Skip to content

Tautinis kostiumas vakar ir šiandien

Šie metai Seimo paskelbti ne tik piliakalnių, bet ir tautinio kostiumo metais, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į tautos istorinės atminties ir etninio tapatumo išraiškos svarbą. Pasirodo, apie tautinį kostiumą daugelis žinome tikrai nedaug. Tą patvirtino ir Ignalinos krašto muziejuje rugsėjo 7 d. surengta unikali paroda „Tautinis kostiumas. Interpretacijos“. Šį Kultūros tarybos remiamą projektą  inicijavo Lietuvos švietimo ir istorijos muziejus.

Projekto vadovė Rasa Vaikutytė įdomiai pasakojo apie tautinio kostiumo istoriją ir raidą. Viešnia sakė, kad tautinis kostiumas buvo kuriamas tarpukariu pagal atskirų regionų liaudiškų išeiginių drabužių pavyzdį. Tuomet tautiniai drabužiai reklamuoti madų žurnaluose, pažymint, kad jų dėvėjimas turi didelę reikšmę tautiniam auklėjimui. Tautinio kostiumo rekonstrukcija itin domėjosi tekstilininkas tapytojas Antanas Tamošaitis, Anastasija Tamošaitienė, pedagogė Milakina Glemžaitė.

Parodoje eksponuojami 6 dailininko Stasio Ušinsko eskizai, piešti 1935 metais, taip pat pristatoma kelių Lietuvos muziejų kolekcinė medžiaga, žiūrovą supažindinanti su tarpukario Lietuvoje vykdytu etninių regionų tautinių kostiumų fiksavimo bei išsaugojimo ateities kartoms darbu. Tautinio kostiumo metams skirtas projektas – unikali galimybė palyginti visuomenės skonių ir pažiūrų kaitą, pamatyti vaizdinę medžiagą iš Lietuvos švietimo istorijos muziejaus Mikalinos Glemžaitės rinkinio, Lietuvos liaudies buities muziejaus, Kauno miesto muziejaus bei šiandien kuriančių dizainerių Ievos Ševiakovaitės ir Jolantos Rimkutės rinkinių ir kolekcijų. Gražiai suderinti dailininkų eskizai, autentiški kostiumai ir šiuolaikiniai drabužiai, sukurti panaudojant tautinius raštus, spalvų derinius.

Kaip minėjo projekto vadovė, šia paroda siekiama ne tik parodyti, ką yra sukaupę muziejai, bet ir paskatinti žmones  su istorija komunikuoti gyvai, naujai pažvelgti į tautinio kostiumo istoriją ir patiems pabandyti  tautiška dvasia kurti šiandienos lietuvaičio rūbą. Parodoje apsilankė ir su malonumu ekspoziciją apžiūrėjo Ignalinos rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis, savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė. Meras priminė, kad tuo metu, kai Lietuvoje buvo kuriamas tautinis kostiumas, Ignalinos krašte lietuvybė buvo persekiojama ir čia žmonės išgyveno tikrai sunkius laikus. Jis dėkojo šauniai Lietuvos švietimo ir istorijos muziejaus komandai, atvežusiai tokią vertingą parodą, suteikusiai įdomios informacijos ir vylėsi, kad susidomėjimas tuo tik didės. Parodoje dalyvavusiems mokinukams linkėta kada nors turėti savo asmeninius tautinius drabužius, kuriais jie galėtų pasipuikuoti didžiausių švenčių metu. 

Po parodos pristatymo mokinukai pakviesti į kūrybines dirbtuves. Jie galėjo žaisti tautinių kostiumų spalvomis, raštais, kurti įdomius paveikslėlius. Žiūrint į juos tik dar kartą galėjai pagalvoti, koks neišsenkantis ir įstabus žmogaus kūrybiškumas, kokie gyvybingi prieš šimtus metų sukurti talentingų audėjų raštai, koks turtingas vidinis pasaulis, koks nesibaigiantis grožio troškimas.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje