Skip to content

Susipažinkime: čia – mano ir tavo Ignalina

Kaip pamatyti tai, ko nesiseka pastebėti dėl natūralaus proceso – kasdienės rutinos. Liaudies išmintis prikūrusi aibę patarlių ir pamokymų, labiau panašių į blokuojančias nuostatas, nei motyvuojančius patarimus. Atėjo laikas augti ir keistis, atmesti primetamas klišes, kurios ilgus dešimtmečius buvo laikomos norma, ir pažiūrėti į save ir savo miestą kitomis, svečio, akimis. Tokią „reviziją“ pravartu atlikti ir mažesnės apimties objektuose: savo namuose, ar net „širdyse“.

Į kelionę po gimtąjį miestą, regis, jau seniai išmindžiotais takais pakvietė rajono meras Henrikas Šiaudinis. Ir nors, išgirdus kvietimą, pirmoji mintis sukosi apie veltui gaištamą laiką, kelionėje patirti įspūdžiai ir iš naujo atrasta Ignalina pranoko  visus lūkesčius. Trečiadienio popietę Ignalinos, Utenos bei Švenčionių žiniasklaidos atstovus Ignalinos verslo informacijos centre pasitiko meras H. Šiaudinis ir Viešųjų ryšių specialistė Lina Kovalevskienė bei Ignalinos ligoninės direktorė Drąsuolė Jatulienė ir Turizmo informacijos centro vadovas Edmundas Kilkus. Susitikimo tikslas – pristatyti plačiajai visuomenei Ignalinos, kaip kurortinės vietovės, galimybes, teikiamas paslaugas. Kelionei pasirinkti du objektai – Ignalinos SPA (Sporto ir pramogų centras) bei Ignalinos rajono ligoninėje teikiamos Reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugos.

Pirmas sustojimas SPA centre. Lauke pasitikęs vadovas Gintautas Guobys ir vietinius, ir svečius pribloškė centro paslaugų įvairove ir… nykštukinėmis kainomis. Jei vietiniai elgėsi santūriau, tai Utenos ir Švenčionių žiniasklaidos atstovai tiesiog aikčiojo iš nuostabos. Vaikų ugdymui, gyventojų ir svečių užimtumui bei sveikatinimui skirtas Sporto ir pramogų centras – tikras atradimas. Kaip čia patekti? Labai paprasta. Užsiregistruoji ir atvykęs įsikuri viename iš antrame aukšte esančių kambarių (beje, vietų šiame viešbutuke yra 30). O tada, pamiršęs visus rūpesčius ir džiaugsmus taip pat, atsiduodi naujiems pojūčiams, pramogoms ir malonumams. Aibė veiklos ir viskas po vienu stogu. Čia veikia baseinas su šalia esančiu pirčių kompleksu. O kas gi gali būti maloniau už pirtį? Gali žaisti boulingo, biliardo, judėti sporto salėje, mankštintis treniruoklių salėje, mėgautis rusiška ir turkiška pirtimis, atsipalaiduoti mineralinio vandens sūkurinėje vonioje ar atsiduodi profesionalaus masažuotojo globai. Štai tau puikiausias savaitgalis. Žinoma, galima išsiruošti paslidinėti ar pakeliauti po įdomias Ignalinos apylinkes, o sugrįžus ir vėl pasikaitinti pirtyje ar pasvajoti sūkurinėje vonioje. Tiesa, visada pravartu darbą derinti su tinkamu poilsiu. Apie tai taip pat pagalvojo ir SPA kūrėjai, ir čia pat šalia baseino įrengė ir konferencijų salę, todėl čia galima organizuoti ir kelių dienų mokymus ar seminarus nemažoms grupėms lankytojų.

Tik nepagalvokite, kad visos šios pramogos skirtos kažkam. Ne. Jomis mėgautis galime kiekvienas ir nebūtinai visomis iš karto. Darykite tai, kas jums teikia džiaugsmą ir džiaukitės tokia galimybe.

Nespėjus atslūgti įspūdžiams, persikėlėme į dar įdomesnę erdvę, rajono ligoninėje įkurtą Reabilitacijos ir sveikatinimo skyrių. D. Jatulienė su gydytojų reabilitologų komanda pristatė visas teikiamas paslaugas ir visus viliojo atvykti čia pasirūpinti savo sveikata anksčiau, nei to priverstinai imsis šeimos gydytojas. Reabilitacijos ir sveikatinimo skyriuje galima gauti gydomąjį masažą, vandens procedūrų, parafino/fango parafino, purvo aplikacijas, haloterapijas, stuburo tempimo ir hidromasažo vertikalioje vonioje, kineziterapijos ir fizioterapijos paslaugų bei relaksacijos terapiją.

Skyriuje esanti Perlinė vonia mažina skausmo ir streso pojūtį. Sukelia raminamąjį efektą, pagerina kraujotaką. Sūkurinė masažinė vonia – tai stimuliavimo ir tonizavimo procesas. Mažina edemas, gerina judesio diapazoną, atpalaiduoja raumenis. O štai Povandeninis masažas taikomas visam kūnui arba atskiroms jo dalims. Masažas atliekamas po vandeniu, naudojant žarną su purškimo antgaliu. Veikia mechaninis ir šiluminis efektai vienu metu. Atpalaiduoja raumenis, skatina kraujotaką ir limfotaką, audinių mitybą, sąnarinio skysčio išsiskyrimą ir medžiagų apykaitą, atpalaiduoja raumenis, padidėja sąnarių ir stuburo paslankumas, stangrėja oda, pagerėja medžiagų apykaita audiniuose. Laikraščio „Utenos dienos“ direktorius Vytautas Ridikas pasidomėjo, kuo gi pranašesnė Ignalina už Uteną reabilitacijos paslaugų srityje. Meras H. Šiaudinis pastebėjo, kad tik Ignalina turi ir naudoja procedūroms išties puikų savo mineralinį vandenį, kuris kokybe pranoksta kitus.

Gana efektyvi sveikatinimo priemonė –  parafino / fango parafino, purvo aplikacijos.Dėl purvo aplikacijų sukeltų organizme poslinkių normalizuojasi įvairios funkcijos, gerėja audinių ir organų kraujotaka, mityba, didėja deguonies įsisavinimas, aktyvėja vidaus sekrecijos liaukų veikla, ypač jeigu ji buvo nepakankama, gerėja įvairių uždegiminio proceso produktų pašalinimas. Dėl šių priežasčių pasireiškia skausmą mažinantis, priešuždegiminis  efektai, aktyvuojasi organizmo apsauginis ir prisitaikymo mechanizmai ir kita.

Ignaliniečių ir svečių jau yra pamėgtas druskų kambarys (haloterpaija). Tai nemedikamentinis gydymas, dirbtinai sukuriant druskų kasyklų mikroklimatą su pastovia temperatūra ir pastoviu oro drėgnumu. Druskų kambario sienos, lubos, grindys padengtos druskos sluoksniu. Per specialias angas į patalpą pučiamas sausas druskos (NaCl) aerozolis. Druskos dalelės tokios mažos, kad pasiekia, ne tik viršutinius, bet ir apatinius kvėpavimo takus, taip pat lengvai nusėda ant odos paviršiaus. Druska pasižymi priešuždegiminiu, bronchus atpalaiduojančiu, gleives skystinančiu, uždegimą mažinančiu poveikiu bei saugo kvėpavimo takus nuo infekcijų. Buvimas tokioje aplinkoje teigiamai veikia bendrą žmogaus savijautą. Gydant vyksta teigiami imuninės sistemos poslinkiai, sustiprėja imunitetas, kuris priešinasi bakterinei ir virusinei infekcijai.

Kelionę po kvapą gniaužiančius kabinetus ir sales baigėme skyriaus pabaigoje įkurtu relaksacijos kabinetu. Šiame kabinete, pasak D. Jatulienės, žmogus pasodinamas į masažinį krėslą, kur papildomai veikia aromaterpija ir muzika, o šalia, lankytojo pageidavimu, dar gali sėdėti ir psichologas ir net palaikyti už rankos. Na, dėl pastarojo suabejojau. Kadangi visi šmaikštavo, tai planavo apie tokius relaksacinius kabinetus namuose, tad klausimas dėl psichologo pakibo. Manykim, kad kiekvieno teisė rinktis, kaip jis pageidauja atsipalaiduoti.

Viskas būtų lyg pasakoje, jei ne ligoninės direktorės kuklumas. Žinant, koks turtas yra ten, už nelabai gerų asociacijų (ligos visada skamba liūdnai) turinčių ligoninės sienų. Važiuojant Aukštaičių gatve link Petrausko gatvės priešais ligoninę žalioje vejoje norėtųsi matyti milžinišką stendą su vaizdžiai iliustruotu užrašu: „Reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugos kiekvienam“… Čia tik įspūdžiai!

Dar kartą gavau patvirtinimą savo pačios minčiai, kad pirmiausia mums patiems reikia iš naujo susižavėti savo Ignalina ir pamilti ją iš naujo. Ar jums neapmaudu, kai mūsų miestą kiti sugeba įvertinti labiau, nei mes patys.

Tą patį vakarą sutikta viena kupiškietė sakė girdėjusi labai gerų atsiliepimų apie Ignaliną iš draugų. „Nemažai mano pažįstamų ir draugų yra lankęsi Ignalinoje kaip svečiai, turistai. Atvažiavusiems iš vidurio Lietuvos žmonėms didelio skirtumo tarp Anykščių ir Ignalinos nėra, tačiau žmones glumina kosminės kainos Anykščiuose, todėl jie mieliau traukia link Ignalinos. Esu tos nuomonės, kad geriausia žinia perduodama iš lūpų į lūpas. Taip ir apie Ignaliną po truputį nuskries žinia tolyn…“ – sakė viešnia.

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje