Skip to content

Savo žemėje – čia ir dabar

MI informacija

Trys Kazitiškio seniūnijos kaimo bendruomenės: Grybėnų, Kazitiškio ir „Švedriškės santalka“ įgyvendina projektą „Savo žemėje, čia ir dabar, o ne kada nors“, finansuojamą programos Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 m. veiksmų plano įgyvendinant 2.3 priemonę „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ lėšomis. Projektas skirtas bendruomenių sutelktumui skatinti.

Minimos bendruomenės viena nuo kitos gerokai nutolusios, bet kiekviena jų turi savo istoriją, lankytinų vietų, papročų ir tradicijų. Įsitraukusios į bendrą projektą, bendruomenės aktyviau bendrauja, palaiko glaudesnius bendradarbiavimo ryšius, telkia daugiau gyventojų meninei kūrybinei veiklai, geriau pažinti savo kraštą, dalyvauti bendrose šventėse. Kol kas šios organizuojamos šventės būna įvairių formų, vyksta vis kitose seniūnijos vietovėse, neretai po atviru dangumi, todėl susiduriama su prastu įgarsinimu ir blogo oro sąlygomis. Projekto lėšomis numatytos įsigyti priemonės – kilnojamoji įgarsinimo įranga ir palapinė-paviljonas – leistų pagerinti renginių kokybę.

  Siekiant kuo geriau pažinti vieniems kitus, įgyvendinant projektą numatyta organizuoti keletą renginių: Švedriškės bažnytkaimio bendruomenėje „Švedriškės santalka“ – „Skaniausio pyrago gaspadinės“ (šeimininkės – aut.) rinkimus, Kazitiškyje – dainų ir poezijos vakarą „Ruduo rudenėlis…“,  Grybėnuose – adventinę vakaronę „Vakarams prailgus“ ir baigiamąjį renginį – „Padėkos vakaras“ – Kazitiškyje.

Nuo pyragų lūžo stalai

Pirmasis šių bendruomenių susitikimas įvyko šaltoką spalio 22-osios rytą Švedriškės bažnytkaimyje. Pirmoji pažintis su tvarkinga ir jaukia gyvenviete, šv. Mišios Šv. Jono krikštytojo bažnyčioje ir, žinoma, – „Skaniausio pyrago gaspadinės“ rinkimai.

Po mišių svečiai susirinko į kaimo bendruomenės namus. Čia visų laukė pyragais nukloti stalai ir vietos auksarankių darbų paroda. Renginio metu Švedriškės seniūnaitė Nijolė Skipitienė papasakojo apie darbščiąsias kaimo moteris, pristatė jų kūrybą. Galėjai tik stebėtis kruopščiai siuvinėtais Vitos Nasevičiūtės piešiniais, Linos Skipitytės paveikslais iš karoliukų, Stasės Kliukienės, Genės Avižienės ir 2016–2017 m. ,,Aukso vainiko“ laureatės Julijonos Kondratavičienės įmantriausiais raštais išmargintais rankų darbo mezginiais.          

Pasveikinęs visus susirinkusiuosius su gražia iniciatyva burtis draugėn, Kazitiškio seniūnas Drąsutis Jelinskas pristatė svarbiausias projekto veiklas, pakvietė aktyviai dalyvauti organizuojamuose renginiuose. Šventės dalyviai ir sudaryta komisija turėjo ne tik paragauti visų pyragų, bet ir išrinkti skaniausią, gražiausią bei išradingiausiai pateikto pyrago šeimininkę. Tai tapo nemenku išbandymu ne vienam dalyvavusiam šventėje – nes visi pyragai ne tik skanūs, bet ir išradingai papuošti ar sumaniai pristatyti buvo.

Po ilgų diskusijų nuspręsta, kad skaniausią pyragą iškepė Rasa Trubilienė (Kazitiškio kaimo bendruomenė), išradingiausiai pyragą pateikė Genovaitė Juodkienė (Švedriškės kaimo bendruomenė), o gražiausio vardą pelnė Taisos Ribokienės (Grybėnų kaimo bendruomenė) pyragas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti. Šauniausios šeimininkės buvo apdovanotos atminimo dovanėlėmis. Neliko nepastebėtos ir kitų pyragų kepėjos – Irena Nasevičienė, Nijolė Skipitienė, Linos Skipitytė, Teresė Kaubrienė, Karolina Bikulčiūtė, Gabrielė Tomaševič.

O kai Kazitiškio seklyčios laisvalaikio organizatorė Danutė Gasiūnienė ištraukė akordeoną – suskambo ir daina.

Linksmai ir smagiai tą sekmadienį praleido trijų bendruomenių nariai. Ir pažintys užsimezgė, ir papasakoti vieni kitiems turėjo ką, ir žadėjo dar ne kartą susitikti.

Dėkojame „Švedriškės santalkai“ ir seniūnaitei Nijolei Skipitienei už puikų renginio organizavimą ir šiltą priėmimą.

Jolitos Rimkovienės nuotr.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje