Skip to content

Gandrų lizdus – perkelti, o ne nugriauti

MI informacija

Kasmet šalyje sulaukus kovo 25-osios švenčiama Gandro diena – baltųjų gandrų sugrįžtuvės. Kelias namo ilgas, dažnai siekiantis keliolika tūkstančių kilometrų. Paprastai į lizdą anksčiau grįžta vienas iš poros paukščių ir laukia antrojo. Vos grįžę ima tvarkyti lizde buvusias šakas, o atšilus orams į lizdus neša naujus žagarus, velėnas, sausą žolę.

Gandralizdis – ilgalaikis gandrų statinys, dažniausiai kraunamas medžiuose, ant elektros stulpų, vandentiekio bokštų, kitų įvairių pastatų. Kad ir kur būtų sukrauti lizdai, jiems gresia įvairūs pavojai. Per liūtis lizdai permirksta ir dar labiau pasunkėja – dėl to kartais lūžta medžio laja, įlaužiamas pastato stogas. Per dešimtmetį ant elektros oro linijų atramų sukrautų gandralizdžių skaičius padidėjo kone tris kartus, tad dėl jų kyla bene daugiausia problemų. Tačiau kad ir kokias problemas sukeltų susukti lizdai, nevalia numesti jų nuo esamų vietų. Gandralizdis yra saugomas objektas ir lizdų, kuriuose jau perėjo gandrai, nuvertimas yra lizdo sunaikinimas, kuris užtraukia įstatymuose numatytą atsakomybę.

Kviečiame visus, kurie pastebės naikinamų gandralizdžių atvejus, apie tai informuoti pareigūnus tiesiogiai arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje