Skip to content

Čekių loterija – rimtas žaidimas

MI informacija

Norėdami dalyvauti čekių loterijoje gyventojai turės reikalauti čekių prekybos vietose, kuriose tarsi įprasta mokėti grynaisiais ir negauti mokėjimą patvirtinančių dokumentų. Gyventojams per mėnesį žadama išdalyti prizų už 13 tūkst. eurų. Kuo daugiau išduotų čekių žmogus užregistruos, tuo didesnė tikimybė bus laimėti. Manoma, jog azartiškas gyventojų noras laimėti išsirutulios į netoleranciją „šešėliui“. Taip esą nutiko kitose šalyse. Finansų ministras Vilius Šapoka patvirtino, kad priimtas sprendimas organizuoti loteriją. Numatyta jos pradžia – ruduo. Tikimasi,  čekių loterija skatins gyventojus spausti prekybininkus ir paslaugų teikėjus išduoti mokėjimo kvitus. Taip bus mažinama neapskaitytų pajamų apimtis ir šalyje išsikerojusi šešėlinė ekonomika.

„Čekių loterija turi labai rimtų tikslų, nors skamba kaip žaidimas. Tai – šešėlio mažinimas, mokesčių surinkimas, visuomenės švietimas ir sąmoningumo skatinimas. Pradėsime nuo rizikingiausių sektorių – paslaugų ir turgaus. Vėliau pagal poreikį ir situaciją sektorius galėsime plėsti“, – aiškina finansų ministras. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) patvirtino, kad iš pradžių loterijoje galės dalyvauti tik čekiai, išduoti paslaugų įmonių ir turgaviečių prekiautojų. Mat šiuose sektoriuose labiausiai paplitęs atsiskaitymo grynaisiais būdas ir daugiausia nustatoma pajamų neapskaitymo pažeidimų. Tai – maitinimo įstaigos, automobilių remonto dirbtuvės, grožio salonai ir pan. Atsižvelgiant į prioritetus, kvitų loterija galės būti nukreipta ir į kitus sektorius. Apie tai iš anksto bus pranešta visuomenei.

Skaičiuojama, kad įgyvendinti šią trejus metus brandintą čekių loteriją valstybei kainuos apie 50 tūkst. eurų. Reikės registruotis internetu, prizai bus dalijami ir kas savaitę, ir kas mėnesį. Mėnesio prizas sieks 5 tūkst. eurų ir atiteks vienam žmogui. Dar 10 pirkėjų, užregistravusių kvitus, kas savaitę gaus po 200 eurų. Norėdamas dalyvauti loterijoje, vartotojas turės loterijos puslapyje užregistruoti kvitą. Paslaugų teikėjas ar pardavėjas nieko papildomo daryti neprivalės – jam tereikės apskaityti už prekes ar paslaugas gautus pinigus ir išduoti kvitą. Jei paslaugų teikėjas ar turgavietės prekiautojas atsisako išduoti kvitą ir nė neturi kasos aparato, VMI ragina apie tai pranešti pasitikėjimo telefonu 1882 arba naudojantis VMI programėle „Pranešk“.

Dalis gyventojų nuogąstauja, kad visuomenės įsitraukimą į loteriją ir kovą su „šešėliu“ mažins paslaugų teikėjų ar prekybininkų taikomos dvejopos kainos. Esą jau dabar kai kurie jų čekių reikalaujantiems klientams neslėpdami nustato didesnę kainą. Tikimasi, kad čekių loterija skatins gyventojus spausti prekybininkus ir paslaugų teikėjus išduoti mokėjimo kvitus. Visas smulkmenas visuomenei VMI žada paskelbti patvirtinus loterijos taisykles. Užsienyje loterija pasitvirtino, Audito ir konsultacijų kompanijos EY 2016 m. ataskaita atskleidžia, kad čekių loterija veikia kaip paskata vartotojams prašyti fiskalinių čekių už suteiktas prekes ar paslaugas, o ilgainiui žmonės įpranta reikalauti čekio net tuomet, kai nėra papildomų finansinių paskatinimų. Esą prašymas išduoti čekį tampa socialiai priimtinu ir pageidaujamu, didėja visuomenės sąmoningumas dėl naudos kovojant su šešėline ekonomika. Nuo 2015 m. spalio čekių loterija rengiama ir kaimynėje Lenkijoje. Planuota, kad ji truks 12 mėnesių. Lenkijoje taikomas loterijos principas analogiškas lietuviškajam: kad galėtų laimėti prizą, gyventojas turi užsiregistruoti internetu. Vadinasi, kuo daugiau čekių dalyvis užregistruoja, tuo didesnę tikimybę jis turi laimėti. Čekių loterija, kaip tvirtinama ataskaitoje, Lenkijoje sulaukė didelio populiarumo. Pirmą jos savaitę buvo užregistruota daugiau kaip 1 mln. čekių. 2015 m. spalį iš viso užfiksuota 17 mln. įrašų, lapkritį – daugiau kaip 15 milijonų. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje