Skip to content

Grybai naudingi, jei tinkamai renkami ir ruošiami

MI informacija

Šis ruduo kaip niekada dosnus grybais. Renka juos ne tik prisiekę grybautojai, bet ir atsitiktiniai miškų lankytojai. Ir nenuostabu: grybų mitybinė vertė nuo seno žinoma.

Pagrindinę grybo sausųjų medžiagų dalį (apie 80 proc.) sudaro baltymai, o kvapiosios medžiagos, kurių daugiau nei 40, suteikia jiems specifinį, nepanašų į kitų maisto produktų, neapsakomai malonų aromatą. Pakanka suvalgyti 60 g sausų (džiovintų) grybų, nebūtinai, – ir jau gausime paros normą mineralinių medžiagų bei amino rūgščių.

O štai džiovinti baravykai turi daugiau baltymų negu duona, kruopos ar  jautiena. Tačiau angliavandenių ir riebalų grybuose nedaug. Grybuose yra daug vitaminų (B1, B2, PP, C, A, D, U), fermentų, organinių rūgščių, tad GRYBŲ KOMPLEKSAS
puikus vitaminų šaltinis.. Mineralinėmis medžiagomis grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o fosforo, kalcio ir kalio kiekiu prilygsta žuviai. Mokslininkai teigia, kad grybuose gausu ir seleno, kuris mūsų kūnui svarbus kaip antioksidantas: stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi, stiprina imunitetą, lėtina senėjimo procesus. Tačiau reikia žinoti, kad grybai linkę kaupti sunkiuosius metalus, todėl nepatartina jų rinkti miškuose, kurie yra arti judrių automagistralių.

Lietuvos gamta turtinga valgomais grybais: randama apie 400 valgomų grybų rūšių, bet vartotinų maistui yra tik apie 100–120 rūšių. Nenorint, kad grybų skanavimas baigtųsi žarnyno negalavimais, renkant, ruošiant ir valgant grybus reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Juk apsinuodyti galima net ir valgomais, bet netinkamai laikytais ar paruoštais grybais. Rinkite tik tuos grybus, kuriuos tikrai pažįstate. Jei kyla abejonių, geriau tokio grybo neimti.

Grybus rinkti reikėtų į gerai vėdinamas talpas (pvz. krepšius). Polietileniniuose maišuose ilgiau palaikyti grybai sušunta ir greitai genda. Surinktus grybus išvalyti ir paruošti reikėtų tą pačią dieną. Sausą dieną rinkti grybai pradeda gesti po 10 val., o surinkti lietui lyjant – ir dar greičiau. Negailestingai išmeskite sukirmijusius, ištižusius grybus – jie gali būti pavojingi, – gerai nuvalykite žemėtus kotus, nes žemėse gali būti botulizmą sukeliančių bakterijų. Kuo jaunesnis grybas, tuo didesnė jo maistinė vertė.

Išvirus grybus, nuovirą reikia nupilti. Žinotina, kad nuodingų grybų nuodingas poveikis nemažėja juos ilgiau verdant. Kad ir kiek bevirtume, jie liks nuodingi. Paruoštus grybus būtina suvalgyti tą pačią diena, o konservuotus – per pusmetį. Tačiau saugiausia ruošti grybų atsargas žiemai juos džiovinant.

Jei užvalgę grybų po kelių valandų ar net kitą dieną pasijusite prastai, skaud4s pilvą, pykins, viduriuosite, vemsite, būtina nedelsiant kreiptis į medikus. Kartais žmonės nesusieja negalavimo su valgytais grybais ir bando gydytis patys. Labiausiai gydymą apsunkina tai, kad žmogus į medikus nesikreipė iš karto. Apsinuodijus nuodingais grybais ir laiku nepradėjus specifinio gydymo, per tris paras toksinas negrįžtamai pakenkia kepenims.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje