Skip to content

Visą dieną pačiais įvairiausiais garsais klegėjusi Palūšė atidarė vasaros sezoną

Palūšė jau seniai nematė tiek žmonių, kiek jų buvo susirinkę praėjusį šeštadienį į Valtininko dieną. Kitaip šis renginys dar vadinosi Vasaros pradžios šventė. Tai pirmas didelis Palūšės, kaip šių metų Mažosios kultūros sostinės, renginys.„Palūšė jau nubudo, budinkis ir tu“, – toks buvo šios šventės šūkis. Į ją kviesti visi, nebijantys vandens ir mokantys laikyti irklą, mėgstantys laužo dūmais kvepiantį maistą ar tiesiog basomis pašokti pievoje. Publika kviesta dalyvauti irklenčių, baidarių varžybose, žaisti burbulinį futbolą, paplūdimio tinklinį ir krepšinį, pasiklausyti virš vandens sklindančių žinomų atlikėjų ir grupių melodijų.

Mugė ir sportinės pramogos

Nuo pietų palei Lūšius nuo antrosios valtinės iki Pašakarvio vyko mugė, sporto aikštelėse virė sportinės aitros. Mugėje, rodos, nieko netrūko. Siūlyta daug ir įvairių suvenyrų, papuošalų, praktiškų buities daiktų, skanėstų, čia pat buvo rūkomos net iš pajūrio atkeliavusios žuvys, tad nei alkanam, nei ištroškusiam niekam neteko būti.

Prie mugės tiko kelios specifinės palapinės. Vienoje jų buvo įsikūrusios Grybėnų bendruomenės moterys, tarp kurių buvo, ko gero, vyriausia šventės dalyvė – 90-metė Bronė Šalnienė, naginga mezgėja, kuri ir mugėje virbalų iš rankų nepaleido. Atokiau, ANBO eskadrilės palapinėje, buvo įsikūrę lakūnai, apsirengę tarpukario aviatorių uniformomis. Jos buvo tokia egzotika, kad visi norėjo nusifotografuoti šalia lakūnų (vienas jų – Raimondas Žievys iš Antalksnės) ar su pilote ant galvos, todėl ši palapinė ilgai buvo virtusi fotosalonu.

Tuo pat metu Lūšių bangose rungėsi irklentininkai (vienu irklu iriamasi, stovint ant lentos), rungtyniavo du drakonų valčių ekipažai. Tarp irklentininkų nugalėjo Gabrielius Bielinis iš Raseinių. Ir kur tik jis išmoko šio sporto gudrybių, kai „sausame“ Raseinių rajone didžiausias vanduo – Dubysos upė?

Ilgai vyko kovos tinklinio ir krepšinio aikštelėse, nes susirinko tiek komandų, kiek niekada ir Ignalinoje nesusirenka.Tinklinio aikštelėje kelias valandas santykius aiškinosi 13, krepšinio – net 19 komandų. Tinklinio turnyro finale susitiko „Burundukai“ ir „Perestukinai“, nugalėjo pirmieji (trečioje vietoje liko komanda „Na URA“). Krepšinio turnyrą laimėjo komanda „Dar nepralošę“, antri – TR, trečia – „Bruklino“ komanda.

Oficialioji dalis

Oficialus šventės atidarymas vyko 16 val. Palūšės šventės dalyvius pasveikino daug garbių svečių. Rajono meras Henrikas Šiaudinis sakė: „Ši išskirtinė vietovė visada traukė poilsiautojus. Didžiuojamės Palūše ir linkime jai kuo geriausios ateities, o šioje šventėje – visiems linksmai praleisti laiką ir kartu pasidžiaugti unikaliu gamtos kampeliu.“ Seimo narys Gintautas Kindurys net pats pasakęs nustebo: „Dabar žinau, kodėl iki šiol vasara vėsoka, taigi jos sezonas dar neatidarytas.“ Šventės dalyvius taip pat sveikino Palūšės bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis, Ignalinos seniūnas Jonas Polito, Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų direktorius Gedas Kukanauskas, taip pat Palūšės bendruomenės bičiulių iš Paežerių, Alantos, Labanoro ir Vabalninko delegacijos. Visi jie atvyko su viena už kitą įspūdingesnėmis dovanomis, dalis kurių vėliau buvo suvalgyta ir išgerta prie žuvienės katilo.

Atidarius šventę, svečiai ir dalyviai išsirikiavo eisenai į senąją valtinę. Tokios eisenos centrine jos gatve Palūšė taip pat greičiausiai nemena. Išėję į savo kiemus, ją sveikino ar bent akimis palydėjo tie palūšiečiai, kurie tuomet buvo namuose.

Piratų šou

Visiems sugužėjus į senąją valtinę čia nutiko netikėtas dalykas. Su dideliu laivu atplaukęs būrys piratų paskelbė, kad jie užima Palūšę, o visi čia esantys tampa įkaitais ir vergais. Kad jie nejuokauja, patvirtino nuolat sprogdinamomis bombomis, mėtomomis ant vandens. Nuo jų sprogimų drebėjo visi Palūšės namų langai. Tačiau savo galia jie džiaugėsi neilgai. Į pagalbą Palūšei atskubėjo tikras kovinis spec. būrys. Toliau viskas vyko tarsi koviniame filme. Spec. būrio automatais ginkluoti kariai atakavo piratų laivą, jį paėmė abordažu iš kito laivo ir visus piratus areštavo. Atplukdyti į valtinę, piratai užlaužtomis rankomis buvo atvesdinti, susodinti ir išvežti spec. automobiliu su rėkiančiais švyturėliais. Piratai, žinoma, buvo netikri, o štai vaduotojai patys tikriausi – tai VSAT Ignalinos rinktinės spec. paskirties būrys.

„Figūriada“

Po piratų šou vyko ne mažiau emocingos šuolių į vandenį varžybos. Buvo laisvoji ir privalomoji programa. Į vandenį reikėjo šokti kaip galima juokingiau ir kvailiau, vaizduojant kokią nors figūrą. Šuolius balais vertino žiuri. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad laimėjo Bar Boss‘as ir Brolis. Brolis – tai šuo, kuris ir uždirbo visas simpatijas, nes vis vengė paskui šeimininką šokti į vandenį. Tik vienąkart niurktelėjo. Antras liko šuolininkas „Va tai tau“, treti „Palūšės draugystės“ moterų trio.

Linksmoji dalis

Apdovanojus visus rimtų ir nerimtų varžybų nugalėtojus, prasidėjo koncertinė šventės dalis. Dainavo Didžiasalio moterų ansamblis „Vėtrungė“, dainų atlikėjas Gintautas Juodagalvis ir legendinė grupėiš Šiaulių „Vairas“, kuris išjudino publiką šokti. Po jo dar daugiau nei dvi valandas jaunimas šėlo diskotekoje, kuriai vadovavo tikras didžėjus. Vidurnakčio Palūšės dangų nušvietė gana įspūdingi fejerverkai.

Šventės dalyviams nuolat šypsojosi Palūšės bendruomenės vadovas Arvydas Gaidelis ir renginių siela Dalia Lapėnienė, dėkodami visiems, prisidėjusiems prie šventės organizavimo. Jie pristatė, kad kiti renginiai vyks jau  rugpjūčio pradžioje.  Tai pirmasis šeimų festivalis „Palūšės vėjai“, rugpjūčio 5, 6 dienomis – garsioji „Palūšės regata“. Bus ir teatro, kino bei sakralinės muzikos dienų, kūrėjus kvies tapybos  pleneras ir rašomosios kūrybos konkursas. Metus užbaigs kermošius „Lūšių rudenėlis“ ir advento vakaras „Gerumas virpa stygose gitarų“. Lietuvos mažosios kultūros sostinės renginius apibendrinanti baigiamoji šventė.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje