Skip to content

Vaizdo kameros padės gaudyti piktybinius „šiukšlintojus“?

„Kaip manote, kas blogiau: važiuojant iš miško ar nuo ežero atvežti surinktų atliekų maišelį ir įmesti į buitinių atliekų konteinerį Ignalinoje šalia kurio nors daugiabučio, ar palikti jas miške ar kokioje nors pakelėje esančioje autobusų stotelėje ir, norint išvengti bausmės, – būti gėdingai užfiksuotam filmavimo kameros“, – gana svajingai, bet aiškiai piktas ir nerimaudamas klausė skambinęs ignalinietis.

Žmogui pyktį ir priešiškumą visada sukelia jaučiama neteisybė. Regis, stengiasi būti pilietiškas, rūpintis ir tausoti aplinką, o čia pati valdžia kiša pagalius į ratus. Beje, tu „pagalių“ visose srityse tiek, kad lengviau apsimesti, kad jų nematai, nes priešingu atveju gali nebeužtekti jėgų tempti tą vežimą. Tačiau apie vieną iš „pagalių“, kuris veikiau tėra akmenukas kelyje, priverčiantis tiesiog pamąstyti, kalbamės su SĮ „Kompata“ vadovu Vytautu ČEPULĖNU.

Ieškoma teisingiausio sprendimo

„Pirmiausia į jūsų užduotą klausimą atsakysiu kaip žmogus, eilinis ignalinietis. Visada būdamas gamtoje (poilsiaudamas su šeima ar žvejodamas su draugais), susirenku visas (savo ir kažkieno paliktas) atliekas ir parsivežu į namus, į savo konteinerį. Jei būna rastos stiklo ar plastiko atliekos (dažniausia buteliai), juos išmetu pakeliui į antrinių atliekų rūšiavimo konteinerius, vadinamuosius varpus. Suprantu, taip elgiasi toli gražu ne kiekvienas, tačiau šiuo metu mes diena iš dienos visi dirbame ta linkme, kad bent kiek užpildytume ir pakoreguotume auklėjimo spragas. Iš to atsiranda ir baudos, ir sekimai, ir įvairios drausminės priemonės, kartais ne visada ir ne visus tenkinančios. Bet mes dirbame ir ieškome geriausių būdų, kaip spręsti problemą. Žmonės nesuvokia, kad mūsų planetoje atliekų nežmoniškai daug, o dalis jų, esančių gamtoje, nuodija ir žudo paukščius, gyvūnus ir kenkia kiekvienam iš mūsų. Atliekų tvarkymas ir perdirbimas kainuoja didžiulius pinigus ir reikalauja daug pastangų. Apie visa tai privalome galvoti kiekvienas“, – sako V. Čepulėnas.

Unitazas konteineryje – 15 tūkst. Eur.

Priminsime, kad daugiabučių namų gyventojai atliekas neša į bendruosius buitinių atliekų konteinerius, o privačių namų savininkai turi (privalo turėti) individualius konteinerius. Tačiau situacija pačiame Ignalinos mieste yra labai mįslinga. Tarkim, Liepų ir M. Petrausko gatvėse esantys konteineriai – skaudulingos ir probleminės vietos. Liepų gatvėje, individualių name kvartele, vos keli gyventojai turi sudarę sutartis su SĮ „Kompata“, yra įsigiję konteinerių ir moka už atliekų tvarkymą. Kiti atliekas neša į daugiabučiams skirtus buitinių atliekų konteinerius, už kurių tvarkymą moka tik daugiabučių namų gyventojai. O štai M. Petrausko gatvėje situacija tapo nebevaldoma. Čia, pasak V. Čepulėno, pastatyta 11 konteinerių, tiksliai tiek, kiek reikia esamų daugiabučių gyventojams kaupti atliekas, jas išvežant 4 kartus per savaitę. Tačiau SĮ „Kompata“ atliekas veža kiekvieną dieną ir jų kaskart – su kaupu. Klausimas – jeigu niekas nešiukšlina, iš kur atsiranda tiek atliekų ir kas už tokį milžinišką perteklių turėtų sumokėti? Tačiau ir čia nėra didžioji tragedija. „Baisiausia, kad žmonės visas atliekas verčia į buitinių atliekų konteinerius. Kaip išaiškinti žmonėms, kad mes negalime priimti kitokių atliekų, ne dėl to, kad jos mums nepatinka. Tikrai taip nėra. Priežastis kur kas sudėtingesnė. Stambiagabaritės atliekos (televizoriai, kėdės, unitazai, kriauklės, radiatoriai, betonas, plytos ir t. t.) laužo mūsų techniką. Visai neseniai dėl iš konteinerių į atliekas surenkančią mašiną patekusių stambiagabaričių atliekų sulūžo mašinos presas. Jo remontas kainavo 15 tūkst. eurų. Ar tiek žmogui kainuotų savo automobiliu pora kilometrų pavežti atliekas iki stambiagabaričių atliekų aikštelės Švenčionių g.? Ne vienerius metus kalbame, prašome, informuojame gyventojus apie rūšiavimą ir buitinių atliekų tvarkymą, tačiau problemos nesisprendžia. Tai ir paskatino imtis drastiškų priemonių – stebėjimo kamerų prie konteinerių“, – sako V. Čepulėnas,

Stebėjimo kameros prie konteinerių

Greitu laiku dėl jau minėtų priežasčių prie mieste esančių buitinių atliekų surinkimo konteinerių bus įdiegtos stebėjimo kameros, fiksuojančios „judėjimą“ prie konteinerių. „Nereikia pulti į paniką ir piktintis iš anksto. Tiems, kurie nedaro nieko neteisėto – nėra dėl ko nerimauti. Grįždamas prie jūsų klausimo, noriu pasakyti, kad mes tikrai nevejosime žmogaus, atvežusio maišelį atliekų. Taip žmonės elgiasi ir dabar, ir mes žinome, kas taip daro, kadangi yra pilietiškų žmonių, kurie pro savo buto langą fiksuoja, kas atvežė, automobilių numerius užsirašo ir perduoda mums. Mes patikriname tą informaciją. Jeigu tas žmogus turi sudaręs sutartį su mumis ir moka už paslaugas, mes pretenzijų nereiškiame. Jeigu taip elgiasi piktybinis vartotojas plačiąja prasme, vengiantis atsakomybės ir nesudaręs sutarties, mes jį susirandame. Tokiu būdu jau kelis piktavališkus piliečius privertėme grįžti, susirinkti atliekas ir patiems jas nuvežti į atliekų perdirbimo įmonę, o kaip įrodymą – atvežti deklaraciją. Bet tai panašiau į raganų medžioklę. Kameros padės neginčytinai surasti „šiukšlintojus“ ir po truputį įvesti tvarką. Jūs kalbėjot apie poilsiautojus. Tad tęsdamas jūsų mintį noriu ir aš paklausti, ar kas nors pasidomėjo, kaip atliekas tvarko mūsų rajone esančių baidarių nuomos punktai? Per metus jie dėl vaizdo priduoda juokingai mažą kiekį atliekų, o visas kitas tvarkingai, nesigėdydami mikroautobusais veža į tuos pačius buitinių atliekų konteinerius M. Petrausko gatvėje. Tai yra užfiksuota, o taip elgtis nesąžininga. Mes visi mokame įvairius mokesčius ir turime įvairių įsipareigojimų, ir jokių būdu negalime jų permesti kitiems“, – paaiškino SĮ „Kompata“ vadovas.

Kitame numeryje skaitykite apie nuo liepos 1 d. įsigaliojusią atliekų išvežimo tvarką, kainas, sąlygas ir apie atliekas (plastiką, gumą, audinius ir kt.) mėgstančius deginti žmonijos nuodytojus.

J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje