Skip to content

Šypsokitės, jus stebi vaizdo kameros!

Šis pasakymas nuo šiol galioja ne tik uždarose patalpose ar privačiose teritorijose, bet ir daugumoje Ignalinos miesto viešųjų erdvių – aikštėse ir gatvėse. Mieste pradėjo veikti aštuonios vaizdo kameros, ateityje jų skaičius gali padvigubėti. Antradienį rajono savivaldybėje pristatyta ši vaizdo stebėjimo sistema.

Apie vaizdo kameras, kurios sėkmingai veikia daugelyje šalies miestų, buvo kalbama seniai. Tačiau Europos Sąjungos struktūriniai fondai šių veiklų nefinansuoja, kildavo daug klausimų ir dėl jų eksploatacijos (kas prižiūrės šį ūkį, kur bus saugoma informacija), todėl sumanymo įgyvendinimas  buvo vis atidedamas. Pagaliau šiemet ryžtasi – šių metų rajono biudžete buvo numatyta lėšų šiam tikslui. Sistemos įrengimas kainavo 14 000 eurų. Darbų rangovas – UAB Ignalinos televizija.

Kameromis perduodamas vaizdo stebėjimas miesto viešosiose vietose  –  viena iš prevencinių priemonių, prisidedančių prie efektyvios ir greitos policijos pareigūnų veiklos. Kameromis užfiksuota įrodomoji medžiaga naudinga policijos pareigūnams, tiriant jau padarytus teisės pažeidimus ar nusikaltimus. Sistemą pristatęs Ignalinos TV atstovas Virginijus Kačiulis, taip pat dalyvavęs miesto seniūnas Valentinas Rumbutis patvirtino, kad per tas tris savaites, kai kameros jau įrengtos, buvo keli atvejai, kai filmuotos informacijos prireikė išaiškinti teisės pažeidimus. Tarkime, pasak V. Rumbučio, buvo išsiaiškinta, kas Laisvės aikštėje nulaužė apsauginį stulpelį.

Rajono savivaldybės Informatikos ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Vilius Gasiukevičius sakė, kad renkant vietas vaizdo stebėjimo kameroms  įrengti, konsultuotasi su rajono policijos pareigūnais. Dabar vaizdo kameros stebi visus keturis įvažiavimus į miestą, stebimas įvažiuojantis ir išvažiuojantis transportas. Taip pat stebima Laisvės aikštė ir aikštelė prie pašto, geležinkelio ir autobusų stočių teritorija, erdvė prieš Ignalinos kultūros ir sporto centro bei mokyklos stadiono teritorija. V. Kačiulis pademonstravo, kaip veikia ši sistema, pristatė jos galimybes. Jis sakė, kad didžiausias iššūkis rangovams buvo  ne pačių kamerų, o duomenų perdavimo tinklo įrengimas. Įrengus kameras apie tris savaites vyko jų derinimas.

Pasak rajono policijos komisariato pareigūno Giedriaus Kamarausko, vaizdo kamerų mieste poreikis iškilo 2014 m., kai labai padaugėjo vagysčių iš gyvenamųjų būstų, kurios iki šiol neišaiškintos, nes vagys veikė profesionaliai, nepalikdami pėdsakų. Pristatymo metu rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas ir G. Kamarauskas pasirašė bendradarbiavimo sutartį tarp savivaldybės ir rajono policijos komisariato. Mat pati sistema ir filmuota informacija yra savivaldybės nuosavybė, be jos sutikimo vaizdo kamerų duomenimis negali pasinaudoti net policija.

Dažnai tenka išgirsti klausimų ir abejonių, ar vaizdo kameros nepažeidžia žmogaus teisių. Girdi, nejauku, kai žinai, jog tave stebi. Pirma, vaizdo kamerų informacija naudojama griežtai laikantis asmens duomenų apsaugos ir kitų įstatymų, garantuojančių teisę į privatų gyvenimą. Kiekvienas, gaunantis prieigą prie vaizdo kamerų informacijos, pasirašo pasižadėjimą laikytis asmens duomenų apsaugos nuostatų. Antra – ar neturėtume atsisakyti trupučio savo teisių, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka ir saugumas? Įrengtos kameros fiksuos ne tik smulkius pažeidimus. Gyvename globaliame pasaulyje,  mūsų pašonėje klesti terorizmas, nelegali migracija. Reikalui esant, kameros pasitarnautų ir kovojant su šiuo negatyvu.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje