Skip to content

Ugniagesiai džiaugiasi – šiemet žolės laukai beveik nedega

Gegužės 4-ąją ugniagesiai gelbėtojai švenčia savo profesinę šventę – Šv. Florijono dieną. Ta proga kalbėjomės su Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) viršininku Anatolijumi Ostrouchu.

– Ankstesni pavasariai ugniagesiams būdavo  karštas darbymetis, nes masiškai degdavo pernykštės žolės laukai. Šiemet apie degančią žolę tik vienas kitas pranešimas?

– Taip ir yra. Šiemet nuo metų pradžios rajone įvyko 21 gaisras, pernai per tą patį laikotarpį jų buvo 43. Gal šaltas pavasaris „kaltas“, bet kol kas su degančia žole problemų išties neturime. Buvo tik keli atvejai, o žolė degė mažuose plotuose. Gal ir gyventojų vidinė savimonė, kad žolės negalima tyčia deginti, išaugo. Kalbant apie visus gaisrus, tai pernai juose žuvusiųjų neturėjome, šiemet viena gaisro auka jau yra – Beržininkuose (Dūkšto sen.) žuvo moteris. Šis įvykis dar tiriamas, priežastys neaiškios.

– Ugniagesiams gelbėtojams priskirta dar viena funkcija – nelaimingų atsitikimų vandenyje profilaktika, skęstančiųjų gelbėjimas…

– Turime ir tokią pareigą. Pernai ir šiemet daug dėmesio skiriame nelaimingų atsitikimų vandenyje prevencijai, ypač kryptingai dirbame su vaikais. Maudymosi vietose iškabinti plakatai, rengiame pokalbius. Vasaros pradžioje išvalome paplūdimių dugną ir kasmet ištraukiame daugybę stiklo šukių ir kitų pavojingų daiktų. Pernai rajone paskendo 5 žmonės, šiemet aukų vandenyje dar neturime.

– Šiais laikais visi skundžiasi lėšų trūkumu. Jų papildomai galima gauti dalyvaujant įvairiuose projektuose. Ar bandėte ir tokią galimybę?

– Šiuo metu kaip tik rengiamės dalyvauti europiniame projekte kartu su latviais, kuris vadinasi „Atomas“. Projekto vertė – daugiau nei 300 tūkst. eurų. Jį įgyvendinus, įsigysime sunkiasvorį gaisrų gesinimo automobilį (iki 28 tonų), taip pat pneumatinės ir hidraulinės gelbėjimo įrangos. Visa tai gausime jau kitais metais.

– Jau minėjote, kad pernai rajone nebuvo nė vieno žuvusiojo gaisre. Kas, Jūsų nuomone, tai sąlygojo: atsitiktinumas ar prevencinės priemonės, kurių, atrodo, Jūsų tarnyba vykdo nemažai?

– Gerai pastebėjote, kad mūsų priešgaisrinės priežiūros pareigūnai išties vykdo daug prevencinių priemonių. Jie lanko gyventojus, ypač senyvo amžiaus ir socialias šeimas, apžiūri jų būstus, krosnis, primena priešgaisrinės saugos taisykles, padeda ištaisyti trūkumus, pataria. Socialių šeimų būstuose nemokamai įrengiami dūmų davikliai. Statistika rodo, kad tvarkingų būstų šeimininkai retai žūsta gaisruose.

– Su personalu, komandų komplektavimu problemų taip pat nėra?

– Mūsų tarnyboje dirba keturios ugniagesių pamainos. Darbuotojų netrūksta, visi jie Vilniuje baigę dviejų arba devynių mėnesių ugniagesybos kursus. Kolektyvas pastaraisiais metais labai atjaunėjo. Veteranai išeina į pensiją, į jų vietą ateina jauni. Visi atsidavę savo darbui, draugiški, vieni kitiems padeda ne tik tarnyboje, bet ir buityje. Problema kartais būna tik viena – Ugniagesių gelbėtojų mokykla nespėja parengti specialistų, jos pajėgumai nepakankami.

– Kitą ketvirtadienį švęsite savo profesinę šventę. Kaip ją paminėsite?

– Pagal Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vidinį susitarimą, profesinė šventė kasmet minima vis kitame apskrities rajone. Užpernai ji vyko Ignalinoje, pernai – Zarasų rajone, o šiemet, gegužės 3-iąją, ji vyks Anykščiuose. Dabar keturios mūsų pamainos rungiasi tarpusavyje, kuriai teks atstovauti rajonui toje šventėje. Ji vyks Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Anykščių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje (Troškūnų g. 1, Anykščiai). Šventės programoje: šv. mišios Anykščių Švento apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje, ugniagesybos sporto varžybos, šventinė rikiuotė. Vyks priešgaisrinės technikos demonstravimas, kėlimasis automobiliniu keltuvu į 26 m aukštį, konsultacijos priešgaisrinės ir civilinės saugos klausimais, ekskursija po priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos patalpas.

Gegužės 4-ąją Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos padaliniuose (Utenoje, Anykščiuose, Molėtuose, Zarasuose ir Ignalinoje), nuo 10 iki 14 val., vyks atvirų durų diena. Kviečiame visus apsilankyti!

Be to, šiemet birželio 2 d. sukanka 20 metų, kai buvo įkurta statutinė Ignalinos PGT. Ta proga planuojame šventę pasidaryti sau.

– Ko palinkėtumėt savo kolektyvui profesinės dienos proga?

– Linkiu visiems geros sveikatos, santarvės ir ramybės šeimose, visada degančio noro ir ryžto padėti žmonėms.

– Ačiū už pokalbį!

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje