Skip to content

Meras atsiskaitė ignaliniečiams

Ignalinos kultūros ir sporto centre savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis susitiko su miesto gyventojais ir pristatė 2016 m. rajono savivaldybės veiklos ataskaitą. Apie seniūnijos darbus ir planus kalbėjo Ignalinos miesto seniūnas Valentinas Rumbutis. Pagal Vietos savivaldos įstatymą, savivaldybės meras ne rečiau kaip kartą per metus pateikia savo veiklos ataskaitą rajono savivaldybės tarybai ir už savivaldybės veiklą atsiskaito gyventojams. Nuo 2005 m. rajono savivaldybė veiklos ataskaitas išleidžia atskiru leidiniu, kuris platinamas visame rajone. Kiekvieną pavasarį meras aplanko rajono seniūnijas, didesnes gyvenvietes ir susitikęs su gyventojais aptaria aktualiausius klausimus, išklauso jų problemas. Šiais metais meras H. Šiaudinis susitikimus su gyventojais pradėjo balandžio 12 d. Iš viso jų surengta 20. Kaip jau įprasta, paskutinis susitikimas skiriamas Ignalinai.

Meras apžvelgė tarybos veiklą, savivaldybės administracijos svarbiausius darbus, daugiausia dėmesio skyrė švietimui, socialinei apsaugai, komunaliniam ūkiui. Savivaldybės biudžetas (15 mln. eurų), kaip minėta, labai panašus į 2008 m., todėl pastaruoju metu žymiai padidėjus kainoms, savivaldybės galimybės tikrai ribotos. Daugiausia lėšų (55 proc.) išleidžiama švietimui ir socialinei paramai. Rūpinamasi 7 mokyklų ir 3 globos namų veikla, mokinių pavėžėjimu, nemokamu maitinimu, mokamos įvairios socialinės išmokos. Kalbėta apie vaikų socialines problemas, globėjų mokymus, kurie šiuo metu vyksta savivaldybėje. „Tikimės, kad atsiras žmonių, norinčių priimti tėvų globos netekusius vaikus į savo šeimą“,– sakė meras.

Pastebėta, kad gyventojų, taip pat ir vaikų, kasmet mažėja. 2016 m. gimė 123, mirė – 350 žmonių. Tik Ignalinos mieste gyventojų per metus šiek tiek padaugėjo. Mero teigimu, sunkiau išgyventi mokykloms, kuriose mokinių skaičius mažesnis nei 200. Savivaldybė padeda išgyventi ir mokykloms ir kitoms sunkumų patiriančioms savivaldybės įstaigoms, pvz. Ignalinos autobusų parkui.

Meras minėjo, kad praeitais metais atliktas Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos ir dar dviejų rajono mokyklų vidaus patalpų remontas, renovuota Meikštų biblioteka ir į naujas erdves patalpas perkelta Didžiasalio biblioteka, įvairūs kelių ir gatvių priežiūros, remonto darbai atlikti panaudojant Kelių fondo lėšas (900 tūkst. eurų). Buvo renovuota 15 daugiabučių namų, gautas finansavimas dar 30-ties namų renovacijai. „Daugiau tokių gerų sąlygų renovacijai, matyt, jau neturėsime.“, – sakė meras.

Gyventojus savivaldybės vadovas kvietė ir toliau būti aktyviais piliečiais, domėtis savo miesto ir krašto reikalais, teikti pasiūlymus ir pastabas. Informuota, kad Ignalinos mieste bus įrengtos 8 stebėjimo kameros, todėl  jausimės dar saugesni.

Apie seniūnijos darbus ir planus kalbėjo miesto seniūnas V. Rumbutis. Jis prisiminė praeitais metais švęstą Ignalinos 150 metų jubiliejų, už pagalbą rengiantis šventei ir gražinant miestą dėkojo gyventojams, įstaigoms, bendruomenėms, verslininkams.  

Minėta, kad seniūnijos komanda nuolat sprendžia ir įvairius  socialinius klausimus, dirba su socialinės rizikos šeimomis, lanko negalią turinčius asmenis, priima ir analizuoja prašymus įvairiai socialinei paramai gauti, organizuoja viešuosius darbus, vykdo gyvenamosios vietos deklaraciją.  Šiuo metu mieste yra 17 socialinės rizikos šeimų, kuriose auga 28 vaikai.

Seniūnijoje yra įdarbinami pašalpas gaunantys gyventojai. Per 2016 m. dirbo 128 asmenys, dar 58 atliko viešuosius darbus. Buvo tvarkomos kapinės, žalieji plotai, karpomi ar šalinami medžiai, taisomi šaligatviai, atliekami smulkūs lauko inventoriaus remonto darbai.

2016 m. atlikti Vilkakalnio g. ir skersgatvio, Agarinio, Liaudies, Liepų  gatvių dalies asfaltavimo darbai. Atliktas projektavimas šių metų darbams.

Seniūnas sakė, kad visi suplanuoti metų darbai buvo sėkmingai atlikti. Pasidžiaugta nauju projektu ,,Daugiabučių namų kvartalų Ignalinos mieste kompleksinis sutvarkymas“, kurį įgyvendinant  pagrindinėse miesto gatvėse bus atnaujintos automobilių stovėjimo aikštelės ir privažiavimai, vaikų žaidimų aikštelės, įrengtas pėsčiųjų takas.  Šiuo metu rengiamasi vasaros sezonui, remontuojami tiltai per Paplovinį ir prie Gavio ežero. Kiekvienais metais birželio 1 d. pradeda veikti pagrindinis miesto paplūdimys, kuriame dirba gelbėtojai, kurie kartu prižiūri ir saugo ten esantį seniūnijos turtą. Nuomojamos valtys, vandens dviračiai, dirba vandens kalneliai. Vasarą turi būti visiškai baigtas pėsčiųjų ir dviračių tako nuo Turistų iki Laisvės g. įrengimas.

Seniūnas V. Rumbutis paragino gyventojus rūpintis savo namų, kiemų aplinka, pranešti apie pastebėtus pažeidimus.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje