Skip to content

Atgimstantis Visaginas laukia „Raudono vėžlio“

MI informacija

Pirmą kartą edukacinio projekto „Kino karavanas“ istorijoje nemokamas gero kino seansas bus surengtas Visagine. Pagrindinis partneris „Žemaitijos – ilgaamžės tradicijos“ ir išmanusis partneris „Telia“ visaginiečiams dovanoja filmą „Raudonas vėžlys“, kurį bus galima išvysti liepos 21 d., 22 val., miesto pliaže. Šis „Kino pavasario“ filmas pasirinktas rodyti atiduodant pagarbą daugiataučiam, kalbine ir kultūrine prasme įvairiapusiam miestui.

Danielio Defo „Robinzoną Kruzą“ primenanti animacinė istorija „Raudonas vėžlys“ rašyta devynerius metus. „Oskaro“ laureatas, režisierius Michaelis Dudokas de Witas įgyvendino savo ilgametę svajonę drauge su japonų animacijos gerbėjams gerai žinoma „Studio Ghibli“. „Tai – japoniškų pasakų ir vaiduoklių istorijų kolekcija“, – sako režisierius, kuriam atgaivinti iš vaikystės vandenynų atklydusį personažą Raudoną vėžlį padėjo net 24 profesionalūs animatoriai. Taip potėpis po potėpio gimė paslaptinga, nepaprastai graži istorija „Raudonas vėžlys“.

„Kino karavano“ organizatoriai ilgai svarstė, kokia kalba rodyti filmą Visagino gyventojams. Tai išties unikalus miestas, kuriame dabar gyvena virš 40 skirtingų tautų, tačiau tarp jų vyraujanti kalba yra rusų. Visaginas laikomas vieninteliu šalies miestu, kuriame rusakalbiai gyventojai sudaro daugumą.

Filmą „Drugelio miestas“ apie rusakalbius Visagine sukūrusi rež. Olga Černovaitė sako, kad vietiniams, kurių gimtoji kalba yra rusų, didelis komplimentas, kai pagiriamos jų lietuvių kalbos žinios.

„Kurdama filmą, bendravau su maždaug 150 Visagine gyvenančių įvairaus amžiaus, tautybių žmonėmis. Susidariau įspūdį, kad jiems labai svarbu, jog Visaginas būtų laikomas Lietuvos dalimi ir kad į juos nebūtų kreipiamasi tik rusų kalba. Jie labai stengiasi išmokti ir vartoti lietuvių kalbą“, – sako O. Černovaitė.

Galiausiai organizatoriai priėmė sprendimą į visaginiečius kreiptis vaizdų kalba, kuri „Raudoname vėžlyje“ ypač išraiškinga. Šiemet ši animacinė juosta buvo nominuota „Oskarui“ kaip geriausias pilnametražis animacinis filmas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje