Skip to content

„Tramtatulis“ žavėjo talentais ir meile liaudies kūrybai

Ignalinos kultūros ir sporto centre skambėjo „Tramtatulis“ – kas dvejus metus organizuojamas respublikinis vaikų ir mokinių, lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų, konkursas. Jo tikslas – skatinti mažuosius domėtis savo krašto tradicine kultūra, ugdyti jaunuosius lietuvių liaudies dainų, sakytinės kūrybos, instrumentinės muzikos atlikėjus.

Šiais metais rajoniniame konkurso ture dalyvavo 21 mokinys iš Ignalinos, Vidiškių, Naujojo Daugėliškio, Didžiasalio, Ceikinių. Dalyvių galėjo būti ir daugiau, dar keturi užsiregistravusieji  neatvyko. Renginio vedėjas Eimantas Ramanauskas pasidžiaugė, kad susirinko tiek daug talentingų vaikų ir jaunuolių, gerbiančių tarmišką šneką ir liaudies dainą. Konkurso dalyvius vertino komisija, vadovaujama savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojos Gražinos Mackonienės (komisijos narės: Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Rasa Juodagalvienė ir  Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parko direkcijos vyr. specialistė Sigutė Mudinienė). Komisija vertino 15-kos pasakorių ir šešių  dainininkų pasirodymus.

Pats gausiausias buvo mažųjų, penkiamečių ir šešiamečių, būrelis iš Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos. Net keturis jauniausius skaitovus parengė mokytoja Janė Čiplienė, du Vida Ksenzovienė ir vieną Jurgita Antonovienė. Konkurso koncertą pradėjo kartu su savo močiute dainavusi Emilija Mažalskaitė. Nors suaugusieji pagal konkurso nuostatus negali dalyvauti, tačiau buvo labai miela matyti tokį prasmingą kartų bendravimą. Šauniai tarmiškai pasakas porino visiems gerai pažįstamas Joris Paukštė, puikiai dainavo Urtė Labuckaitė ir Aida Čičiurkaitė. 

Kitas gražus būrelis atvažiavo iš Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos kartu su mokytoja Skaidre Pauliukėniene. Šioje grupelėje bene  ryškiausi ir šauniausi buvo nuolatiniai „Tramtatulio“ dalyviai Jurgita ir Algirdas Pauliukėnai. Sesutė ir broliukas pasirodė labai drąsūs, įtaigūs ir teatrališki. Klausantis jų ilgų pasakų ir padavimų niekam nuobodžiauti neteko.

Gražu buvo žiūrėti į mažuosius, bet lygiai taip pat smagu ir dėl vyresniųjų skaitovų ir dainų atlikėjų. Konkurse dalyvavo net keturi aštuoniolikmečiai, jau labai gerai suprantantys liaudies kūrybos ir savo gimtosios tarmės vertę. Povilas Bubulis iš Naujojo Daugėliškio, pasakojęs pasaką ir keturias „šutkas“,  sakė džiaugiasi tuo, kad gali tarmiškai šnekėti ir tikrai išsaugos šį turtą.

Konkurso dalyviams ir juos ruošusiems mokytojams įteiktos padėkos, saldžios dovanėlės.  Komisijos sprendimu iš keturių amžiaus grupių išrinkti patys geriausieji liaudies kūrybos atlikėjai, kurie kovo 26 dieną mūsų rajonui atstovaus regioniniame ture Molėtuose. Iš viso apdovanota dešimt laureatų: tai Emilija Mažalskaitė ir Aida Čičiurkaitė (Ignalinos „Šaltinėlio“ mokykla, mok. Vida Ksenzovienė), Urtė Labuckaitė (Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokykla, mok. Jurgita Antonovienė), Daniela Subačiūtė (Ignalinos „Šaltinėlio“ mokykla, mok. Janė Čiplienė), Jurgita Pauliukėnaitė, Algirdas Pauliukėnas ir Silvija Misiūtė (Didžiasalio „Ryto“ gimnazija, mok. Skaidrė Pauliukėnienė), Gabrielė Čepulytė (Vidiškių gimnazijos Mielagėnų skyrius, mok. Rožė Bielinienė), Beatričės Čeponytės ir Gabrieliaus Talijūno duetas (Ignalinos gimnazija, mok. Loreta Kuksėnienė) ir Povilas Bubulis (Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos Naujojo Daugėliškio skyrius, mok. Neringa Mudėnienė). Komisiją sužavėjusiems laureatams reikia palinkėti sėkmės, o mokytojams padėkoti, kad lietuvių liaudies kūryba vis dar suranda kelią į vaikų ir jaunimo širdis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje