Skip to content

Ginučiai skelbia sezono pradžią

Žinau ir tikiu, kad jei kažką darai nuoširdžiai, atsiranda kas pamėtėja teisingą mintį, pastūmėja reikalingam veiksmui ir suveda su TAIS žmonėmis. Galime tai vadinti sutapimu, likimu ar dar kaip nors, tai esmės nepakeis. Taip nutinka visada, tik ne visada iškart tai suprantame.

Nenustebau, kai ir vėl taip nutiko. Po viešnagės Ginučiuose ir trumpos replikos laikraštyje apie nesvetingas Ginučių malūno prieigas, sulaukiau vietos gyventojų skambučių. Pasirodo, žmonės jau senokai audė mintį apie pokalbį prie kavos, tačiau vis nerado progos. O štai po minėto straipsnio, regis, ir proga atsirado pratęsti temą. Turime žinių – kaip visada – gerų ir blogų

Pirmoji žinia. Darbai vyksta.

Išties dėkojame tiems, kurie vis tik rado laiko ir taip greit sugebėjo, kad ir senomis lentomis, bet gana tvirtai paremontuoti bent jau buvusios užkandinės turėklus. Žingsnis į priekį. Tik man dar labai akis bado kažin kokio alaus mėlynas reklaminis stogelis… Nenusipiginkim taip beviltiškai. Juk tokią dovaną esam gavę – gyventi ir rūpintis pasakiško grožio Aukštaitijos lopinėliu.

Antroji žinia.

Rūkytų žuvų gausa

Šeštadienį, gegužės 27 d., Genės ir Valdo Gaidelių sodyboje skelbiama sezono pradžia. Tiesa, žmonės čia nuolat važiuoja į edukacines programas, kuriose pasakojama apie Aukštaitijoje verdamos žuvienės tradicijas, duodama ir paskanaut šio patiekalo, idant neišdildomas įspūdis pasiliktų dar ilgiau. „Gaidelių sodyboje“ galima atvažiuoti ir tiesiog pailsėti, pasimėgauti pirties malonumais, paplaukioti valtimis ar baidarėmis, pažaisti futbolą, krepšinį, pavakaroti prie laužo, o vėsesnį vakarą pasišnekučiuoti prie židinio. Paprastos, bet ne prasto pramogos!

Jau nuo šeštadienio „Gaidelių sodybos“ parduotuvėje bus prekiaujama net 12 pozicijų rūkyta žuvimi. Galima bus įsigyti čia pat aukštaitiškomis tradicijomis marinuotų ir rūkytų lynų, karpių, karšių, šamų, starkių, ešerių ir kt. žuvų. Parduotuvė dirbs antradienį-sekmadienį nuo 8 val. iki 18 val., pirmadienis – ne darbo diena. Čia pat veiks ir kavinukė, kurios darbo laikas nuo 9 val. iki 18 val. tomis pačiomis dienomis, kaip ir parduotuvės. Sezonui įsibėgėjus, ir esant poreikiui, darbo laikas gali būti ilginamas.

Trečioji žinia.

Skubėkite rezervuoti vietas

Viename gražiausių ir labiausiai lankomų Aukštaitijos kampelių, Ginučiuose poilsio ir nakvynės paslaugas teikia net kelios sodybos. Tik įvažiavus į Ginučius yra Gaidelių sodyba, Reginos Maksimovienės sodyba, Ginučių baidarkiemis, poilsio centras „Gervinė“, sodyba „Srovės krantas“, Algio Gaižučio sodyba. Visų, žinoma, nespėjome aplankyti, tačiau bendrą paslaugas teikiančių nuomonę apibendrino vietos gyventoja, kaimo turizmo sodybos vadovė Regina Maksimovienė.

Moters teigimu, visų sodybų šeimininkai tarpusavyje labai gerai sutaria ir vienas kitam jokių konkurencinių kiaulysčių nedaro – net priešingai – besiteiraujantiems rekomenduoja kits kitą. Smagu žinoti, kad bent jau vietos verslininkai vieningame kumštyje. „Žiema ir ruduo mums nėra dosnūs. Tie, kas priima klientus ištisus metus, tarkim, kaip „Gervinė“, negali džiaugtis lankytojų srautu, tačiau vasarą yra kitaip. Kiekviena sodyba turi savo braižą, stilių ir nuostatas. Tai iškart pajunta ir lankytojai. Nelygu kas ko siekia. Tarkim, pas mane atvažiuoja išimtinai tik užsieniečiai (lietuvius priimu tik pažįstamus). Kodėl? Todėl, kad aš nemėgstu geriančių, nes po jų viešnagės beveik reikia remontą namuose daryti. Jauni mūsų vyrai gal su jais ir kovoja, aiškinasi ir taip toliau, o aš mėgstu ramius, intelektualius, kultūringus žmones. Žinoma, jie išgeria taurę vyno per vakarienę, ar sėdėdami prie laužo, tačiau nekelia triukšmo, nedergia visų kampų ir negriauna namų. Man tai svarbu. Ir mano užsispyrimas davė rezultatų. Nuo 2003 m. bendrauju tik su užsieniečiais ir niekada dar neteko nusivilti. Mano svečių grupės atvyksta pirmadieniais ir išvyksta trečiadieniais. Kaip matote (rodo kalendorių – grafiką), jau neturiu nei vienos laisvos savaitės iki pat spalio vidurio. Dar likę laisvi savaitgaliai, tačiau ir jie greit užsipildys. Man išsigelbėjimas – „Gervinės“ kavinukė, į kurią mielai siunčiu savo klientus, kai jų turiu labai daug ir nespėju visų jų norų įgyvendinti“, – pasakoja Regina.

Pravažiuojantys gal ir nespėja susivokti, tačiau viešintys čia ilgiau stebuklu laiko Ginučių vandens malūno šniokštimą. Jis veikia magiškai, gydančiai, raminančiai ir net hipnotizuojančiai.

Ketvirtoji žinia.

Pasigenda savivaldybės dėmesio

Antradienį bei trečiadienį vėl viešint Ginučiuose, išties stebino be sustojimo judantys žmonės. Keli autobusai vaikų ir jaunimo, automobilių aikštelė – sausakimša. Atvykusieji buvo net iš Kazlų rūdos. Tarkim, man, kaip jau minėjau, užkliuvo tai, jog nėra viešų išviečių. O štai vietos verslininkų nuomone yra ir daugiau problemų. „Visada skaitome rajoninę spaudą, sekame kas ką nuveikė, ką planuoja nuveikti. Ypač įdomūs savivaldybės veiklos rezultatai. Deja, bet mus tai ne visada džiugina. Tarkim, renovuotas milžiniškas pastatas Linkmenyse, pavadintas Daugiafunkciu centru, kuriame sėdi 5 žmonės ir vienas kito neranda. Ar čia ūkiškas požiūris? O kiek milijoninių injekcijų per 5 kartus skirta Ginučių malūnui? Jei tokie pinigai būtų skirti privačiam asmeniui, tai jis už tokias lėšas čia būtų aukso rūmus įrengęs. Ignalina ir Strigailiškis pasivadinę kurortinėmis vietovėmis, ir investuojama ten, bet juk tūkstančiais per dieną turistai apsilanko Ginučiuose ir jų apylinkėse. Praeitą vasarą ant tilto sėdėjo mergina ir kažką užrašinėjo. Vėliau pasakė, kad skaičiavo lankytojus. Per valandą praėjo ir praplaukė pro Ginučius 1020 žmonių. Ar mes jau tokie nereikšmingi? Dar buvusio mero Bronio Ropės prašėme įrengti saugias automobilių aikšteles lankytojams, pasirūpinti pėsčiųjų saugumu ir įrengti kalnelius, nes vairuojantys kelio ženklų nepaiso visai. Išties didžiulė problema ta, kad Ginučiai iki šiol neturi savo vandens gręžinio. Iš šulinio vandenį visi naudojame praustis, skalbimui, dušui ir t. t., tačiau maistui šis vanduo netinka. Maistui vandenį vežiojamės iš šaltinių. Atvyksta gausybė lankytojų, o atsigerti nėra. Vaisvandeniai, energiniai gėrimai?!.. (gal tai visuotinė problema, nes net ir kitose rajono parduotuvėse (Vidiškių, Žydelių) nepavyko nusipirkti paprasto negazuoto vandens – autor.)“, – svarstė R. Maksimovienė.

Vietos gyventojų teigimu, nepatinka jiems ir savivaldybės požiūris į nekontroliuojamą leidimą girdyti tautą. Tarkim, Ginučiuose, 150 m atstumu duoti net trys leidimai prekiauti alkoholiu. Kažkoks totalus tautos girdymas. Gal tokias vietas reikėtų stebėti, kontroliuoti, o išduodant leidimus griežtinti sąlygas. Kokia čia kavinė, jei joje tik nesuskaičiuojami kiekiai alkoholio ir keli pakeliai traškučių? Apie mus pačius viską sako tokios iškalbingos „kavinės“! Kokiems žmonėms  transliuojam žinią, tokie ir išgirsta.

Sėkmingo sezono verslininkams, puikaus oro ir gero poilsio pramogaujantiems!

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje