Skip to content

Ant ežero bangų – su motorlaiviu

Daugiau nei prieš trisdešimt metų ilgokai teko bendradarbiauti su Mažųjų laivų inspekcija, kuri registravo ir prižiūrėjo (atliko technines apžiūras) irklinius ir motorinius laivus, iš ežerų pakrančių surinkdavo bešeimininkes neregistruotas valtis. Ši inspekcija gyvuoja iki šiol, tik dabar ji vadinasi Lietuvos saugios laivybos administracija, kuri jau trečius metus užsiima vien motorlaivių registravimu ir priežiūra. Irklinių valčių iki 6 m ilgio registruoti nereikia. Jokių leidimų ir registracijos nereikia ir valtims su elektriniais varikliais. Bemaž 20 metų Saugios laivybos administracijos Pramoginių laivų skyriaus regiono vyresniuoju specialistu dirba ignalinietis Valdas Talačka. Jis darbuojasi Ignalinos, Švenčionių, Zarasų rajonuose ir Visagino savivaldybėje.

Nerimo dienos

Dabar, sako, jis, kaip ir jo kolegos regionuose, sulaukė neramių dienų. Laukiama reorganizacija, įteikti atleidimo lapeliai, nors administracijos vadovai tikina, kad inspektoriai regionuose liks. Štai neseniai Saugios laivybos administracijos direktorius Robertinas Tarasevičius spaudoje tvirtino, kad „iš esmės laivų registravime ir techninės apžiūros procedūrose niekas nesikeičia. Vietiniai inspektoriai gavo atleidimo iš darbo įspėjimus dėl to, kad jiems yra keičiamas pareigybių aprašymas. Visi darbuotojai liks dirbti toliau, tačiau nuo jų nuimta šiek tiek atsakomybės. Anksčiau inspektoriai vietoje sutvarkydavo visus dokumentus, o dabar jie atliks tik techninę apžiūrą. Nebegalės registruoti naujų laivų.“ Kaip bus – parodys laikas, o kol kas apie tai, kuo ši administracija gyvena dabar.

Tvarka gana liberali

Laivybos sezonas šalies vandens telkiniuose prasideda balandį, nutirpus ežerų ledui, ir tęsiasi iki gruodžio. Nors rajone motorinių laivų nėra daug, tačiau ne pro šalį žinoti, kur ir kaip su jais galima plaukioti. Per tuos 30 metų, kai su laivyba jokių ryšių neturėjau, pasirodo, daug kas kardinaliai pasikeitė. Anksčiau plaukioti motorlaiviais buvo leidžiama tik keliuose tam skirtuose rajono ežeruose, dabar tvarka daugiau nei liberali. Keletas ištraukų iš taisyklių.

* Motorinėmis valtimis su varikliais iki 10 AJ be jokių leidimų ir laivavedžio pažymėjimo galima plaukioti visuose rajono ežeruose, didesniuose nei 100 ha. Saugomose teritorijose (Nacionaliniame parke) su tokios galios varikliais (ir tik su tokiais) leidžiama plaukioti tik nuo birželio 21 d.

* Vairuoti motorlaivius su galingesniais varikliais reikalingas laivavedžio pažymėjimas („teisės“), jais galima plaukioti tik nesaugomų teritorijų ežeruose, didesniuose nei 100 ha, ir tik nuo birželio 21 d.

* Su vandens motociklais leidžiama plaukioti ežeruose, kurių plotas didesnis nei 500 ha. Mūsų rajone tai tik Drūkšių ežeras.

* Rekreacijos tikslais su specialiu aplinkos ministro leidimu galima plaukioti didesniais laivais, bet su viena sąlyga – juo turi vienu metu plaukti ne mažiau kaip 10 žmonių. Mūsų rajone tokius leidimus turi du laivai Palūšėje – Gudelio ir Grušniaus.

Pasiūlymas turizmo organizatoriams

Šioje vietoje galima pasvajoti. Gyvename ežerų krašte, tad kodėl niekas iki šiol neteikia paslaugos turistams ir poilsiautojams – pasiplaukiojimo negreitaeigiu motorlaiviu. Tarkime – po Gavio ežerą, kurio plotas 125 ha, yra kelios salos. Tinkamai pasireklamavus, tai būtų puiki atrakcija, traukos objektas. Iškylautojams su savo sumuštiniais galima pasiūlyti juos suvalgyti, tarkim, išsilaipinus vienoje iš salų. Leidimus tam gauti nesunku, o paslaugą galėtų teikti privatūs asmenys.

Apie baudas

Jei motorlaivyje nėra (trūksta) gelbėjimo priemonių – bauda 30–50 Eur, plaukiojimas be „teisių“ – 140–300 Eur, plaukiojimas esant neblaiviam – 300–860 Eur, plaukiojimas neregistruotu motorlaiviu ar be techninės apžiūros – 120–170 Eur.

Saugios laivybos administracijos Pramoginių laivų skyriaus rajono inspektorius Ignalinoje gyventojus priima adresu Geležinkelio g. 34 (rajono aplinkos agentūroje). Tel. 8 615 12971.

Gražios vasaros, saugaus ir įsimintino poilsio!

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje