Skip to content

Paliesiaus dvaras rengiasi vasarai

MI informacija

Paliesiaus dvaras savo svečiams vasarai parengė patrauklių turistinių pasiūlymų, maršrutų, kuriuose – pažintis su keliautojų dar neatrastomis vietovėmis, mažai kam pažįstama baltų žeme Rytų Lietuvoje – Nalšios žeme, susitikimai su vietos gyventojais, apsilankymas Mielagėnų miestelyje, pažintis su dailininko Vinco Smakausko kūryba…

„Į dvarą atvykę svečiai padiktavo mums būtinybę pasidomėti aplink esančiomis vietovėmis, kurios nepelnytai užmirštos ir kelionių organizatorių, ir pavienių keliautojų. Kuomet žmonėms, kurie atvyksta pas mus pasiklausyti koncerto ar susipažinti su dvaru, rekomenduojame aplankyti ir netoliese esančius įdomius objektus, jie grįžta sužavėti ir nustebinti. Todėl savo svečiams, priklausomai nuo jų pageidavimo, sudėliojome ir siūlome kelis turistinius maršrutus“, – sako Paliesiaus dvaro vyr. administratorė Birutė Jaškūnienė.

Daugeliui pažintis su Rytų Lietuva baigiasi ties Ignalina, net neįtariant, kad už jos, iki pat Baltarusijos sienos, yra nuostabių, savo istorija turtingų vietovių, gamtos paminklų. Vos keli kilometrai nuo Paliesiaus dvaro yra unikalus Mėčionių kaimas. Jis gerai žinomas specialistams, tačiau turistų maršrutai čia užsuka per retai – etnografiniame dvipusiame gatviniame kaime yra net 8 paminklinės sodybos, 7 pavieniai paminkliniai pastatai, čia veikė lietuviška pradžios mokykla. Pirkios, svirnai, tvartai, kluonai mena kaimo istoriją, o ji prasidėjo apie XVI a. vidurį, kuomet per valakų reformą ir įsikūrė Mėčionys. Mielagėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje saugomi didžiuliai turtai – bažnyčią puošia dailininko V. Smakausko paveikslai ir skulptūros, yra puikiai išsilaikę apie 1830-uosius metus pastatyti išraiškingų formų ir proporcijų, vėlyvojo klasicizmo ir romantizmo stiliaus vartai su varpine… Mielagėnų bažnyčios architektūra žinovų lyginama su Vilniaus arkikatedros bazilikos. Pats Mielagėnų miestelis kažkada buvo labai svarbus centras, kuriam 1768 m. buvo suteikta privilegija kiekvieną savaitę rengti turgus, o tris kartus per metus – prekymečius.

Verta aplankyti ir Ceikinių seniūnijoje esantį Kančiogino kaimo Rakščiaus kalną, dar vadinamą Varčiakalniu. Legendos byloja, kad kitados klestėjęs Kančioginos miestas paskendo sunyko ir skradžiai žemėn prasmego, o gerosios deivės kvartukais (prijuostėmis) žemes į kalną supylė. Dvaro įsikūręs Sirvėtos regioninio parko pašonėje, tad aplankyti Kačėniškės piliakalnį ar pasivaikštinėti parke įrengtu Mitologiniu taku – puikus sprendimas susipažinti su senosiomis baltų dievybėmis bei mitinėmis būtybėmis.

„Įdomių, lankytinų objektų aplink Paliesiaus dvarą yra labai daug, čia paminėjome tik keletą jų. Neužmirštame ir įdomios Paliesiaus dvaro istorijos. Tad turime ką pasiūlyti savo svečiams ir jų viešnagę pas mus dar labiau praturtinti. Jaučiame didžiulį žmonių susidomėjimą Lietuvos istorija, etnografija, norą pažinti savo kraštą, todėl norime jiems padėti, pasiūlydami turistinius maršrutus, vesdami ekskursija ne tik po Paliesiaus dvarą“, – sako B. Jaškūnienė.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje