po diktanto kalbinti žmonės sakė jautę didelį malonumą rašyti. Vyresniesiems tai tarsi nostalgiškas vaikystės, mokyklinių ar studentavimo metų prisiminimas.  Juk šiais laikais mes taip retai prisėdame prie balto popieriaus lapo – dažniau spausdiname kompiuteriu ar spaudome telefono mygtukus.

Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su projekto partneriais – DELFI, LRT, AB „Lietuvos paštu“, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija, Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Projektą globoja Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

2017 m. Nacionalinio diktanto finalas vyks balandžio antrąjį šeštadienį Vilniuje. Švietimo ir mokslo ministerija apdovanos raštingiausius mokinius, o aktyviausiai Nacionaliniame diktante dalyvavusiai mokyklos bendruomenei skirs prizą – kelionę. Taip pat ministerija apdovanos penkis mažiausiai klaidų diktante padariusius mokinius, kurie mokosi užsienyje, pakviesdama juos į Lietuvą.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje