Skip to content

Iš pačios Lūšių ežero gelmės, lyg žvejai, poetai traukė gausybės tinklus

Į kiekvieną situaciją galima žiūrėti keleriopai, todėl ir vertinimai bus skirtingi. O, kaip norėtume, kad ir kiti pasaulį matytų, jaustų ir suvoktų taip, kaip mes. Mūsų manymu, tai būtų pats teisingiausias sprendimas. Ir taip galvojam  kone kiekvienas. Koks gi būtų pasaulis pagal mane?.. Tobulas! Deja, mūsų yra daugiau nei vienas, todėl tenka taikytis vieniems prie kitų: silpnesniems prie stipresnių, protingesniems prie įžūlesnių ir t.t. Idant harmoningai judėtume gyvenimo tėkme.

Niekada per daug nesižavėjau poezija. Niekada nemėgau konkursų ir kritinės analizės veikalų. Man visada atrodė nepadoru kelių proto vienetų mintį jėga brukti visiems kokio nors konkretaus kūrinio skaitytojams kaip absoliučią tiesą, nepaliekant teisės suvokti kitaip. Galbūt taip, kaip iš tikrųjų norėtų pats autorius.  Skaitydavau ir skaitau poeziją tik esant reikalui, tačiau esu dėkinga likimui, kai jis man tą „reikalą“ pastūmėja. Taip atsitiko ir šįkart. Palūšės bibliotekininkė Rita Ramanauskienė pakvietė į prozos ir poezijos konkurso „Ir vėl grįžtu aš į Palūšę“ baigiamąjį renginį. Išties, suveikė burtažodis „Palūšė“.

Šeštadienį, spalio 21 d., susirinkome Palūšėje. Nežinia, ar mažosios Lietuvos kultūros sostinės „pareiga“, ar jau seniai austa mintis apie skambius žodžius Palūšei išrutuliojo šią idėja gerb. Ritos galvoje. Dar pavasarį buvo paskelbtas prozos ir poezijos konkursas „Ir vėl grįžtu aš į Palūšę“. Viešojoje erdvėje nuvilnijo kvietimas kurti ir konkurso nuostatai. Šis raginimas užkabino ne vieną kuriantįjį iš visos Lietuvos. Akivaizdu, kad ryšiai, siejantis žmones su Palūše, yra labai stiprūs ir gilūs, nes, mano manymu, kad galėtum parašyti kažką reikšmingo ir kad tą reikšmingumą suvoktų kiti, turi visa tai išjausti, „perleisti“ per kiekvieną savo ląstelę…

Savitas bibliotekininkės skonis ir įdiegtos tradicijos bei išskirtiniai renginio dalyviai sukėlė gana stiprių emocinių bangų. Kunkuliavome nuo… iki… Žavėjomės skambančiais kūrėjų žodžiais, sulaikę kvapą klausėmės konkurso vertinimo komisijos pirmininkės Gintarės Adomaitytės labai korektiškų, šmaikščių, bet taiklių komentarų ir palinkėjimų rašantiesiems. Manau, tai buvo kiekvienam norinčiam ir galinčiam kurti puiki galimybė pažvelgti į save profesionalo akimis. Kad galėtum laisvai ieškoti savito stiliaus, būtų protinga atsistoti į atskaitos tašką ir sužinoti jo formavimosi ypatumus.

„Apie konkurso nugalėtojus dabar nekalbėsiu. Pristatysiu pagrindinę konkurso heroję – Palūšės bažnyčią. Daugelio kūriniuose skirta ne viena eilutė šiai bažnytėlei. Paskelbta tema ir palengvino darbą rašantiesiems, nes yra ties kuo susikaupti, tačiau kartu ir stipriai ribojo, nes negalėjai nuklysti. Man pasirodė labai įdomi konkurso dalyvių pasaulėjauta, kurioje labai gražiai susipina ir pagonybė, ir krikščionybė. Ir tai buvo gana dažnas reiškinys. Tačiau svarbiausia –  tai, ką parašė kelių kartų autoriai, neatguls dulkėti į stalčius, o skambės ir skambės visuose renginiuose, šventėse“, – sakė konkurso pirmininkė, rašytoja G. Adomaitytė.

Labai norėtųsi pasidalyti G. Adomaitytės mintimis ir apie kūrybą, tačiau, manau, tai nebuvo skirta plačiajai visuomenei.

Tiesa, pasidžiaugti dar galima tuo, kad vienai iš konkurso dalyvių, Linai Kovalevskienei, G. Adomaitytė VšĮ „Meno bangos“ vardu įteikė atskirą prizą. O štai Palūšės bendruomenės narių grupelei labiausia patiko Liudgardos Savickaitės eilės.

„Taigi, konkursui, kuris buvo paskelbtas vos ne prieš pusmetį (gegužę), darbus atsiuntė 17 autorių, iš jų 4 jaunimo grupės atstovai. Viso konkursui buvo pateiktas 21 kūrinys, iš jų penkis kūrinius pateikė jaunimo grupės kūrėjai. Autorių gyvenamoji vieta: Vilnius, Kaunas, Anykščiai, Utena, Šventoji, Zarasai. Konkurse dalyvavo ir grupelė Ignalinos krašto autorių, šiuo metu čia gyvenančių, ar kilusių iš šių vietovių“, –  eigą apžvelgė R. Ramanauskienė.

Paskelbti ir apdovanoti nugalėtojus atvyko bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis. Įteikęs gėlių ir atminimo dovanų bei „sąskaitų papildymus“ (nugalėtojams skirti piniginiai prizai), A. Gaidelis pažadėjo labai pasistengti, kad visų rašiusiųjų darbai būtų sudėti į vieną dailią Palūšės garbei skirtą knygelę.  Asmeninėmis dovanėlėmis rašančiuosius pradžiugino ir bendruomenės pirmininko dešinioji ranka – pavaduotoja Dalia Lapėnienė.

Po neoficialios oficialiosios dalies visi susibūrėme prie arbatos ir užkandžių stalo. Vieni pažindinosi, kiti dalijosi prisiminimais, treti džiaugėsi rezultatais ar tiesiog mėgavosi jaukia atmosfera, mielų žmonių draugija.

Nepriversi žmogaus mylėti, jei jis nemyli, nepriversi rašyti, jei jis nerašo. Širdimi rašyti žmogus gali tik mylėdamas.

NUGALĖTOJAI

Suaugusiųjų grupė:

I vieta – Silva Žiliukienė (Dūkštas).
II vieta – Irena Bužinskienė (Vilnius).
III vieta – Renata Kuršytė (Šventoji).

Jaunimo grupė:

I vieta – Dominyka Kirdeikytė (Utena).
II vieta – Matas Kovalevskis (Ignalina).
III vieta – Akvilė Gudukaitė  ir Brigita Musteikytė (abi – Ignalina).

Kūrėjų darbų paroda bibliotekoje veiks iki gruodžio 1 d.

Kviečiame apsilankyti!

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje