Skip to content

Nauja renovacijos banga Ignalinoje: skubėkime pasinaudoti paramos galimybėmis

Daugiabučių namų renovacija smarkiai pakeitė Ignalinos miesto bendrą vaizdą, ji pasiekė ir rajono miestelius bei kaimus. Gyventojai įsitikino, kad gyventi modernizuotame name yra  jaukiau, šilčiau ir pigiau, taip pat išaugo  buto vertė ir parduodamas renovuotas būstas pirkėjui kur kas patrauklesnis. 

Įgyvendinus energinio efektyvumo didinimo programą „Ignalinos enervizija“ iš viso modernizuoti 78 namai (iš jų 6 Vidiškėse ir 5 Dūkšte). Ignalinos mieste pasiektas tikrai geras rodiklis – 85 procentai visų daugiabučių yra renovuoti (liko 15 nerenovuotų namų). Ignalinos rajono savivaldybė turi galimybę mieste užbaigti renovaciją. Aplinkos ministerijai skyrus daugiau nei 6 mln. eurų, planuojama atlikti  dar 30-ties namų renovaciją. Šiuo metu intensyviai vyksta programos „Ignalinos enervizija 2“ darbai. Kaip sakė UAB Ignalinos butų ūkio vyr. inžinierius Aleksandras Dolgovas, buvo parengta 30 investicinių planų, organizuoti susitikimai su gyventojais. 25 namų butų savininkai  renovacijai pritarė, 5 atsisakė (Turistų g. 49 ir M. Petrausko g. 3 Ignalinoje, Melioratorių g. 4 ir Melioratorių g. 9 Vidiškėse, Kalvos g. 2, Strigailiškio k.). Bankas priėmė sprendimą suteikti paskolas 20-ties namų renovacijai, kadangi 5 namai (Aukštaičių g. 31, Atgimimo g. 10 ir Turistų g. 11A Ignalinoje, Melioratorių g. 20 ir Sodų g. 4 Vidiškėse) buvo atmesti dėl gyventojų įsiskolinimų už komunalines paslaugas (pagal banko reikalavimus atmetami tie namai, kurių butų savininkų, turinčių daugiau kaip 60 dienų pradelstų įsipareigojimų, viršijančių 173 Eur sumą už suteiktas komunalines paslaugas, yra daugiau nei 10 proc. nuo visų daugiabučio namo butų savininkų).

Renovacijai parengti namai suskirstyti į penkias grupes, keturioms grupėms įvykdyti rangos darbų konkursai ir jau aiškūs jų laimėtojai, su kuriais pasirašytos sutartys. Tai uždarosios akcinės bendrovės „Litcon“,  „Vilniaus betono demontavimo technika“, „Panevėžio statybos trestas“ ir „Meleksas“. Bus renovuojami namai ne tik Ignalinoje, bet ir Palūšėje (1), Strigailiškyje (2), Vidiškėse (2), Naujajame Daugėliškyje (2), Dūkšte (1). Darbai turėtų prasidėti jau šį rudenį.

Nuo kitų metų Lietuvoje renovacijos projektų valstybės paramos dalis sumažės iki 30 proc. Ignalinos rajono gyventojai turi išskirtines sąlygas, kadangi jie gali pasinaudoti parama iki 50 proc. (iki 15 proc. – Ignalinos AE uždarymo fondo lėšos, iki 20 proc. – klimato kaitos specialiosios programos lėšos, iki 15 proc. – valstybės lėšos). Svarbu žinoti, kad parama skiriama tik energiją taupančioms priemonėms.

Ignalinos rajono savivaldybė kviečia nerenovuotų daugiabučių namų butų savininkus dar kartą gerai apsvarstyti namo modernizavimo klausimą ir priėmus teigiamą sprendimą kreiptis į UAB Ignalinos butų ūkį. Reikia atsižvelgti į tai, kad valstybės parama renovacijai mažėja ir toliau, kaip prognozuojama, tik mažės, o energetiniai ištekliai brangsta, sensta namų inžinerinės sistemos ir prastėja bendras pastatų vaizdas. Galima tik prisiminti laikus, kai pirmieji 15-ka Ignalinos daugiabučių buvo renovuoti pagal Probleminių teritorijų programą ir gyventojams reikėjo padengti tik 15–20 proc. namo atnaujinimo išlaidų. Dabartinė parama nėra tokia didelė, tačiau Ignalina kol kas turi tikrai išskirtines sąlygas ir tuo reikia pasinaudoti. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje