Skip to content

Pavasarinis negalavimas – sėdmens nervo uždegimas

MI informacija

Pavasariui įsibėgėjus, gydytojus užplūsta pacientai, per drąsiai pasitikę šylantį orą ir bundančią gamtą ir „pasigavę“ išiją – sėdmens nervo uždegimą. Šį negalavimą dažnai sukelia strėnų sušalimas, sušlapus ar perpūtus skersvėjui. 

Uždegimas pažeidžia sėdmens nervą, einantį nuo nugaros smegenų ir besileidžiantį šlaunimi ir blauzda ligi pat kulno. Išiją dažniausia sukelia tarpslankstelinių diskų susidėvėjimas. Metams bėgant tarpslanksteliniai diskai vis plonėja ir tampa mažiau elastingi, stuburo slankstelius jungiantys raiščiai būna nepakankamai įtempti, gali pasislinkti, tuomet sėdmens nervo šaknelės suspaudžiamos ir prasideda jų uždegimas. Išijo požymiai – duriantys, buki, kartais nepaprastai stiprūs skausmai, plintantys iš klubo į šlaunį ir blauzdą. Skausmo vieta priklauso nuo to, kuris slankstelis užspaudžia nervų šakneles: gali skaudėti sėdmenį, priekinę ar užpakalinę šlaunies dalį, kartais skausmai gali išplisti iki pėdos ar net kojų pirštų galiukų. Būna, kad išijo kamuojami ligoniai negali net paeiti. Skausmai gali ypač sustiprėti naktį ar bandant pasukti koją į vieną ar kitą pusę. Išiją nuo paprastos strėnų gėlos atskirti nesunku – tik varginant išijui skausmas išplinta į koją.

Šią ligą gydo tik gydytojai! Tačiau jos pažymius gali sušvelninti lovos režimas – gulėjimas ant nugaros sulenkus kojas ir po keliais pasidėjus pagalvėlę. Prasidėjus uždegimui pirmosiomis dviem dienomis fizinį aktyvumą reikėtų visiškai sumažinti. Papildomai galima pasinaudoti žmonių bei laiko išbandytais patarimais. Ypač naudingi karšti kompresai, dedami ant išijo srities (virš sėdmenų).

Skausmo malšinimas kompresais

Bulvių košės kompresas: išvirkite 2 kg neluptų bulvių ir sutrinkite, košę sukrėskite į drobinį maišelį ir karštą uždėkite ant nugaros (atsargiai, kad nenudegintumėte odos), užklokite rankšluosčiu ir šiltai apsiklokite. Laikykite kompresą, kol bulvių košė atvės.

Kviečių kompresas: 1 kg kviečių kruopų išvirkite vandenyje, nukoškite, dar karštas sukrėskite į maišelį ir uždėkite ant išijo srities.

Druskos kompresas: sausoje keptuvėje pakepinkite rupios druskos, ją suberkite į marlės maišelį ir įkiškite į vilnonę kojinę. Tokį kompresą dėkite ant skaudamos vietos nakčiai.

Garstyčių kompresas: 3–4 šaukštus garstyčių miltelių išmaišykite litre šilto vandens, suvilgykite drobinę servetėlę, išgręžkite ir uždėkite ant gydomos vietos. Po 10–15 min. kompresą nuimkite, drungnu vandeniu nuplaukite garstyčių likučius, odą patepkite riebiu kremu. Pagulėkite lovoje, pailsėkite.

Medaus kompresais galima malšinti stuburo skausmus: užtepkite medaus ant skaudamos vietos, uždėkite polietileno plėvelę ir šiltai apriškite. Dar efektyviau numalšinsite skausmus, jei į medų įmaišysite tarkuotų ridikų arba krienų.

Varnalėšų kompresas: nuplaukite šviežių varnalėšų lapų ir apatine (pūkuotąja) puse dėkite ant skaudamos vietos, uždenkite polietileno plėvele ir šiltai apriškite. Šį kompresą geriausia daryti vakare prieš miegą.

Padeda ir tinkama mityba

Vitaminas C slopina uždegimą. Jo gausu rūgščiuose vaisiuose, uogose, daržovėse – apelsinuose, citrinose, greipfrutuose, kiviuose, obuoliuose, juoduosiuose serbentuose, spanguolėse, burokėliuose, bulvėse, raugintuose kopūstuose, pomidoruose.

Geriausias natūralus vaistas nuo išijo – pupelės, alyvuogės, visų rūšių sėklos, kukurūzai, daiginti javai.

Česnakai ir svogūnai bei jų laiškai gerina kraujotaką, teikia organizmui šilumos ir malšina skausmą.

Sveika valgyti liesos jautienos, vištienos, kalakutienos filė, patiekalų iš kepenėlių. Kurį laiką reikėtų atsisakyti rūkytų gaminių, tačiau dažniau valgyti jūrų žuvų.

Vertėtų daugiau valgyti ankštinių pupelių, žaliųjų žirnelių, lęšių. Nevengti salotų su salierais ir petražolėmis.

Gerkite beržų lapų ir pumpurų, bruknių lapų, blindžių lapų ir žievės, apynių, meškauogių lapų, vaistinių notrų, dirvinių asiūklių, puplaiškių antpilų ir nuovirų.

Skaudamas vietas patariama įtrinti spiritiniais valerijonų, čiobrelių, česnakų, krienų antpilais.

Keletas malonių procedūrų

Šilta pėdų vonelė rekomenduojama nuo išijo skausmų, jei šąla pėdos, sutrikus kojų kraujotakai: į vonelę prileiskite 35–40 laipsnių temperatūros vandens ir įmerkite pėdas, po 10–15 min. apipilkite kojas iki kelių šaltu vandeniu, vandens lašus nubraukite ranka ir apsimaukite vilnones puskojines.

Skausmą malšinanti druskos vonia: 35–38 laipsnių vandens vonioje ištirpinkite 2 kg druskos, pagulėkite joje 10–20 min. Tokioje vonioje patariama maudytis kas antrą trečią dieną. Prieš gydantis druskos voniomis reikėtų pasitarti su savo gydytoju.

Būkite sveiki! 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje