Skip to content

Švari Ignalina – išsipildanti svajonė

Balandžio 13-ąją mieste skelbiama švaros akcija! Švari mūsų miesto ir viso rajono aplinka būtina žmonių sveikatai ir gerovei. Tačiau aplinkos ir žmonių sveikatos sąveika yra labai sudėtinga, ją sunku taip konkrečiai įvertinti, sudėtinga ir numatyti galimas grėsmes, pavojus, jų mąstą. Todėl visada pravartu vadovautis atsargumo principu. Geriausiai žinomas kenksmingas poveikis, susijęs su aplinkos oro užterštumu, prasta vandens kokybe ir prastomis sanitarinėmis sąlygomis. Daug mažiau žinoma apie pavojingų cheminių medžiagų bei triukšmo poveikį sveikatai. Klimato kaita, stratosferos ozono sluoksnio irimas, biologinės įvairovės nykimas ir dirvožemio degradacija taip pat kenkia žmonių sveikatai. Apie tai mes turime galvoti kiekvieną dieną, idant mūsų svajonė – švari Ignalina – taptų realybe.

Švariai gyventi ir būti sveikais norime visi, tačiau palaikyti tos švaros neskubame. Dalis piliečių yra sąmoningi ir jiems, regis, įgimta tausoti aplinką, rūpintis ja. O štai kita dalis žmonių stovi lyg už stiklinės sienos ir niekaip nenori suprasti, kad nuo kiekvieno iš mūsų priklauso kokiomis sanitarinėmis sąlygomis mes gyvensime, kiek švariu oru kvėpuosime ar kokį vandenį gersime. Kai kalbame apie kokybę, drausmę ir ekonomiką, mes drąsiai pavyzdžiu imame Vokietiją, tačiau visai nenorime tvarkytis ir rūpintis kaip vokiečiai. Dėl tokio keisto mūsų nenoro patiems rūpintis žmonijos ateitimi, esame priversti paklusti kartais „nedraugiškiems“ įstatymams.

Ar tikrai žmonėms taip malonu būti sekamais, gaudomais, baudžiamais?

SĮ „Kompata“ direktoriaus Vytauto Čepulėno teigimu, Ignalina dar vis tebeturi rūpesčių dėl švaros ir tvarkos. „Ignalinoje yra bent kelios vietos, kur gyventojai savavališkai įrengė atliekų aikšteles. Tarkim, Žilvičių ir Sodų gatvėje esantys antrinių žaliavų surinkimo konteineriai arba buitinių atliekų konteineriai Liepų gatvėje ar miesto kapinėse paversti šiukšlynu. Gyventai aplink konteinerius neša ir deda viską, ko jiems nereikia: šakas, lapus, obuolius, baldus, buitinę įrangą, statybines atliekas ir kt. To daryti jokiu būdu negalima. Dėl to paskui kyla konfliktai ir nesusipratimai “, – sako V. Čepulėnas.

Organines atliekas (šakas, lapus ir t. t.) gyventojai gali be jokio mokesčio vežti į Organinių atliekų perdirbimo aikštelę, o padangas (5 vnt.), baldus, žaislus, buitinę įrangą, statybines atliekas, tepalus ir kitas chemines atliekas – į Didelių ir pavojingų atliekų aikštelę taip pat be jokio mokesčio.

SĮ „Kompata“ komanda, siekdama matyti švarią mūsų Ignaliną ir skatindama tai daryti ignaliniečius, balandžio 13-ą dieną, ketvirtadienį, išveš visas ignaliniečių sukauptas nereikalingas didžiąsias atliekas. Iki tos dienos gyventojai gali atsikratyti įvairių baldų ar buitinės įrangos ir kt. daiktų, sunešdami juos prie buitinių atliekų konteinerių. Šios atliekos bus išvežtos nemokamai.

Skubėkite susitvarkyti, nes vėliau bus itin griežtai kontroliuojamas šių atliekų tvarkymas, fiksuojami pažeidėjai.

Kurkime ir puoselėkime savo miestą!

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje