Skip to content

Keturių sekundžių kaina

Ar kada susimąstėte, kas gali nutikti per 4 sekundes? Regis, tai visiškai nežymi laiko atkarpa, tačiau kažkam – per tą laiką pelniusiam įvartį futbolininkui, lemtingą metimą įskraidinusiam  krepšininkui – ji ypač svarbi. Po balandžio mėnesį Poznanėje įvykusių tarptautinių plaukimo taurės varžybų keturios sekundės tapo labai svarbios ir ignaliniečiui Erikui Kapočiui, pagerinusiam Lietuvos vyrų iki 17 metų rekordą (apie tai jau buvo rašyta mūsų laikraštyje). Kas slypi už šio, rodos, mažai pastebimo laiko skirtumo? 4 sekundžių kainą pabandė įvertinti vieni geriausių mūsų plaukikų Erikas Kapočius bei Džiugas Karklelis ir jų treneris Eugenijus Rakitinas. Pabandysiu sudėlioti tas mintis, kurias išgirdau iš pašnekovų, o jau jūs, skaitytojai, nuspręskite, maža ar didelė ši kaina.

Per savaitę vyksta 8–9 plaukimo treniruotės. Rytinės trunka nuo 7 valandos (Džiugui tenka keltis šeštą valandą, kadangi dar reikia atvykti į Ignaliną iš Švenčionėlių, kuriuose gyvena) iki pusės devynių. Vakarinė treniruotė susideda iš fizinio pasirengimo salėje bei plaukimo baseine, trunka apie 2 su puse valandos. Kadangi sportininkai laikosi režimo, apie 22 val. jau turėtų eiti miegoti. Dar iš dienos laiko atimkite tą, kuris praleidžiamas mokykloje bei atliekant namų darbus. Matematika nesudėtinga: laiko pomėgiams bei draugams praktiškai nebelieka. Sakysite – tam yra savaitgaliai? Klystate – jų metu treniruotės taip pat vyksta.

Paklausus Eriko, ką tenka aukoti dėl tokio rutininio grafiko, jis labiausiai apgailestavo, kad nukenčia mokymosi pasiekimai ir prarandama visų mūsų, sušalusių lietuvių, taip laukiama vasara, kadangi jos metu taip pat treniruojasi.  Tačiau viską atperka pasitenkinimas savimi po geros treniruotės bei euforijos jausmas pasiekus tikslą, įveikus varžovus bei save. Pasak jo, Erikas jau nuo dešimties metų suvokė, jog plaukimas – jo savirealizacijos sritis. Todėl jis nuolat tobulina savo įgūdžius, laikosi režimo ir plaukimą pavertė savo gyvenimo būdu (nors, tiesa, prisipažino retkarčiais pasiduodantis silpnybei ir neatsispiriantis greitojo vartojimo maistui).

Panašiomis emocijomis gyvena ir Džiugas: kartais ilgisi vasarų, kurias verčiau praleistų su draugais, užuot treniravęsis stovykloje, kartais jaučiasi pavargęs. Nieko stebėtino – jis dar  spėja ir puikiai mokytis! Treneris Džiugą apibūdino kaip labai daug dirbantį ir pareigingą sportininką, tad greičiausiai jo užsispyrimas ir atsakomybės jausmas padeda siekti visapusiškų rezultatų.

Plaukikų treneris E. Rakitinas kalbėjo apie tai, kad 4 sekundžių rezultatas susideda ne tik iš gausybės treniruočių valandų, bet ir iš komandinio darbo. Jis džiaugėsi, kad sulaukia tėvų, kurie prireikus lydi į varžybas, paveža, palaikymo. Taip pat turi padedančių kolegų: salės treniruočių programą vykdo Laimonas Valėnas, treniruotėse bei varžybose asistuoja Dovilė Mikoliūnaitė, Eimantas Mačėnas. Su šiais žmonėmis treneris jaučiasi stipresnis, gali pasitarti ir daugiau laiko skirti tiesioginiam savo darbui, kai komanda perima dalį organizacinių rūpesčių varžybų metu. E. Rakitino ir jo auklėtinių sąskaitoje šiuo metu jau yra 6 iš 8 Lietuvos rekordai, pasiekti 400 m kompleksinio plaukimo rungtyje, tad, kaip matote visų bendras įdirbis duoda puikių rezultatų.

Dar neapsisprendėte, ar daug yra 4 sekundės? Tuomet paskutiniai faktai, tikiuosi, padėsiantys apsispręsti: Eriko Poznanėje pasiektas rezultatas yra trečias toks Lietuvos plaukimo istorijoje: pirmasis šios varginančios distancijos rekordą pagerino Vytautas Janušaitis, o antrasis – Paulius Andrijauskas (R. Meilutytės treneris). Taigi – kiek kainuoja 4 sekundės?

Redakcijos archyvo nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje