Skip to content

Magnio trūkumas: simptomai, priežastys ir gydymas

MI informacija

Remiantis Journal of the American College of Nutrition ir Los Andželo Gastroenterologijos komanda, magnio nepakankamumas yra paveikęs bene 68 proc. populiacijos. Paprasčiau tariant – vienas iš trijų asmenų „kenčia“ nuo magnio trūkumo.

Liūdniausia yra tai, kad dauguma žmonių apie tai net nenutuokia. Jie patiria magnio trūkumo sukeltus skausmus ir kitus simptomus, tačiau jų nepriskiria šiai priežasčiai, veikiau suverčia kaltę kitoms ligoms.

Dėl magnio trūkumo sukeliamų daugelio simptomų, tokių, kaip pykinimas ryte, nemiga, galvos ir raumenų skausmai, jūs tiesiog negalite atmesti galimybės ir manyti, jog esate tarp 32 proc. žmonių, neturinčių deficito. Yra virš trijų šimtų biologinių funkcijų, kurioms reikalingas magnis. Trys šimtai. Nenuostabu, kad magnio trūkumas gali paveikti kiekvieną organizme veikiančią sistemą!

Pagrindiniai magnio trūkumo simptomai: širdies smūgis, depresija, elgsenos sutrikimai, astma, chroniškas nuovargis, nemiga, nerimas, sulėtėjusi reakcija, raumenų skausmai ir spazmai, galvos svaigulys, sunkumai ryjant, širdies aritmija, hiperglicemija, arterijų kalkėjimas, pykinimas ir vėmimas, skrandžio spazmai, rytinis pykinimas, plaukų slinkimas, kojų bei rankų šalimas, PMS,  aukštas kraujo spaudimas.Trumpai tariant, magnio trūkumas sukelia skydliaukės, medžiagų apykaitos, širdies, raumenų problemas, virškinamojo trakto sutrikimus ir kur kas daugiau, nei tai.Jei jūsų organizmui trūksta magnio, ar jūs patirsite visus išvardintus simptomus? Atsakymas – ne, tačiau turėtumėte patirti bent vieną iš jų.Todėl siūlome pasvarstyti, ar esate patyrę vieną iš išvardintų simptomų, jei taip – galite būti taro magnio nepakankamumo.

Magnio nepakankamumo priežastys

Industrinė agrokultūra išsekino dirvą ir joje neliko mineralų. Vietoje įvairiomis medžiagomis praturtintų trąšų ir kompostų, žemė „teršiama“ sintetinėmis trąšomis. Jason Mckenney savo straipsnyje The Fatal Harvest Reader: The Tragedy of Industrial Agriculture rašo apie sintetinių trąšų poveikį dirvožemiui:

„Dabar jau žinome, kad masinis tręšimas sintetinėmis trąšomis sukuria dirbtinį derlių, kuris sukelia neigiamą, atvirkštinį poveikį lyginant su produktu, kilusiu iš natūraliai vaisingo dirvožemio. Trąšų taikymas naikina dirvožemio biologinę įvairovę, kuomet tragiškai sumažėja bakterijų, kurios palaiko gerą azoto lygį dirvožemyje. Šiam procesui sutrikus, plečiasi viskas, kas gyvuoja esant aukštam azoto lygiui. Šie organizmai, mintantys azotu, pagreitina organiškų medžiagų irimą. Organiškoms medžiagoms mažėjant, keičiasi ir dirvožemio fizinė struktūra. Nebelieka vietos sporoms ir jų į kempinę panašioms ypatybėms, todėl dirvožemis tampa mažiau pralaidus orui bei vandeniui. Būtinas didesnis, dažnesnis drėkinimas, o tai išsiurbia visas maistines medžiagas, kurios neturi efektyvaus substrato į ką įsikibti. Negaudama pakankamai deguonies, mikrobiologinė dirvožemio sistema sulėtėja, o painūs biologiniai mainai dirvožemyje sutrinka ir visai sustoja.

Magnis yra vienas iš nesuskaičiuojamos daugybės mineralų, kurie išnyko dėl agrikultūrinės veiklos. Jei maistinių medžiagų nėra dirvožemyje – jų nėra ir mūsų maiste.

Vandentiekis

Life Extension Magazine 2007 m. išleido straipsnį apie magnio nepakankamumą. Jame iškelta tiekiamo vandens problema: „Mūsų protėviai gimė ir užaugo aplinkoje, kurioje vandenį gaudavo iš natūralių šaltinių, ežerų ir upių, kurios buvo praturtintos įvairiais mineralais. Žmogaus organizmas tapo priklausomas nuo tam tikros mineralų normos paroje iš natūralių vandens šaltinių. Užbėkime įvykiams už akių į dvidešimt pirmąjį amžių. Geriame vandenį tiesiai iš čiaupo arba perkame jį plastikiniuose buteliuose. Pesticidai ir kitos cheminės medžiagos privertė visuomenę abejoti vandens kokybe, todėl vyriausybė dėjo dideles pastangas, kad išnaikintų medžiagas, tokias kaip pesticidai ir nitratai iš geriamojo vandens terminalų. Tačiau tam įvykus, mūsų vandenyje nebeliko kalcio ir magnio mineralų.“

Menkas maistingųjų medžiagų pasisavinimas žarnyne

Jei jūs netoleruojate gliuteno ar turite kitų virškinimo sutrikimų, tokių kaip žarnyno pralaidumas, tuomet jūsų šansai, kad negaunate pakankamai magnio vien savo mitybos pagalba, didėja. Kitos žarnyno pralaidumo priežastys yra per didelis antibiotikų vartojimas, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų vartojimas, antidepresantai, per didelis alkoholio vartojimas, fluoridais prisotintas vanduo iš čiaupo ir net gi stresas.

Per daug arba per mažai kalcio

Kalcis reikalingas magniui pasisavinti. Šių dviejų mineralų delikatus balansas rungtyniauja dėl maistingųjų medžiagų išteklių. Vartojant per daug kalcio mažėja magnio pasisavinimas. „Tyrimai pabrėžia, kad geriant kalcio papildus be tinkamo kiekio magnio, galima padidinti abiejų medžiagų nepakankamumą. Mokslininkai ištyrė, kad amerikiečiai savo organizme turi penkis kartus daugiau kalcio nei magnio, nors optimalus santykis pasisavinimui yra 2:1.“

Magnio trūkumo šalinimas ir geriausi magnio šaltiniai

Įsitikinkite, kad valgote magniu praturtintą maistą, tokį kaip: moliūgų sėklos, špinatai, juodosios pupelės, otas, migdolai, rudieji ryžiai, linų sėmenys, anakardžių riešutai, saulėgrąžų sėklos, juodasis šokoladas.

Tepkite odą magnio aliejumi

Magnis lengviau pasisavinamas transderminiu būdu (per odą), nei vartojant kitus, geriamus preparatus. Bene kokybiškiausias magnio aliejus Lietuvoje yra originalus ir 100 proc. natūralus GERA KARMA™ Magnio aliejus Zechstein Inside®, kurį galite užsisakyti tiesiai iš gamintojo el. parduotuvės – www.gerakarma.com, pristatymas nemokamas visoje Lietuvoje. Rinkitės prekę lietuvišką!

Taip pat geros magnio šaltinis yra EPSOM druskos vonios Epsom druska iš tikrųjų nėra tikra druska, tai – magnio sulfatas. Pavadinimas kilo iš atradimo vietos Epsom, Anglijos. Gulint raminančioje vonioje, prisotintoje Epsom druska, jūsų kūnas pasisavina magnį per odą ir mažina jo trūkumą organizme.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje