Skip to content

Kaip augina braškes Izraelyje

MI informacija

Uogos auga ore, be žemės ir chemikalų, vien kokoso atliekose – taip braškės auginamos Izraelyje. Šios šalies dykumose yra pačios nepaprasčiausios braškių plantacijos pasaulyje.

Sakoma, be galo ilgai galima žiūrėti į ugnį, tekantį vandenį ir dirbančius žmones. Ir dar – kaip Izraelyje augina braškes. Sako, žiūrėti į tai niekada neatsibostų. Aukštai virš žemės, beveik be dirvožemio, ore kabo prisirpusių uogų kekės. Dirvožemį šiose plantacijose atstoja kokoso pluoštas, vežamas iš Azijos. Kokoso pluoštas – tai plaukuota kokoso žievė, kuri sumalama ir sėkmingai pakeičia dirvožemį. Antras svarbus procesas – lašelinis laistymas, pridedant maitinančių medžiagų. Hidroponika – idealus sprendimas karšto klimato šalims, kur labai taupant vandenį, per metus užauginami keli derliai. Izraelyje dauguma daržovių, žalumynų ir net vaisių išauginama tokiu būdu.

Čia pirmos braškės prisirpsta dar žiemą, o po to nuimami dar keli derliai. Braškės taip dera tiesiog dykumos viduryje. Šios šalies ūkininkai, auginantys braškes, įsigiję specialią įrangą, kuri reguliuoja oro temperatūrą ir drėgnumą, šviesos kiekį, maistingųjų medžiagų kiekį. Su įranga keičiant auginimo sąlygas, galima pagreitinti ar sulėtinti braškių sirpimą. Ši technologija leidžia auginti labai aukštos kokybės uogas, puikiai pakeliančias transportavimo nepatogumus, geros prekinės išvaizdos. Kadangi braškės neturi sąlyčio su žeme ir kitais paviršiais, uogos ilgai negenda. Optimali plantacijos ventiliacija efektyviai, be cheminių medžiagų, padeda kovoti su augalų ligomis, kurios itin retos. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje