Skip to content

Kuo Ignalinos kraštas gali būti įdomus, patrauklus verslui ir inovacijoms

Spalio 9 d. savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis priėmė grupę nacionalinės žiniasklaidos atstovų, besidominčių rajono išskirtinumu, inovacijomis ir verslo idėjomis. Buvo pristatytas rajonas, apsilankyta keliose turizmo paslaugų, verslo įmonėse, bendrauta su sėkmingais jaunais žmonėmis, gyvenimišką ir veiklos patirtį turinčiais krašto puoselėtojais. 

Ignalinos viešojoje bibliotekoje surengtuose Mero pusryčiuose savivaldybės vadovas pasveikino atvykusius į ryčiausią Lietuvos rajoną, 200 ežerų kraštą, kur anksčiausiai pateka saulė ir saugomi Aukštaitijos nacionalinio parko gamtos turtai.  Meras pasakojo apie rajoną, kurortinės vietovės statuso įgijimą, pastangas kurti sanatorines paslaugas ir sanatorijos statybos planus, taip pat kalbėta  apie atominės elektrinės uždarymo ekonomines ir psichologines pasekmes.

Biblioteka priėmimui pasirinkta todėl, kad tai ypač svarbus krašto kultūros židinys, labai inovatyvi ir aktyvią veiklą plėtojanti įstaiga. Apžiūrėtos jos erdvės, naujoji Mažylių skaitykla. Žurnalistams parodytas filmas „Ignalinos krašte pažinkite, pramogaukite, skanaukite“, jie turėjo progą pabendrauti su trimis jaunais žmonėmis, kurie po mokslų baigimo grįžo gyventi ir dirbti į savo gimtą kraštą ir jų veikla tikrai sėkminga. Vėliau aplankytos kelios rajono verslo įmonės. 

Ignalinos rajono ligoninės gydytoja reabilitologė Edita Markevičienė pristatė Reabilitacijos ir sveikatinimo skyriuje teikiamas vandens procedūrų, haloterapijos, fizioterapijos, masažo ir kitas paslaugas, naudojamą vietinį mineralinį vandenį ir purvą. Parodytas reklaminis klipas. Gydytoja pasidžiaugė, kad skyriuje dirba jauni specialistai, daug klientų sulaukiama iš aplinkinių rajonų. Pastebėta, kad savivaldybė remia reikalingų specialistų rengimo išlaidas, buvo finansuotos ir Editos rezidentūros studijos.

Ignalinos rajono vietos veiklos grupės Kaimo plėtros strategijos įgyvendinimo vadovė dr. Ligita Smagurauskienė papasakojo apie sėkmingus bendruomenių projektus ir pradedamas rinkti paraiškas pagal naują strategiją. Pagrindinės dėmesys naujuoju paramos laikotarpiu bus skiriamas verslo idėjoms, darbo vietų kaime kūrimui, paslaugų plėtrai. Ignalinos rajone sėkmingai įgyvendinti 92 bendruomenių projektai. L. Smagurauskienė pasidžiaugė Palūšės bendruomene, kuri yra sėkmingas inicijuotos vietos plėtros pavyzdys.

Žurnalistus labai sudomino Ignalinos mieste įsikūrusios įmonės „Nova Fabrica“ vadovo dr. Martyno Audronio pristatymas. UAB Nova Fabrica – yra aukštųjų technologijų įmonė, pirmaujanti vakuuminių plazmos procesų kontrolės sistemų gamintoja pasaulyje. Tai jauna, sparčiai besivystanti kompanija, turinti prekybos atstovybes pagrindinėse Europos ir Azijos šalyse, o daugiau nei 90 proc. įmonės gaminamos produkcijos yra eksportuojama. Dabar įmonėje visu etatu dirba 13 aukštos kvalifikacijos specialistų, 7 iš jų – tiesiogiai produktų kūrime.  Pagrindinis žurnalistų klausimas vadovui buvo:  „Kodėl jūs grįžote į Ignaliną?“, atsakymas buvo labai trumpas: „O kodėl gi ne…“. Martynas pritarė, kad Ignalinoje tikrai geros sąlygos auginti vaikus. Čia patogu gyventi.

Po pusryčių Ignalinos svečiams pasiūlyta apsilankyti medinius konteinerinius ir poilsio namelius gaminančioje įmonėje „Resta ES“. Gamybos direktorius Saulius Gruodis sakė, kad įmonėje dirba 20 žmonių, o jų produkcija keliauja į Skandinavijos šalis. Aukščiausios A energetinės klasės nameliai gaminami su visa vidaus apdaila, reikalinga buitine įranga. Labiausiai visus sudomino apie 20 tūkst. eurų kainuojantys vasarnamiai. Labai kompaktiški, patogūs, dviejų kambarių nameliai atrodo tikrai puikiai. Tokį įsigijusiems belieka tik prisijungti vandentiekį ir elektrą, miegamajame net kiliminė danga patiesta. Dauguma apdailos medžiagų atsivežama iš Norvegijos. Kaip sakė S. Gruodis, ateityje planuojama gaminti ir didesnius namus. Tuomet būtų įkurta dar apie 20 darbo vietų. Įmonė įsikūrusi Ignalinoje, Švenčionių gatvėje (buvusioje RSO).

Buvo aplankyta ir viena tolimiausių rajono vietų – Didžiasalio seniūnijos Navikų kaime sėkmingai veikiantis žuvininkystės ūkis „Birvėtos tvenkiniai“. Ūkiui sumaniai vadovaujanti Edita Brukštuvienė visus sužavėjo savo optimizmu, nuoširdumu ir šiltu bendravimu. Ji pasakojo, kaip su vyru Kęstučiu į „pasaulio pakraštį“ dirbti  atvyko ir įsikūrė 1989-aisiais, kaip iš pradžių dar planavo grįžti į Vilnių, bet paskui pasinėrė į darbus ir netgi pamilo šį kraštą ir jo žmones.  Dabar gimtą žemaitišką tarmę vis dar puoselėjanti, nuolat besišypsanti tvirto charakterio moteris save juokais vadina balų karaliene. O tų balų –  gražių  tvenkinių – plotas yra tikrai didelis – 888 ha. Čia per metus užauginama 600–700 tonų žuvies, daugiausia karpių. Įmonėje dirba 30 vietinių žmonių. Produkcija parduodama Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje. Papasakota ir apie planus statyti žuvies perdirbimo įmonę. Tuomet darbo vietų atsirastų dar 20-čiai žmonių. Verslininkė džiaugiasi, kad jaunesnis sūnus Vykintas sugrįžo dirbti į ūkį. Čia su šeima įsikūrė ir jam puikiai sekasi. Moteris pajuokavo, kad jis čia gimė, tai gal todėl širdis ir patraukė. O Vilniuje gimęs vyresnis sūnus Tautvydas ten ir dirba. Na, o Dievulis prieš septynerius metus dovanojo dar vieną džiaugsmą – jaunėlę Godą Mariją, kurios auginimas skatina tėvus neprarasti jaunatviškumo. 

Turizmo paslaugos, kultūrinės veiklos ir verslo idėjos įdomiai atsiskleidė apsilankius turizmo sodyboje „Tiki inn“ Palūšėje, Ignalinos aerodrome, Lietuvos žiemos sporto centre ir Paliesiaus dvare. Palūšėje įsikūrusi lietuvės Audros ir amerikiečio Metju sodyba yra visai kitokia nei įprastos. Čia nėra tvorų ir jokių kaimiškų atributų.

Prie pat Lūšių ežero svečius visus metus priimantys, polinezijos dvasia įdomiai dekoruoti nakvynės namai žurnalistus sužavėjo savo egzotiškumu, šeimininkų vidine laisve ir paprastumu. O šeimininko temperamentas ir pritrenkiančiai žavinga lietuviška šneka nepaliko abejingų. Sėkmingas šeimos verslas siūlo nakvynę, įvairias vandens ir pirties pramogas, propaguoja irklenčių sportą, organizuoja įdomius žygius, naktinius plaukimus, bendradarbiauja su keliais sporto klubais, puikiai sutaria su Aukštaitijos nacionalinio parko darbuotojais, turi planų žiemą ant ežerų įrengti slidinėjimo trasas. Verslininkų pagrindinė idėja – ne atsiriboti, o statyti tiltus, atrasti vienybę  su kitais, įsilieti į bendruomenės gyvenimą.

Ignalinos aerodromo įkūrėjas ir didelis mūsų krašto patriotas Rimvydas Maciulevičius bei UAB „Skraidybos centro“ direktorius Vytautas Rafanavičius  svečius pasitiko su apsauga – įvažiavimą ir įėjimą saugančiais organizacijos „Žaibo kumštis“ jaunaisiais kariūnais. Jiems aerodromas suteikė erdvės ir geras sąlygas čia vykdyti savo veiklas, pratybas ir mokymus. R. Maciulevičius daug pasakojo apie pačią aerodromo kūrimo pradžią 2004 m. ir dėkojo savivaldybės merui H. Šiaudiniui, kuris tuomet pasiūlė puikią vietą, idealiai tinkančią šiai veiklai. Per tuos metus, kaip minėta, būta visko, tačiau geros idėjos nemiršta, o nerimstanti dvasia nuolat kyla aukštyn  ir kuria naujas. 2013 m. aerodromas įvertintas kaip vienas iš  perspektyviausių Lietuvoje. Šį rugsėjį aerodrome pirmąkart surengtos ultralengvųjų orlaivių varžybos rajono mero taurei laimėti.  Dalyvavo pilotai iš visos Lietuvos: Akmenės, Tauragės, Šiaulių, Utenos, Vilniaus ir kitų miestų, iš viso 10 orlaivių ir du skraidyklių ekipažai. Jei pasiseks, planuojama ateityje rengti Lietuvos čempionatus. Taip pat dirbama kuriant bendrą kompaniją su Ukrainos kolegomis, svarstomos galimybės vykdyti specialius gelbėjimo darbus, teikti kitas paslaugas. Galvojama ir apie parašiutinį centrą. Žodžiu, idėjų ateičiai tikrai nestinga. Na o gyvenimo patirtį paremia jaunystės polėkis. V. Rafanavičius, dabar studijuojantis biofizikos doktarantūroje, taip pat turi daug norų ir planų. 

Svečiai taip pat susitiko su Lietuvos žiemos ir sporto centro direktoriumi Broniumi Cicėnu, apžiūrėjo naujas sportininkų aptarnavimo centro patalpas, modernią treniruoklių salę, sniego gaminimo įrangą. Direktorius papasakojo apie centro veiklą, rūpesčius ir problemų sprendimą. Pastaruoju metu bandoma patobulinti naujosios šaudyklos apsaugines priemones, kad ji atitiktų keliamus reikalavimus. Kadangi diena išpuolė be lietaus, žavėtasi puikiomis rudens panoramomis.

Na, o žurnalistų viešnagės Ignalinos krašte dieną užbaigė apsilankymas Paliesiaus dvare. Ši unikali vieta turbūt negali nepatikti. Ji turi savo dvasią, sujungia praeitį ir dabartį bei vykdo kilnią misiją. Pasagos koncertų salėje dažnai vyksta klasikinės muzikos koncertai, lankosi garsūs menininkai, o reabilitacijos klinikoje galima atgauti jėgas, pajusti žmogaus ir gamtos vienybę. Dvaro kepykloje kasdien kepamos pačios skaniausios bandelės, o visiems atvykusiems parodomas išskirtinis dėmesys.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje