Skip to content

Ignalinos horizontais nusirito dvyliktoji „Ežerų sietuvos“ banga

Pirmasis „Ežerų sietuvos“ festivalis įvyko 1995 m. Tuomet jame dalyvavo visi Utenos apskrities rajonai, o vėliau prisijungė ir Švenčionys. Šiemet jau įvyko XII festivalis. Pradžioje „Ežerų sietuva“ vyko kiekvienais metais, vėliau pradėta rengti kas dveji metai. Laikui bėgant, rajonai dėl nemenkų išlaidų festivalio organizavimui vienas po kito iš jo pasitraukė, dabar liko tik Ignalina, Molėtai ir Švenčionys. Šiemet festivalis sulaukė svečių iš Kroatijos, Baltarusijos, Gruzijos, Maltos, Lenkijos ir Moldovos. Kaip ir pirmajame festivalyje prieš 22-ejus metus, jo atidarymas šiemet vyko ant Ladakalnio.

Ant Lados kalno

Artėjo festivalio atidarymo valanda, o dar trūko Molėtuose gyvenusių gruzinų ir moldavų. Pasklido net kalbos, kad aerouoste pasimetė gruzinų lagaminas su kardais, kuriuos jie naudoja šokių metu, tai dar laukia savo bagažo. Tuo metų kitų šalių kolektyvai fotografavosi, tvarkėsi savo aprangą. Kroatai atvyko nepersirengę, todėl šis procesas vyko čia pat. Tautinius rūbus jie net lygintuvu ant tam skirtos lentos lygino šalia autobuso. Kai pagaliau vėluojantys pasirodė, prasidėjo festivalio atidarymo ceremonija.

Svečius ir saviškius sutartinėmis pasitiko Ignalinos folkloro kolektyvas „Čiulbutė“ ir Švenčionių ansamblis „Lakiūtė“. Dalyvavo visų trijų rajonų merai: mūsiškis Henrikas Šiaudinis, švenčioniškis Rimantas Klipčius ir molėtiškis Stasys Žvinys. Kadangi laukė kopimas į šventą Lados kalną, į jį pakilti reikėjo švariems. Todėl visi nusiplovė rankas iš ąsočio pilamu vandeniu.

Sutartinių lydimi užkopę ant kalno, kolektyvai su savo vėliavomis sustojo ratu, kalną apjuosė margaspalvė gyva grandinė. Festivalio dalyvius pasveikino rajono meras H. Šiaudinis. Jis priminė festivalio ištakas, sveikino vėl susirinkus į festivalį, linkėjo gražių įspūdžių Ignalinos krašte, skambios muzikos, dainų ir nepamirštamų šokių. Festivalį pasveikino ir džiaugėsi tęsiama tradicija ir dalyvavę kaimyninių rajonų merai. Jiems ir kitiems festivalio organizatoriams buvo užrištos geltonos festivalio skarelės. Degė šventa ugnis, todėl visi merai atliko aukojimo ceremoniją – į ją pylė po saują gintaro dulkių. Jos dega tarsi parakas, todėl po kiekvieno žiupsnelio liepsna šoktelėdavo į viršų. Šią apeigą atliko ir visi užsienio kolektyvų dalyviai, po to, kai trumpa nacionalinės dainos ištrauka prisistatė ir apsikeitė dovanomis su rajono meru H. Šiaudiniu. Šis visiems festivalio svečiams įteikė po lietuviškos duonos kepalą. Tegul visi paragauja iš išsiveža namo mūsų laukuose išauginto grūdo skonį. Rajonų merai ir festivalio svečiai vėliau procedūrą su gintaro dulkėmis pakartojo jau miesto estradoje.

Baigiantis atidarymo ceremonijai ant Ladakalnio, visų šalių atstovai iš savo nacionalinių vėliavų spalvų simboliškai supynė vieną margą draugystės juostą.

Eisena

Po žaismingo teatralizuoto atidarymo, visi pasuko link Ignalinos. Čia Laisvės aikštėje rikiavosi šventės eisenai į miesto estradą prie Ilgio ežero. Eiseną vedė pučiamųjų orkestras „Oktava“ iš Vilniaus ir vikrios jo šokėjos. Žygiuojantiems festivalio dalyviams rankomis mojo šaligatviuose stovintys miestelėnai, kolektyvai ėjo plačiai šypsodamiesi ir mojuodami savo vėliavomis. Eisenoje šalia minėtų trijų rajonų merų žygiavo Europos parlamento narys Bronis Ropė, Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis, Lenkijos Serocko miesto burmistras Silvestras Sokolnickis ir kiti svečiai. 

Miesto estradoje

Ši festivalio dalis vėlgi prasidėjo svečių sveikinimais. B. Ropė prisiminė pirmuosius festivalius, G. Kindurys dėkojo organizatoriams už puoselėjamą tradiciją, Baltarusijos delegacijos atstovė Ana Pavinič perdavė šilčiausius linkėjimus iš Breslaujos žemės. Serocko burmistras S. Sokolnickis, sakė, didžiuojasi ir džiaugiasi, kad dalyvavo visuose dvylikoje festivalio koncertų, priminė ir pakvietė kitais metais paminėti Ignalinos ir Serocko draugystės 20-metį.Po kalbų meras rajono meras įžiebė festivalio ugnį.Kaip ir dera, festivalio koncertą pradėjo šeimininkai. Visus savo dainomis ir melodijomis pasveikino folkloro ansamblis „Čiulbutė“, šokių kolektyvas „Gaja“ ir liaudiškos muzikos kapela „Ringė“. Tuomet prasidėjo spalvinga, smagi, azartiška užsienio kolektyvų fiesta.

Pirmieji pasirodė gruzinai, šokių ansamblis „Mnate“. Gulbių grakštumu, nepastebimais žingsneliais po aikštelę „plaukiojo“ šokėjos moterys, kaip viesulai ant žemės ir ore „skraidė“ gruzinų vyrai. Jie koncerte pasirodė net tris kartus, nes reikėjo laiko persirengti, nes kitiems šokiams vis nauja apranga. 

Turbūt gausiausias dalyviais buvo Kroatijos ansamblis  „Ivan Goran Kovačic“, kurį sudarė didelė grupė šokėjų ir gausus muzikantų būrys.  Šiam profesionaliam kolektyvui jau 60 metų. Jis pristatė visų Kroatijos regionų kultūrą ir tradicijas. Ypač puošnūs ir spalvingi šokėjų kostiumai.

Aikštelėje tiesiog liepsnojo aistra ir gera nuotaika Moldovos kolektyvas „Struguraš“. Jauni ir labai vikrūs šokėjai puikiai perteikė savo krašto pietietišką temperamentą. Tokia pat šokio nuotaika jiems tarsi antrino lenkų šokėjai iš kolektyvo „Krag“. Labai spalvingi ir gražūs tiek moldavų, tiek lenkų šokėjų drabužiai. 

Iš visų svečių kolektyvų net keliais aspektais išsiskyrė Maltos „Mnarja“ šokių kolektyvas. Jame – vien moterys. Šokiai lėti, susidedantys iš pasisukiojimų ir pritūpimų, choreografiniu požiūriu primenantys darželinukų amžiaus šokius, gal todėl teko iš publikos išgirsti repliką – čia šoka suaugusios darželinukės. Bet maltiečių melodijos nuoširdžios, malonios ausiai.Maltosšokėjos gyveno Ignalinoje, todėl daug vaikštinėjo po miestą, džiaugėsi mūsų gamta ir pagal šiųmetę vasarą visai neblogu oru.

Baltarusijos dainų ansamblis „Vidzovčanka“atvyko ne iš toli – iš Vidžių miestelio. Pas mus jis jau yra svečiavęsis. Kaip ir visų slavų, baltarusių dainų skambios, su humoro ir vaidybos elementais, linksmos ir energingos. Baltarusiai vieninteliai koncertavo ne aikštelėje, o pačioje estrados scenoje.

Koncertas baigėsi bendru lietuvišku šokiu „Transferas“, kurį su lietuviais šoko visų šalių ansambliečiai. Jiems bešokant, dangų nušvietė fejerverkai. Taip Ignalina atsisveikino su šiųmete „Ežerų sietuva“.

Tą vakarą su paskutiniais festivalio akordais linksmybės dar nesibaigė. Estafetę perėmė jaunimas. Jiems koncertavo dainininkė Mia(nors skelbta, kad dainuos „69 danguje“) ir latvis LaurisReiniks.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje