Skip to content

Bendruomenė ieško pagalbos „skęstančiam“ Grikiapelės gyventojui

Ankstyvas, bet neįprastai „vandeningas“ pavasaris privertė sunerimti ne vieną rajono gyventoją. Daugelio žmonių žemės sklypuose, iki šiol nekėlusiuose rūpesčių, atsivėrė gražūs ežerėliai. Regis, net kraštovaizdis pasikeitęs. Deja, bet šis, kaip bet kuris kitas grožis turi savo kainą. Ne tik nyksta žmonių pasėliai, bet ir kitas turtas praranda vertę. Grikiapelės kaimo gyventojo Silvo Blažiūno namų valdoje šiemet susiformavo iki šiol neregėto dydžio ežerėlis, pasiglemžęs ne tik dalį žemės sklypo, bet ir dalį ūkinio, kuriame spėjo peržiemoti telyčaitė, malkines su malkomis, užkabino ir pirtelę. Skaudu, žinoma, Silvui, bet jis ramiai žiūri į susiklosčiusią situaciją ir tiesiog laukia, o štai kaimelio bendruomenė sunerimusi kur kas labiau, nusprendė ieškoti pagalbos kaimynui ir kreipėsi į redakciją, tikėdamasi, kad, galbūt, paviešinus šią bėdą, kas nors ją „nupirks“.

Bendruomenės nariai, nepanorę būti įvardintais, tačiau palikę kontaktus bendradarbiavimui, pasakojo, kad Grikiapelės k. gyvenantis S. Blažūnas virto tikru kankiniu. „Silvas yra be galo sąžiningas, geras, doras ir labai darbštus žmogus. Nuo mažens su broliu likę be tėvo ir tapę našlaičiais, abu vyrai tapo savaip užgrūdinti ir išmoko pasikliauti tik savo jėgomis. Šiemet Silvas pateko į rimtą bėdą, o pagalbos per daug ir nedrįsta prašyti. Jam atrodo, kad nedera per daug lįsti į akis valdžiai su savo bėdomis. Jo manymu, valdžia ir taip padaro kiek gali ir išgali. Gal ir tiesa, tačiau mes manome, kad paviešinus bėdą, greičiau atsiras geradarių“, – sako Silvo užtarėjai, kaimynai, draugai, kuriuos pavadinčiau sąmoningais piliečiais.

Nuvykusi į Grikiapelę, ne iškart radau vietą, kur gyvena Silvas, nes ieškojau šiek tiek apsemtos sodybos, o ne ežerėlio viduryje kaimelio. Pats Silvo namelis – ant kalnelio, o kiti pastatai – nedidelėje įduboje. Dešinėje jo sodybos pusėje yra vandens surinkimo melioracijos griovys ir pralaida pertekliniam vandeniui pasišalinti, tačiau akivaizdu, kad kažkas šioje sistemoje suiro ir lietaus vanduo, atitekantis vamzdžiais iš netoliese esančio daugiabučio, bei visas kitas vandens perteklius pradėjo kauptis griovyje, išplisdamas į neįtikėtino dydžio tvenkinį su antytėmis, kurio gylis, sako, siekia iki 1,5 m. Pabandžius bristi su guminiais batais, teko iškart suktis atgal, mat antrame žingsnyje vandens – iki kelių. Akivaizdu, kad vandens kiekis ne toks, kurį išgarintų pavasario saulutė ir išpūstų vėjelis. Kita vertus, žmogaus daržas po vandeniu, mėšlas paruoštas daržui – po vandeniu, malkos (apie 1 m) – po vandeniu, lauko išvietė – apsemta, ūkinio pastato pamatai ir dalis sienų – taip pat apsemta. Žmogus patyrė nemažų nuostolių, neskaičiuojant streso ir neigiamos įtakos sveikatai, tačiau tai – niekam nė motais ir pats apsemtos sodybos šeimininkas situaciją vertina kaip gamtos stichiją, o ne kaip į kažkieno neatliktą darbą.

„Namus čia pradėjome statyti 1973 m. Tais pačiais metais čia pradėti daryti ir melioracijos darbai. Šioje vietoje jau ne vienerius metus telkšodavo balutė, tačiau pernai, o ypač šiemet, sistema visai suiro. Kalbėjau ir seniūnu Jonu Alekna ir net su meru Henriku Šiaudiniu apie šią problemą. Jie pažadėjo, kad pagal galimybę bus vykdomi darbai. Ir aš tikiu, kad jie būtinai tai padarys, kai tik atsiras tokia galimybė. Negaliu galvoti tik apie save, nes žinau, kad yra ir kitų žmonių, kuriems taip pat reikia vienokios ar kitokios pagalbos“, – sako Silvas.

Kodėl „pakibo“ darbai, dėl kurių dar pernai kreipėsi S. Blažiūnas į seniūniją, ir kurie, regis, buvo pradėti vykdyti, nebeaišku. Nesužinojome nieko ir mes, nes šiuo metu seniūnas Jonas Alekna atostogauja, o jį pavaduojanti seniūnijos darbuotoja taip pat tikslios informacijos neturi. Žinoma, šiais metais tikrai nepavyks šios problemos išspręsti, nes į tokio gylio „ežerą“ jokia technika neįvažiuos, o jei ir įvažiuos, ne ką ten ir padarys po vandeniu. Grikiapelės „ežerėlio“ paslaptis, o dar labiau jos sprendimas – nemenkas iššūkis melioracijos specialistams ir rajono savivaldybės atstovams.

Grįžus seniūnui po atostogų, bandysime ir toliau ieškoti kelių, vedančių link problemos sprendimo.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje