Skip to content

Nuo išviečių tautosakos iki žiniasklaidos

Mokslo ir technikos pažanga ryžtingai įsiveržė į įvairiausias mūsų gyvenimo sritis. Taip pat ir į išvietes – visuomenines, kurių normaliuose miestuose turėtų būti gana daug.

Bet šį kartą – ne apie išviečių skaičių, o apie jų būklę. Mokslo ir technikos pažanga lėmė, kad išvietės tapo švaresnės. Kas dar prisimena, kaip anais laikais atrodydavo išviečių sienos? Jos būdavo aprašinėtos įvairiausias pastebėjimais, ir iš išviečių gyvenimo, ir šiaip, įvairiais, daugiausia paauglių gyvenimo klausimais. Ten net galėdavai sužinoti, kas iš kaimynių yra kas ir kiek tai kainuoja.

O užrašai ant tvorų – neblėstantys šedevrai? Visa tai dingo praeities rūke. Tie, kurie anksčiau rašinėdavo ant išviečių sienų ir tvorų, dabar persikėlė į internetą, į socialinius tinklus. Arba jų vaikai ir jau jų anūkai. Ir nors procesas vyko pamažu, jau galima sakyti, kad pažanga nugalėjo.

Neteisinga būtų teigti, kad visi komentatoriai socialiniuose tinkluose rašo tai, kas prilygintina nebent tvorų tautosakai. Tokių tik gal kokie devyni iš dešimties. Kitus belieka užjausti: užimamos pareigos arba politinė veikla verčia juos nusileisti iki išviečių tepliotojų, trumpiau – teplių lygio.

O kitaip rašyti jie negali, nes bus nesuprasti. Prisiversite, paskaitykite komentarus, ir pamatysite, kad daugiausia juos rašo neraštingi ir pikti žmonės. O kadangi dauguma komentarų parašomi naktį, peršasi išvada, kad tai daro piemenys, kuriems į darbą eiti nereikia, o į mokyklą šiais laikais galima neiti – mokinio krepšelis neleidžia mokyklai tokių atsikratyti.

Gal teplių rašliava būtų likusi beveik nežinoma, bent jau tiems, kurie vietoj tos rašliavos vis dar knygas skaito. Bet čia vienas radijas sugalvojo daryti socialinių tinklų apžvalgą, ir tai, kas tinka išvietėms, dabar skamba, kaip sakoma, visai Lietuvai.

Viltis, kad šitas apžvalgas darys patyrę politologai, sugebantys atskirti pelus nuo grūdų (ne paslaptis, kad nemažą komentatorių dalį sudaro vadinamieji „Kremliaus troliai“), greitai išblėso. Svarbiausia pasakyti, kiek internautų, kuriuos tikrai derėtų vadinti tepliais, pakomentavo kokį nors politiko pasisakymą.

Žinoma, koks nors teplius dar ir pacituojamas. Paprastai pasirenkamas „žinomas žmogus“ – kokia nors Ledi Gaga ar panašus aktorius arba laidų vedėjas. Daugiau „žinomų žmonių“ šito radijo apžvalgininkės nežino. Tuo jų akiratis apsiriboja, ir nėra čia ko stebėtis: pasidomėkite, apie ką rašo lietuviški portalai.

Natūralu, kyla klausimas: kam radijui šito prireikė? Atsakymas – pasiklausykite, apie ką kalbama tose apžvalgose. Beveik kiekvienoje, žinoma, po to, kai aptariamos naujienos iš iškrypėlių gyvenimo, jeigu tokių naujienų yra, išgirsime: Trampas ne tą pasakė, Trampas ne taip pasisuko. Melani apsiavė ne tokius batelius ir taip pasidarė sau gėdą. Ir tuoj cituojami draugiškos šalies prezidentą ir jo žmoną smerkiantys tepliai, visokios gagos, antys bei kitos vištos.

JAV – ne šiaip Lietuvai draugiška, o ko gero labiausiai ją remianti šalis. Kodėl reikia puldinėti jos prezidentą, juoktis iš jo? Veikiausiai todėl, kad jis pagal pažiūras – daug didesnis dešinysis, negu, sakysim, Hilari Klinton. O šiam radijui, kaip ir didžiajai žiniasklaidos daliai, viskas, kas dešinėje, yra negerai. Lenkijos valdžia negera, Vengrijos negera. Štai kur sėdi komunistai-socialdemokratai, ten viskas gerai.

Dešiniuosius šis radijas vadina populistais, dar ir neonaciais ar netyčiom, kai žinutę iš rusų kalbos išsiverčia, ir fašistais. Kaip ir nemaža dalis žiniasklaidos. Kai reikia ką nors pasmerkti – ir klastočių nevengiama. Nors kiti klastote tokios žinutės nevadintų: „Per neonacių eitynes Švedijoje sulaikyta kelios dešimtys žmonių“, ir suprastų, kad Švedijos policija nacius gaudė.

Beje, ta pati Rusija, rašydama apie šią eiseną, demonstrantus vadino ne neonaciais, o kraštutiniais dešiniaisiais. Lietuvos komunistai šiuo atžvilgiu aršesni.

Kas rausis internete, kad sužinotų, jog sulaikytieji – radikalūs kairieji, mėginę sukliudyti teisėtai eisenai. Štai kaip reikia dirbti: žinia pranešta, o kadangi toji žinia iškastruota, tai ir tiesa nepasakyta. 

Ir kas paneigs, kad dabartinė žiniasklaida pakeičia anų laikų išvietes ar sienas? Tepliojama tai, ko reikia užsakovams.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje