Skip to content

Gervės palytėti…

MI informacija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, taip ir šiais metais Visagine jau 23 kartą išskleidęs sparnus šokių festivalis „Gervė“ padovanojo visaginiečiams puikią nuotaiką ir tikrą įvairiaspalvę šokių vaivorykštę – nuo šiuolaikinių iki liaudiškų šokių. Kasmetis renginys tradiciškai skiriamas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.

Per tris XXIII tarptautinio festivalio „Gervė“ dienas Visagino kultūros centro „Draugystės“ salėje šoko daugiau nei 100 šokėjų ir 15 šokių kolektyvų, atvykusių iš Gruzijos, Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos miestų.

Pirmoji diena

VKC „Draugystės“ salėje susirinkę žiūrovai galėjo stebėti šokių kolektyvus iš Gruzijos ir Lietuvos. Scenoje pasirodė daugkartinis įvairių konkursų laureatas Panevėžio bendruomenių rūmų vaikų ir jaunimo šokių ansamblis „Grandinėlė“ (vadovė Zita Šeputytė-Rimkuvienė), garsinantis ne tik Panevėžio miestą, bet ir visą Lietuvą. Kolektyvas pademonstravo Lietuvos nacionalinius šokius.

Gruzijos koloritą ir grožį perteikė  gruzinų šokių ansamblis „Marula“ (vadovas Teimuraz Giorgadze). Gruzija viena iš seniausių ir gražiausių šalių pasaulyje. Maža nuostabi šalis su didele širdimi. Ji didžiuojasi aukštais snieguotais kalnais, švariu šaltinių vandeniu, tankiais miškais ir, žinoma, svetingumu. Visa tai atspindėjo jų ugninguose ir energinguose šokiuose. Žiūrovai negailėjo garsių ir ilgų aplodismentų bei šūkių „Valio!“

Antroji diena

Žiūrovai rinkosi į VKC salę, kur galėjo stebėti antrą festivalio koncertą „Laisvės vaikai“, kuriame dalyvavo šokių kolektyvai iš Daugpilio (Latvija), Pabradės ir Visagino. Vieni kolektyvai keitė kitus. Šiame koncerte Visaginui atstovavo ir daug aplodismentų sulaukė net šeši puikūs visų mūsų mylimi kolektyvai – Visagino kūrybos namų estradinių ir sportinių šokių studija „Allegro (vad. Vera Seziomova) ir klasikinio šokio klasės baleto studija (mokytoja Tatjana Ježova), Visagino kultūros centro šokių kolektyvas „Rodničiok“ (vad. Galina Chutorskich) ir vaikų ir jaunimo šokių studija „Bravo“ (vad. Olga Šavliuk), Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos šokių kolektyvas (vad. Olga Šavliuk), Visagino sporto centro sportinių šokių kolektyvas „Azalija“ (vad. Valentina Danilevichiene).

Daugpilio baleto studija „Antree Dance Studio“ (vad. Rasita Titkova) žiūrovams pristatė klasikinius ir šiuolaikinius šokius. Daugiausia žiūrovų simpatijų pelnė šio kolektyvo mažosios šokėjos. Šiame kolektyve užsiima apie 40 vaikų nuo 3 iki 15 metų amžiaus.

Festivalyje išvydome ir Pasaulio modernaus šokio čempionato čempionus – Pabradės meno mokyklos šiuolaikinio šokio grupę „Gelmė“ (vad. Agnė Rickevičienė), kuri padovanojo publikai puikias šiuolaikines stilizuotas kompozicijas, kurios tiesiog kaitino ir stingdė kraują.

Trečioji diena

„Draugystės“ salėje įvyko iškilmingas minėjimas, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti, po kurio pasaulio tautų liaudies šokius koncerte „Sveikinimai Lietuvai“ pristatė šie daugkartiniai festivalio dalyviai: kolektyvai „Aukštaitija“ ir „Aukštaitukas“ iš Švenčionių, taip pat mūsų partnerių iš Latvijos (Dagdos kraštas) – kolektyvas „Eži“, Visagino kultūros centro šokių kolektyvai „Gervė“ ir „Rodničiok“. Kolektyvų įvairovė, tautinių kostiumų vaivorykštė pradžiugino žiūrovus.

Koncertas prasidėjo VKC kolektyvo „Rodničiok“ šokėjų kompozicija „Baltas paukštis“, po kurios visi drauge giedojome Lietuvos himną. Į susirinkusiuosius kreipėsi Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė. Sveikindama visaginiečius ir svečius Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga merė palinkėjo nesustoti pusiaukelėje vykdant užsibrėžtus tikslus bei prasmingus darbus Visagino savivaldybės labui, kad Lietuvos valstybės kūrimas taptų kiekvieno iš mūsų kasdienio gyvenimo dalimi. „Džiaukimės kartu gyvendami laisvoje Lietuvoje, gerbkime šalies istoriją ir mylėkime nepriklausomą valstybę, kurios bendruomenė esame,“ – sakė Dalia Štraupaitė.

Vėliau publika dvi valandos galėjo mėgautis smagiais, vingriais, nuotaikingais šokiais. Malonių staigmenų pateikė svečiai iš Dagdos krašto – kolektyvas „Eži“. Kolektyvo šokėjai perteikė Latvijos tautinių šokių įvairovę, grožį ir žavesį. Kolektyvą lydėjo Visagino savivaldybės partneriai – Dagdos krašto merė Sandra Viškure ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Marija Micķeviča. Svečiai taip pat pasveikino susirinkusiuosius su švente ir palinkėjo gerovės ir klestėjimo.

Tarptautiniame festivalyje „Gervė“ kasmet sulaukėme debiutuojančių kolektyvų. Vienas jų – Minsko valstybinių vaikų ir jaunimo rūmų šokių klubas „Bassdans“ iš Baltarusijos. Šis šaunus kolektyvas yra Vakarų Europos liaudies šokių pradininkas Baltarusijoje. Atskira klubo kryptis yra airiškų šokių mokykla. Tobulindami šokio meistriškumą, šokėjai sėkmingai dalyvauja tarptautiniuose airiškų šokių konkursuose.

Nepastebėjome, kaip greitai baigėsi festivalis, todėl visi nekantriai laukiame 2018 metų, kada festivalis jau 24 kartą pakvies šokių mėgėjus ir vėl nustebins įvairių tautų šokiais, kostiumais ir tradicijomis…

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje