Skip to content

Stulbinančios ekspozicijos jau pakeliui į bitininkystės muziejų

„Negaliu suprasti kodėl, tačiau labai stipriai jaučiu, kad kažkuriuo savo gyvavimo momentu Stripeikių bitininkystės muziejus įgijo atstumtojo statusą. Tą jaučiu kasdien ir bandau šią situaciją keisti. Man nesuprantamas ir kai kurių žmonių išankstinis nusistatymas bei fakto, kad šis muziejus – Bronislovo Kazlo „kūdikis“ ignoravimas. Mes turime suprasti, kad jei ne Br. Kazlas ir jo užsispyrimas, šiandien mes tiesiog neturėtume kur investuoti tų ES lėšų ir neturėtume unikalaus muziejaus nuostabiame gamtos prieglobstyje, kuriuo žavisi ne tik iš Lietuvos suvažiuojantys lankytojai, bet ir čia nuolat užsukantys užsienio šalių turistai…“ – pokalbį apie antrąjį Stripeikių bitininkystės muziejaus atnaujino etapą – ekspozicijų įrengimą pradėjo muziejaus vedėja Danutė Indrašienė.

Laukiama įspūdingų permainų

Saugomų teritorijų tarnyba vykdo Stripeikių kaimo bitininkystės muziejinės ekspozicijos

vidaus ir lauko projektą. „Ekspozicija įrengiama Stripeikių kaimo bitininkystės ekspozicijų komplekse. Kadangi čia vyrauja tradicinės kaimo sodybos stilius, visur dominuoja sendintas medis, natūralūs gamtiniai atspalviai. Projekto vadovas Vilius Lunevičius ir dizainerė Skirmantė Vaitkevičiūtė sukūrė įspūdingą viziją su konkrečiais pasiūlymais, nuostabiai perteikiančiais muziejaus dvasią ir pačių bičių gyvenimo būdą. Jų pateiktas projektas darniai įkomponuotas į aplinką ir tikrai išvengta neskoningų derinių. O svarbiausia – moderni eksponavimo technika (informacinės technologijos) taip bus paslėpta, kad iš pirmo žvilgsnio jos net nesimatys, nes atvirai niekur nebus  montuojami ekranai ar mygtukai. Visame dabar kiek niūrokame muziejaus fone dominuos šviesiai rusvi, geltoni ir oranžiniai atspalviai, o medaus korio nuotraukos taps ekspozicijos jungiančiąja dalimi. Pirkioje bus kuriamas įspūdis, tarsi svečiuojamasi bitininko namuose, kur gausu bitininkystei naudojamų daiktų ir įrankių. Pagrindinis elementas ekspozicijoje – didelis stalas su suolais – kaip šeimos (lankytojų) susibūrimo vieta. Svirne bus ekspozicija, sukurianti buvimo avilyje įspūdį. Išsamiai supažindinama su bičių sandara, šeima, darbu  ir gyvenimu avilyje, bičių produktais. Erdvėje komponuojama korio struktūra, kur akutėse pateikiama tekstinė ir vaizdinė informacija apie bites. Centre bus pastatyta medinė sėdima dalis lankytojams, kurie patogiai atsisėdę tyrinės informaciją. Dėžės viduje montuojami monitoriai su filmuota medžiaga iš avilio ir lankytojai galės stebėti bičių gyvenimą pro tam numatytas akutes. Iš dėžės sklis bičių dūzgimas. Ūkinis pastatas – bitininko dirbtuvės. Čia lankytojai jausis kaip gero bitininko dirbtuvėje. Čia ypatingas dėmesys skiriamas bitininko darbo kiekvieno etapo proceso aiškinimui ir vaizdžiam demonstravimui. Austėjos klėtelė –medingieji augalai. Ekspozicija sudarys svečiavimosi pas žiniuonę įspūdį. Patalpoje išlaikoma prieblanda, akcentuojamos apšviestos medingųjų augalų puokštės, tarp akmenų bus montuojamas „šalto rūko“ mechanizmas, padėsiantis sukurti paslaptingą atmosferą patalpoje. Kluone bus vykdoma edukacinė veikla. Prie kluono esanti betoninė atraminė sienelė dažoma betonui skirtais dažais ir dekoruojama stilizuotais bitės, korio motyvais, dainų apie bites ištraukomis ar mįslėmis. Kadangi kluono erdvė skirta įvairiai švietėjiškai veiklai,  dėl to planavimas gali būti lengvai keičiamas. Čia numatoma: filmuotos medžiagos apie bites peržiūra, susitikimai / konferencijos, mokymai žvakių liejimui, korių atakavimui, medaus sukimui, medaus kopinėjimui lauke, meduoliams kepimui.

Atsiras ir informatyvių informacinių skydų bei staigmena – „saldus“ bilietas. Bet apie tai – vėliau. Labai laukiame ekspozicijų įrengimo ir tikimės naująjį sezoną pradėti visiškai atsinaujinę, juolab, kad po jo, muziejus veiklą galės vykdyti ir šaltuoju metų laiku. Ne tik vasarą. Tik turime bėdą – privažiavimas. Lankytojai skundžiasi blogais kelias tiek nuo Ginučių, tiek nuo Kirdeikių pusės, o autobusų vairuotojai kartais net atsisako čia važiuoti, nes susitikus priešais atvažiuojantį automobilį, prasilenkti nėra jokių galimybių. Tikimąsi, kad bus pasirūpinta prasilenkimo salelių įrengimų“, – pasakoja D. Indrašienė.

Muziejaus globėjai ir bičiuliai

Stripeikių muziejus yra unikalus ir tuo, kad niekaip čia nenusistovi vandenys. Kadangi jis veikia sezoniškai, tai ir darbuotojai čia nuolat keičiasi. Vedėjai Danutei labai sunku kaskart pradėti darbą su nauja komanda, tačiau, pasak jos pačios, likimas nuolat atsiunčia reikalingus žmones. Pagaliau ir čia, muziejuje, po vienokių ir kitokių audrų, nusistovėjo ramybė. Šį pavasarį muziejaus komandos gretas papildė labai šaunūs ir „gyvi“, šviesūs žmonės. Muziejaus gidė – istorijos mokytoja Vita Šuminienė, laisvai kalbanti  ir anglų kalba. Aptarnaujantis personalas – Sigutė Skruzdienė – vokiečių kalbos dėstytoja, suprantama, kalbanti vokiškai. Moterišką kompaniją paįvairino tikrai ne prastesnis bitininkas profesionalas Mindaugas Bridžius.

Pernai muziejų ištiko didelė bėda. Visos bitės buvo apkrėstos sunkia liga. Todėl teko viską iš naujo atkurti, nemažai jėgų ir laiko atėmė avilių dezinfekavimas ir naujų įrengimas. Bitynas atnaujintas iš esmės. 6 šeimas dovanojo bitininkai Mindaugas Bridžius ir Stanislovas Čirikas. Muziejaus bitynas turi ir kilmingas, dokumentuotas Bakfosto rasės motinas, kurias parūpino Aleksandras Pupkevičius. O į taikių profesionalių bitininkų gretas D. Indrašienę atvedė atsitiktinai sutiktas pasienio pareigūnas Vladimiras Sidorenko.

Po bičių ligos naujus avilius dovanojo UAB „Bičių korys“, o pačią pirmą šeimą muziejaus bitynui atvežė – Vytautas Gimžauskas, kuris nuolat rūpinasi bitelėmis, konsultuoja ir noriai talkina. Danutė džiaugiasi, kad visada jos gyvenime reikiamu momentu atsiranda reikiamų žmonių – tereikia ištiesti ranką į tau tiesiamą ranką.

Muziejaus įkūrėjas Br. Kazlas sakė norįs parašyti testamentą muziejui. Jo kalbą jau antrą kartą įrašė Algis Panavas. Visą šią informaciją D. Indrašienė perdavė ir ANP vadovybei.

Muziejuje – pats darbų įkarštis. Dūzgia ne tik bitelės, bet ir visi bičiuliai!

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje