Skip to content

Būkite budrūs, padaugėjo sukčiavimo atvejų!

MI informacija

Policija nuolat įspėja gyventojus, kad jie nebūtų patiklūs ir saugotųsi sukčių, kurie iš gyventojų išvilioja dideles pinigų sumas, kad netikėtų gaunamomis žinutėmis į mobiliuosius telefonus ar skambučiais į laidinius telefonus dėl „laimėtų” prizų, ar giminaičiu prisistatančio asmens skambučiais dėl ištikusios nelaimės. Didelė visuomenės dalis jau žino apie tokius sukčiavimo būdus, tačiau į sukčių pinkles patenkančių ir nukentėjusių gyventojų nemažėja, nusikaltėlių aukomis dažniausiai tampa senyvo amžiaus asmenys, kurie dėl apgavysčių patiria ne tik materialinę žalą, bet ir didelę moralinę skriaudą.  Policija dar kartą atkreipia dėmesį, kad telefoniniai sukčiai aktyvėja ir vis suranda išradingesnių būdų nei gąsdinti žmones esą jų artimiesiems nutikusioms nelaimėmis. Tobulinamos ir sukčių schemos – šie, apgaulės būdu gavę žmonių elektroninės bankininkystės duomenis, bankų kortelių kodus ar pačias korteles sugeba išsisukti, keisdami savo išvaizdą, įtraukdami į savo veiklą ir nieko dėtus žmones.

Per šių metų devynis mėnesius Utenos apskrityje užfiksuoti 84 sukčiavimo atvejai ir yra pradėti ikiteisminiai tyrimai pagal LR BK 182 str. 1 d. (Sukčiavimas). Išviliotų iš gyventojų pinigų sumos siekia nuo 300 eurų iki 6000 eurų. Paskutiniai įvykdyti sukčiavimo atvejai parodė, kad sukčiai skambino į gyventojų turimus laidinius telefonus, prisistatė gydytojais. t. y. pranešė apie artimo giminaičio sveikatos sutrikdymus, patekimą į ligoninę, esą patirtas nelaimes, gydymui reikalingus duoti pinigus.  Taip pat buvo atvejų, kada sukčiai prisistatė policijos pareigūnais, butų ūkio darbuotojais ir tikino gyventojus, kad jų turimi pinigai yra padirbti, todėl atvažiuos jų patikrinti. Sukčiams pasinaudojus Utenos krašto gyventojų patiklumu, apgaulės būdu buvo išvilioti pinigai.

Ką reikėtų žinoti, kad nepakliūtumėte į  sukčių pinkles?

  • Neskubėkite vykdyti skambinančiojo prašymų.
  • Jokiu būdu neatskleiskite skambinantiems asmenims savo vardo, pavardės, gyvenamosios vietos adreso, asmens kodo ir konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų
  • Patys paskambinkite giminaičiui ar artimajam, patekusiam į tariamą bėdą, ir įsitikinkite, ar tikrai jam reikalinga Jūsų pagalba.
  • Atminkite, įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, niekada nesprendžiamos iškilusios piniginės problemos tarp nukentėjusiojo ar pažeidėjo (įtariamojo). Policija netikrina pinigų pakeistų į Eurus, nekeičia ir nevykdo jokių su pinigais susijusių sandorių.
  • Neperduokite pinigų per tarpininkus.
  • Neperveskite pinigų į nurodytas banko sąskaitas.
  • Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į namus.
  • Reikalaukite, kad atvykę pareigūnai parodytų tarnybinį pažymėjimą.

 

 

Jeigu kyla nors menkiausias įtarimas, kad skambina sukčius, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos tel. 112

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje