Skip to content

Ignalina – meilės sala?

Ignalinoje veikiantis Euroregiono „Ežerų kraštas“ direktorato biuras, kuriam vadovauja Inga Šidlauskienė,  kartu su dar keturiomis savivaldybėmis dalyvauja  VšĮ  Ateities visuomenės instituto vykdomame projekte  „Kultūros produktų/paslaugų kokybės ir prieinamumo didinimas, ugdant regionų kultūros darbuotojų kompetencijas: kultūrinės inovacijos ir jų sklaida, kuriant kultūrinį regiono identitetą“. Birželio 13 d. jau ne pirmai diskusijai apie Ignalinos įvaizdį ir jos ateities viziją  buvo pakviesti rajono savivaldybės, kultūros ir sporto centro, vietos veiklos grupės, neformaliojo ugdymo, turizmo verslo, jaunimo atstovai.

Juk  efektyvios, inovatyvios idėjos kaip tik ir gimsta bendradarbiaujant skirtingų sričių specialistams, jeigu jie nuoširdžiai suinteresuoti savo miesto įvaizdžio gerinimu, krašto lankomumo didinimu.

Ignalina – kuo ji išskirtinė, ką turi arba ką gali sukurti ir pasiūlyti tokio, ko neturi kiti miestai? Pirma mintis, kuri šauna į galvą, žinoma, yra nuostabi gamta, ežerai, pušynai, sporto dvasia, bet tai turi ir kaimynai.  Kur tas vienintelis patrauklus mūsų mažo ir ramaus miesto bruožas..? Jis gali būti toks paprastas – juk mes turime savo legendą, visiškai išskirtinę miesto vardo atsiradimo, Igno ir Linos meilės istoriją. Iš patirties žinoma, kad daugelis žmones sudominančių, atraktyvių dalykų būtent ir prasideda nuo legendos, įdomaus pasakojimo, kuris užkabina. Taigi visų diskusijoje dalyvavusių sutarimu imtasi plėtoti Ignalinos kaip meilės miesto įvaizdį (gal galima sakyti ir meilės salos, nes kas dar gali pasigirti aplink tyvuliuojančiais devyniais ežerais).

Susiskirstą į tris grupes – verslo, bendruomenių/kultūros ir savivaldos – diskusijos dalyviai kūrė ir užrašė savo idėjas. O jų buvo visokių: tai ir Igno ir Linos meilės festivalis vasarą, Pirčių šventė paplūdimyje prie Gavio ežero rudenį, šventė „Meilės rudenėlis“ pagyvenusioms ir vestuvių jubiliejus švenčiančioms poroms. Siūlyta įrengti mobilų amfiteatrą prie Paplovinio ežero, kuriame plaukiotų romantiški laiveliai, pasodinti gėlyną saloje už tiltelio, sukultūrinti ir romantiškam poilsiui bei sutuoktuvėms ar sužadėtuvėms pritaikyti Meilės salą Gavio ežere, parengti turistinį maršrutą programą „Meilės legendos takais“, nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio savaitgaliais miesto centre leisti muzikos įrašus ir kt.

Verslo idėjų grupelės siūlymai buvo susiję su lauko kavinių ir apskritai įdomių maitinimo įstaigų, neįprastų viešbučių atsiradimu, grožio ir SPA paslaugų plėtojimu, suvenyrų ir smulkių gaminių su miesto atributika gamyba bei prekyba. Kalbėta apie romantišką kiną po vasaros  dangumi, „Skaniosios gatvelės“ atsiradimą, teatralizuotų tuoktuvių paslaugą, kempingą netoli Gavio ežero. Valdžios grupelė pirmiausia kaip svarbiausius veiksnius išskyrė specialių lengvatų verslui įvedimą, mecenatų pritraukimą, būstų statybą, sklypų turizmo ir poilsio paslaugų verslui formavimą, miesto paplūdimio pertvarkymą pagal naująjį įvaizdį, taip pat amatų ir menų rūmų steigimo skatinimą. Akcentuota būtinybė įvaizdžio gerinimui labiau panaudoti IT technologijas, pasiūlyti darbą kraštovaizdžio formavimo specialistui, patobulinti miesto apšvietimą, įrengti vaizdo stebėjimo kameras, užtikrinti sveikatos paslaugų teikimą. Kalbėta ir apie ateityje galimą įvažiavimo  į miestą apmokestinimą. Visos išsakytos mintys –  spontaniškai kilusios idėjos, kurios gali būti įgyvendintos, o kai kurios jau tikrai taps realybe. Šįkart nekalbėta apie finansavimą, teisinius dalykus ir kitus galimus trukdžius.  Juk viskas gimsta iš idėjos, kuri gali transformuotis, prisitaikyti prie realybės ir galimybių, bet visgi galų gale tapti gražaus darbo pagrindu. O visų svarbiausia – tai bendras noras, valdžios, verslo ir bendruomenių bendradarbiavimas, kuris, kaip jau parodė Palūšės švenčių organizavimo pavyzdys, tikrai duoda puikių rezultatų.

Visos šios idėjos bus apibendrintos ir pristatytos bendrame projekto partnerių susitikime Kaune, kur Ignalinai atstovaus Inga Šidlauskienė ir Deimantė Malikėnaitė. Projekto darbo grupė atvira visiems pasiūlymams ir idėjoms. Taigi kiekvienas gali prisidėti – kokią Ignaliną jūs matote?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje