Skip to content

Nepraraskime budrumo – siaučia vagys ir sukčiai

MI informacija

Utenos apskrityje per 8 metų mėnesius, lyginant su 2016 m. tuo pačiu laikotarpiu, užregistruota 41 proc.  daugiau nusikalstamų veikų. Didžiausias nusikalstamumo augimas apskrityje stebimas Molėtų r. – 80 proc., Visagine – 49,5 proc., Zarasų r. – 48,4 proc. ir Ignalinos r. – 45 proc. Didžiausią įtaką nusikalstamumo augimui turėjo vagysčių, smurto artimoje aplinkoje bei sukčiavimų skaičiaus didėjimas. Norėtume atkreipti visų dėmesį į apskrityje ženkliai padidėjusį sukčiavimų skaičių. Šis rodiklis išaugo nuo 50 (2016 m.) iki 90 (2017 m.). Ignalinos r. PK šių veikų užregistruota 125 proc. daugiau, nei per praeitų metų tą patį laikotarpį.

Daugiausiai sukčiavimo atvejų buvo telefonu ir internetu. Populiariausi sukčių prisistatymo būdai: 12 kartų ,,Paskambino gydytojas“, 8 – „dėl buto nuomos“ iš ,,www.skelbiu.lt“ ir ,,alio.lt“, 7 – paskambino iš ,,Autogidas.lt“, 6 – ,,skambino policijos pareigūnas“,  5 – „Alio mama“, 3 –„Facebook“ dėl fiktyvios sutarties, 2 – ,, skambino „Swedbank“ darbuotojas“, būrėja, už neįvykdytą paslaugą, ,,alio.lt“ ir pan.  Po 1 kartą skambino iš „www.autoplius.lt“, „skambino pašto darbuotojas“, UAB „Stuko ūkis“ vadybininkas“, UADBB „Socialinės garantijos“, dėl tariamos paskolos, skambino „butų ūkio darbuotojas“, net ,,prokuroras“ ir pan.

Lyginant su kitais rajonais, ignaliniečiai pakankamai budrūs ir nepatiklūs, bet kartais sukčių išgalvotos istorijos ir mūsiškiams „susuka galvą“. Užkibta buvo ant tokių kabliukų:

Balandžio 30 d., apie 16.30 val., pas nukentėjusiąją į namus atvyko nepažįstamas jaunuolis ir apgaulės būdu išviliojo 500 Eur;

Gegužės 1 d., apie 18 val., paskambinęs vyras pasakė, kad nukentėjusiosios anūkė sužalojo mergaitę ir reikalinga 1500 Eur jos gydymui. Tą pačią dieną pas nukentėjusiąją atvyko nepažįstamas vyras ir apgaulės būdu išviliojo 1500 eurų. Istorija apie anūkę buvo išgalvota;

Gegužės 7 d., apie 10.50 val., paskambino vyriškis, prisistatė „Swedbank“ konsultantu Tomu Steponavičiumi ir pasakė, kad kažkas nori pasinaudoti nukentėjusiojo duomenimis ir paimti kelis greituosius kreditus. Tam, kad niekas negalėtų paimti kredito, galima telefonu padiktuoti identifikacijos ir prisijungimo kodus prie elektroninės bankininkystės, ir užblokuoti kreditų paėmimą. Nukentėjusysis padiktavo kodus. Kitą rytą atvykęs į banką pastebėjo, kad nuo jo sąskaitos pervesta 220 Eur į jam nepažįstamo asmens sąskaitą. Visais atvejais buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Būna ir taip, kad ne tik nukenčia mūsų rajono gyventojai, bet ir mūsiškiai užsiima šiuo sukčiavimo būdu. Vien tik nuo dviejų mūsų rajono gyventojų yra nukentėję dešimtys patiklių pirkėjų iš įvairių Lietuvos miestų. Ignaliniečiai „prekiavo“ mobiliojo ryšio aparatais portale www.skelbiu.lt ir socialinėje paskyroje facebook atsiliepdavo į asmenų skelbimus, ieškančių įvairių prekių. Nei telefono aparatų, nei prekių asmenys negaudavo, nors ir būdavo pervedę sukčiams pinigus į nurodytas sąskaitas. Dėl šių veikų taip pat pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Mieli rajono gyventojai, būkite budrūs, neužkibkite ant sukčių kabliuko. Šia tema pasikalbėkite su seneliais, kaimynais ir įspėkite juos. Jei norite, kad apie tai Jums papasakotų policijos pareigūnai, skambinkite tel. 8 682 17550 arba rašykite jurate.pernaviene@policija.lt. Jeigu kyla nors menkiausias įtarimas, kad skambina sukčius, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos tel. 112. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje