Skip to content

Apgaulinga pavasario saulė – kaip apsaugoti akis ir odą?

MI informacija

Termometro stulpeliui šoktelėjus iki 20-ties laipsnių ne vienas iš mūsų namuose palikome striukes, kepuraites ir net saulės akinius. Norėjome tiesiog pasidžiaugti pagaliau atėjusiu pavasariu ir net nepagalvojome, kad pirmieji saulės spinduliai gali „įkąsti“ dar skaudžiau nei vasarą.

Žinome, kad turime saugotis UV spindulių, įsigyjame kremo, plačiabrylę skrybėlę, pasiruošiame pasivaikščiojimui ir poilsiui prie ežero. Tačiau tai nėra vieninteliai pagalbininkai, apsaugantys nuo saulės, tad būtina žinoti keletą taisyklių, kurios padės apsaugoti ne tik savo odą, bet ir regėjimą – vieną brangiausių mūsų turtų.

Saulė – tai natūralus vitaminų C ir D šaltinis, būtent todėl tiek suaugusiųjų, tiek mažylių nuotaika kaipmat pagerėja pabuvus gryname ore saulėtą dieną. Nors įpusėjus pavasariui lauke jau šilta ir malonu, mūsų oda dar neįpratusi prie saulės, o tai kelia pavojų sveikatai. Todėl tam, kad apsaugotume savo odą, patariama vengti saulės jos piko valandomis: 11–15 val. Lietuvoje saulė aktyviausia gegužės–rugsėjo mėnesiais. Taip pat rekomenduojama nešioti kepures, akinius nuo saulės bei apsauginę aprangą.

Kodėl būtina saugoti akis?

Saulė mums neabejotinai naudinga dėl teigiamo poveikio organizmui, tačiau itin svarbu saugoti akis nuo saulės spinduliuose ir dirbtiniuose šviesos šaltiniuose esančių UV spindulių. Ilgalaikis UV spindulių poveikis gali sukelti kataraktą, „sparninės plėvės“ atsiradimą akių junginėje ir kitus, netgi piktybinius, susirgimus.

UV spinduliai gali sukelti ir ūminį akių pažeidimą. Taip nutinka ilgiau pažiūrėjus „plika akimi“ į saulę, stebint saulėlydį, ar saulės užtemimą. Lengvesniais atvejais ūmus UV spindulių sukeltas ragenos ir junginių uždegimas pasireiškia akių paraudimu, skausmingumu, šviesos baime, ašarojimu, praeinančiais per kelias dienas ar savaitę. Sunkesnis nudegimas gali pažeisti gilesnius akies sluoksnius – tinklainę, ir baigti aklumu.

Taigi – jokiu būdu nežiūrėkite nei plika akimi, nei su saulės akiniais tiesiogiai į saulę. Beje, saugotis UV spindulių  reikia ne tik saulėtomis dienomis, bet ir apniukus orui, nes UV spinduliai prasiskverbia ir pro debesis“,– atkreipia dėmesį „Optikos pasaulio“ gydytojas-oftalmologas Rimas Jakštas.

Svarbus ne tik saikas

Pirmasis patarimas, siekiant išvengti akių ligų ir išsaugoti gerą regėjimą, yra įsigyti tinkamus saulės akinius. Juos, deja, dažnai prisimename tik vasarai prasidėjus. Tačiau saulės akiniai reikalingi visus metus, o ypač pavasarį, kuomet UV spinduliai suintensyvėja.

„Optikos pasaulio“ akių priežiūros specialistės Astos Poškuvienės teigimu, pastebima, kad akiniai tampa tik įvaizdžio dalimi – aksesuaru, neskiriant pakankamai dėmesio akinių lęšių kokybei. „Prastesnės kokybės akiniai, kaip ir saulės spinduliai, sukelia nemažai  negalavimų. Labiausiai nukenčia tinklainė ir lęšiukas, tad ilgainiui gali išsivystyti katarakta. Šia liga suserga vis jaunesni žmonės. Tad geriau nenešioti jokių saulės akinių, negu pirktus be UV apsaugos“, – teigia A. Poškuvienė.

Ypatingą dėmesį skirkite vaikų akių apsaugai nuo UV spindulių. Vaikų vyzdžiai yra didesni o lęšiukai skaidresni nei suaugusiųjų, todėl į jų akis patenka kur kas daugiau žalingų saulės spindulių. Tad apsauga nuo saulės jiems būtina. Kas svarbu renkant akinius vaikui? „Atkreipkite dėmesį į akinių lęšius, nes būtent jie daro įtaką vaikų regėjimo kokybei. Saulės akiniai turėtų būti didesni, kad pridengtų ne tik akis, bet ir šonus. Taip pat svarbu nepamiršti galvos apdangalo, skėčio nuo saulės“, – patarė R. Jakštas.

Patarimai renkantis saulės akinius:

* Atkreipkite dėmesį į ženklus. Ant saulės akinių  ieškokite ženklų „UV–400“ arba „CE“. Šie užrašai reiškia, kad akiniai apsaugo  mūsų akis nuo UV spindulių, kurių ilgis yra 400 nanometrų. Kitaip tariant, akys bus apsaugotos nuo A ir B tipo spindulių.

* Nepirkite akinių turguje ar kitose prekybos vietose, kuriose nėra užtikrinama prekės kokybė. Specialistų praktika rodo, kad parduodami akiniai turguje turi minimalią, ar visai neturi apsaugos nuo saulės spindulių, tuomet UV spindulių poveikis akims yra intensyvesnis. Šiuo atveju, akių vyzdžiai išsiplečia, tad į akies tinklainę patenka daugiau UV spindulių. Tai gali būti vienas iš veiksnių, sudarančių galimybes atsirasti ne tik kataraktai, bet ir glaukomai – vienai pavojingiausių akių ligų.

Atkreipkite dėmesį į akinius žyminčius skaičius:

* 0–1 skaičiai reiškia, kad tai kosmetiniai, apsauginiai akiniai, tinka esant silpnam apšvietimui.

* 2–3 skaičiai reiškia, kad saulės akiniai sumažina saulės akinimą, esant normaliomis naudojimo sąlygomis. Tinkami vairavimui.

* 4 skaičius reiškia, kad saulės akiniai sumažina saulės spindulių intensyvumą esant ypač stipriam apšvietimui, netinkami vairavimui.

Kontaktiniai lęšiai nėra saulės akinių pakaitalas. Kontaktiniai lęšiai su UV filtru taip pat patikimai apsaugo nuo UV spindulių, tačiau jie nėra saulės akinių pakaitalas, tad visada turi būti nešiojami su kokybiškais saulės akiniais, turinčiais UV filtrą.

Pasirūpinkite 100 proc. apsauga. Saulės akiniai su poliarizuotais lęšiais turi 100 proc. apsaugą nuo UV spindulių,  nuima atspindžius  nuo horizontalių paviršių, matomos natūralesnės spalvos, akys mažiau pavargsta.

Mėgaukitės pavasario saulės spindulių šiluma ir šviesa atsakingai. Susimatykime „Optikos pasaulio“ salone Ignalinoje, adresu: Taikos g. 11, PC „Maxima“, kur konsultantės padės išsirinkti tinkamiausius akinius nuo saulės.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje