Skip to content

Pusgalviai įsisiautėjo

Ar pastebėjote, kad dabar įvairiuose receptuose mėgstama pabrėžti, kad reikia valgyti laisvėje gyvenančių vištų kiaušinius? Iš vienos pusės, tai, žinoma, išsidirbinėjimas, pinigų melžimas iš tų, kurie jų turi daugiau negu proto.

Dar visai neseniai, kai Lietuvoje tik pradėjo auginti stručius, įvairių dietologų sudarinėjamuose sveikos gyvensenos valgiaraščiuose privalėjo būti strutienos. Be šios stebuklingos mėsos nė vienas Lietuvos pilietis negalėjo vadintis sveikai besimaitinančiu.

Praėjo keleri metai, ir strutiena buvo pamiršta. Atsirado laimingų vištų kiaušiniai. Čia tų, kurios gyvena laisvėje, kurioms, atvirkščiai negu žmonėms, jokios idiotiškos tvarkos nenustatinėjamos, kurioms niekas nereguliuojama.

Briuselio valia žmonės su nelaisvėje gyvenančiomis vištomis sulyginti. Jau ir vištoms iš Briuselio nurodinėjama, kaip jos privalo gyventi. Kokie jų gardai turi būti, kokias daineles paukštininkės atėjusios turi padainuoti…

Vištų teisės. Briuselis pasiryžęs reguliuoti viską. Jeigu dar tik vištomis apsiribotų, bet ne, jam svarbiausia – žmogus. Kažką primenantis šūkis, ar ne?

Ką čia vištos, girdėjau, kad žadama atsižvelgti ir visokių bakterijų bei virusų teisių reikalavimus. Sako, kad ruošiantis tam kovotojai už bakterijų teises keičia vaistų kainynus, siūlo nekompensuoti vaistų, kurie sunaikina pernelyg daug šių globojamų gamtos atstovų.

Kol bakterijos nereguliuojamas, tai daroma su žmogumi. Sakot, sovietmečiu buvo – „žingsnis į kairę, žingsnis į dešinę – sušaudymas“? Nieko, neilgai reikės laukti, draudimais ir reguliavimais pasivysime ir pralenksime visus diktatorius. Visos laisvės bus įgyvendintos prievarta.

Mūsų dietologai nurodinėja, kaip gaminti ir ką valgyti, bet dar prievartos nesiima. Nors gal klystu, juk pradžia jau yra, jau, kad sveikiau gyventumėm, kai kurie pusgalviai sveiko maisto žinovai siūlo cukrų pabranginti.

Gal ne visai taip: čia vienas pusgalvis per radiją dejavo, kad lietuviai nesveikai maitinasi, nes perka pigius maisto produktus. Suprask, jeigu pradės pirkti brangius, valgys sveikiau. Todėl pigius reikia pabranginti. Tarsi dabar Lietuvoje kas nors pigu. Palyginkite, sakysim, su Lenkija, kur valdžioje buvo mažiau pusgalvių, todėl jie euro neįsivedė.

Kaimo parduotuvių pardavėjos paprastai aiškina, kodėl vietiniai girtuoklėliai linksmiau geria: anksčiau „bambalis“ kainavo, sakysim, penkis litus, dabar nė dviejų eurų nekainuoja. Atrodo, pigu. Ačiū valdžiai už tokias kainas.

Prievarta peršantys, jų nuomone, sveiką gyvenimą klykia: Lietuva iš negeros pusės pirmauja Europoje, joje daugiausia mirštama nuo širdies ir kraujagyslių ligų, todėl reikia keisti gyvenimo būdą, sveikai, tai yra, brangiai maitintis, ir dar nešti pinigus į visokias sveikatingumo mokyklas. Tada visų sveikata pagerės.

Pusgalvių prasimanymas, manau aš. Vis viena mirštama, jei ne nuo širdies, tai nuo kitų ligų. Kodėl „sveikuoliai“ nepasako, nuo kokių? Gal tos ligos dar bjauresnis, jų gydymas dar brangesnis, o mirtis – sunkesnė? Nors ką čia rinktis, kas lengviau ar sunkiau, svarbiausia, kad kai kam kuo daugiau į kišenę nubyrėtų. Už sveiką maistą, už sveikas mankštas.

Paskutinis prievartinis nurodymas, kuris greitai turi pasirodyti iš Briuselio ir kuris padarys Europos Sąjungos gyventojus dar laimingesnius, bus reikalavimas, kad per pirmus kūdikio gyvenimo metus 4 mėnesiai vaiko priežiūros atostogų būtų skiriami motinai, 4 mėnesiai – tėvui, o dar dėl 4 mėnesių maloningai būtų leidžiama apsispręsti pačiai vadinamajai nepriklausomai valstybei, tokiai kaip Lietuva.

Matote, kokios yra laisvės ribos. Dabar keturis mėnesius kūdikį privalės žindyti tėvas. O kaip kitaip, jeigu motinos darbas, sakysim, su kelionėmis susijęs, tėvas paskui ją su kūdikiu nebėgios.

Bet nėra padėties be išeities. Briuselis viską numato, manote, šiaip sau jis liepia Lietuvai įteisinti lyties keitimą? Keturis mėnesius motina bus motina, paskui pasikeis lytį ir bus tėvas, taigi pagal Briuselio direktyvas galės toliau kūdikį prižiūrėti, o motina virtęs tėvas eis dirbti. Šiais laikais tam jokių operacijų nebereikia, pasakai, kad tu jau ne vyras, kad jautiesi moterimi, ir mūsų teismai liepia įrašyti į dokumentus, kad tu nebe Norkus, o Norkė…

Apskritai reguliuoti, drausti yra lengviausia, ir Briuselio pusgalviai tai gerai įsisąmoninę. Kai ką nors uždraudi, žmonės pasipiktina. O kai tą draudimą palengvini, visi džiaugiasi – kokia gera valdžia. Kaip nieko neduodama sugebėjo žmones pamaloninti. Mūsų laukia šviesus rytojus. Mūsų vaikai gyvens… Kaip ten tada vadinosi? Komunizmo sąlygomis?

Na, vaikai negyvens. Anūkus gal irgi likimas apsaugos. Bet proanūkiai, jeigu viskas taip eisis, tikrai šitaip gyvens.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje