Skip to content

Afrikinio kiaulių maro situacija išlieka sudėtinga

MI informacija

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Ignalinos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad birželio 18 d. Rimšės seniūnijoje šalikelėje prie Gakėnų k. pasieniečiai aptiko jauno šerniuko gaišeną ir pranešė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.  Ignalinos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ją pristatė tirti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, kur  buvo patvirtinta, kad šerniuką pakirto afrikinio kiaulių maro užkratas.

Tai trečiasis šiais metais Ignalinos rajone užfiksuotas šios pavojingos užkrečiamos ligos atvejis. Pirmasis atvejis buvo nustatytas sausį prie Dūdų kaimo Vidiškių seniūnijoje privataus asmens aptiktai šerno gaišenai, o antrasis – balandį Gaidės miške medžiotojų ir žvejų klubo „Girelė“ sumedžiotam šernui. Visais atvejais, siekiant išvengti afrikinio kiaulių maro viruso išplitimo, užkrėstos medžiagos buvo saugiai sunaikintos, aplinka išdezinfekuota.

Lietuvoje šiemet užregistruoti 4 afrikinio kiaulių maro židiniai naminių kiaulių ūkiuose Biržų, Panevėžio ir Varėnos rajonuose. Visi protrūkiai kilo smulkiuose ūkiuose, nugaišo arba buvo sunaikintos 9 kiaulės. Dėl šių protrūkių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymais buvo išplėsta buferinė zona, kurioje smulkūs kiaulių augintojai įpareigoti išsiskersti laikomas kiaules. Taip pat šiemet nustatyti 458 afrikiniu maru užsikrėtę šernai, iš jų – 417 nugaišę ir 41 medžiotojų laimikis.

Primename, kad aptikus šerno gaišeną asmenims griežtai draudžiama gaišeną judinti, transportuoti, imti mėginius, užkasti ar pristatyti į veterinarijos tarnybas savarankiškai. Rekomenduojama įsidėmėti radinio vietą ir pažymėti ją aiškiai matomu ženklu (užrišti ant medžio ar krūmo spalvotą medžiagos juostą, įsmeigti į žemę šaką ar pan.) bei kaip galima greičiau informuoti apie radinį veterinarijos tarnybą. Veterinarijos tarnybos specialistai susisieks su pranešėju, nuvyks į vietą, paims gaišeną ir pristatys į laboratoriją ištyrimui. Asmenims, suradusiems šernų gaišenas ir pranešusiems veterinarijos tarnybai, skiriamos 30 Eur dydžio išmokos, nepriklausomai nuo tyrimų rezultatų.

Vasarai įsibėgėjant vis daugiau žmonių lankosi miškuose poilsiaudami ar rinkdami miško gėrybes. Prašome visų būti atidžiais ir pilietiškais ir visuomet pranešti apie įtartinus radinius. Iš gamtos pašalinus užkratą labai sumažinama viruso išplitimo galimybė. Afrikinio kiaulių maro viruso plitimas nepriklauso nuo metų laiko, gyvūnų amžiaus ar veislės. Jis atsparus aplinkos veiksniams, karščiui ir šalčiui. Ligos protrūkių padažnėjimas šiltuoju metu laiku siejamas su aktyvesne žmonių ir gyvūnų migracija.

Pranešti apie surastas šernų gaišenas arba gauti konsultaciją su afrikiniu kiaulių maru susijusiais klausimais galite paskambinę Ignalinos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams telefonais (8 386) 52434 ir 8 698 53127 arba nemokamu visą parą veikiančiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos telefonu 8 800 40403. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje