Skip to content

Akcizo cigaretėms augimas nuo 2017 m. kovo 1 d. Svarbiausi faktai ir skaičiai

MI informacija

2017 m. kovo 1 d. Lietuvoje didinamas akcizas cigaretėms. Žemiau pateikiami su tabako akcizu susiję faktai bei statistinė informacija, kuri padės geriau suprasti pokyčius, kontekstą, įtaką cigarečių kainoms.

Kaip keičiasi akcizas?

Nuo 2017 m. kovo 1 d. minimalus (kombinuotas) akcizas cigaretėms Lietuvoje išauga beveik 6 proc. Fiksuota (specifinė) akcizo dalis padidėja daugiau nei dešimtadaliu – 10,5 proc.

Minimalus akcizo tarifas didėja nuo 85 iki 90 Eur. (1000 vnt. cigarečių). Tai reiškia, kad nuo bet kurio šalies rinkoje parduodamo pakelio nuo šiol bus sumokamas mažiausiai 1.80 Eur dydžio akcizas (neskaitant 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio – PVM).

Per 10 metų (nuo 2006 m.) cigarečių pakeliui taikomas vidutinis akcizas Lietuvoje išaugo apie 4,5 karto – nuo 0,4 Eur už pakelį iki 1,8 Eur už pakelį. 

Akcizo mokesčio struktūra

Akcizo mokestį Lietuvoje sudaro dvi dalys: specifinė ir vertybinė.

Specifinė dalis – tai fiksuotas mokestis už 1000 cigarečių; nuo kovo 1 d. jis didėja nuo 50,68 Eur iki 56 Eur.

Vertybinė dalis – tai procentas, mokamas nuo galutinės cigarečių pakelio kainos (vadinasi, pigesnėms cigaretėms jis mažesnis, brangesnėms – didesnis); šiuo metu vertybinė dalis siekia 25 proc. Taigi, jei galutinė pakelio kaina yra 3 Eur, vertybinis akcizas sieks 0,75 Eur.

Taip pat yra reikalavimas, kad abiejų šių akcizo dalių suma (kombinuotas akcizas) būtų ne mažesnė nei 90 Eur  1000-iui vnt.cigarečių (iki šiol buvo 85 Eur).

Kiek tai kainuos vartotojams?

Skaičiuojama, kad cigarečių pakelis dėl akcizo augimo vidutiniškai gali pabrangti bent 18 euro centų (pigiausių cigarečių – bent 16 euro ct.).

Cigarečių pakelio, parduotuvėje kainuojančio 3 Eur., kainoje beveik 80 proc. sudarys įvairūs mokesčiai (kombinuotas akcizas ir pridėtinės vertės mokestis).Tai reiškia, kad už tokį pakelį pirkėjas iš viso sumokės apie 2,4 Eur mokesčių ir 60 euro centų už patį produktą.

Vidutiniškai 3 cigarečių pakelius per savaitę surūkantis gyventojas per metus į valstybės biudžetą akcizo pavidalu sumokės bent 275 Eur. Rūkantys brangesnes cigaretes sumokės dar daugiau, nes dalis akcizo yra tiesiogiai proporcinga cigarečių kainai (vertybinė akcizo dalis).

Akcizo mokesčio didėjimo rizikos

Tabako akcizas yra skirtas riboti cigarečių prieinamumą bei didinti į valstybės biudžetą surenkamas pajamas. Tačiau pernelyg staigus mokesčio didinimas gali turėti ir priešingą efektą: skatinti kontrabandos augimą ir mažinti mokesčių surinkimą.2016 m. dėl nelegaliai į Lietuvos rinką įvežtų cigarečių šalies biudžetas galimai prarado daugiau nei 54 mln. eurų vien dėl nesurinkto akcizo.

2010 m. nelegaliai į rinką patekusių cigarečių dalis Lietuvoje sudarė beveik43 proc. visų šalyje suvartotų cigarečių (tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenys). Per pastaruosius šešerius metus cigarečių kontrabandos apimtys sparčiai mažėjo (vidutiniškai po 7 proc. kasmet) ir 2016 m. pabaigoje pasiekė 17,5 proc. Tačiau ekspertai pažymi, kad jau pernai nelegalių cigarečių dalis rinkoje mažėti praktiškai nustojo (teigiamas pokytis buvo paklaidos ribose – vos 0,2 proc.).

Tai kelia nerimą, kad ženkliai išaugus legalių cigarečių kainai vėl gali prasidėti kontrabandos augimas, nors Lietuva ir taip išlieka tarp santykinai daugiausia nelegalių cigarečių suvartojančių šalių ES.

Akcizas kitose Europos šalyse

Įvairiose ES šalyse akcizo cigaretėms mokesčio dydis skiriasi. Didžiausias mokestis yra Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje, kur kas mažesnis – daugelyje Rytų ir Vidurio Europos ES narių, kurioms taikomas pereinamasis periodas akcizo didinimui iki minimalių Bendrijos reikalavimų. Akcizo mokesčio struktūra (taikomas specifinio ir vertybinio mokesčio dydis) taip pat labai skiriasi.

Per pastaruosius 6 metus didelė dalis Europos šalių mažino vertybinę akcizo mokesčio dalį (pavyzdžiui, Danija, Švedija, Nyderlandai sumažino ją iki 1 proc.) ir vietoje to didina specifinę dalį, skaičiuojamą nuo cigarečių kiekio. Tai daroma atsižvelgiant į tai, kad cigarečių sukeliamažala nepriklauso nuo jų kainos. Lietuvoje vertybinė mokesčio dalis yra 25 proc. nuo galutinės pakelio kainos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje