Skip to content

Seimo nariams išsakytos ligoninės problemos

Lapkričio 13 d. rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis kartu su Seimo nariais Agne Širinskiene, Gintautu Kinduriu ir Vytautu Rasteniu lankėsi Ignalinos rajono ligoninėje. Buvo aptariamos šios gydymo įstaigos problemos ir perspektyvos. Diskusijoje dalyvavo ligoninės direktorė Drąsuolė Jatulienė, pavaduotoja medicinai Dalia Zigmantienė, rajono savivaldybės tarybos narė, Seimo nario G. Kindurio padėjėja Ona Zaleckienė. 

Ligoninės direktorė apgailestavo, kad pastaraisiais metais nacionaliniu mastu formuojama nuomonė apie prastą rajono ligoninių darbą ir apskritai, kad jos yra kažkoks blogis. Vadovė pripažino, kad mažosios ligoninės išgyvenimas yra labai sudėtingas ir finansavimo, ir paslaugų mažėjimo, ir specialistų trūkumo prasme, tačiau tokios ligoninės reikalingos, nes pagyvenusiam kaimo žmogui pasiekti paslaugą regione ar nuvykti į universitetines ligonines, dažnai tikrai sudėtinga. Ligoninė, negalinti suteikti tam tikrų paslaugų,  privalo pacientą pervežti į kitą gydymo įstaigą, tačiau tuomet greitosios pagalbos automobiliai atitraukiami nuo tiesioginio darbo. Ligonių pervežimai dažnai būna nuostolingi.

„Suprantame, kad mažėjant gyventojų, mažėja ir paslaugų, tačiau jei mažoms  ir didžiųjų miestų ligoninėms bus taikomos tokios pačios taisyklės,  tai mūsų ligoninei  jokios ateities nematome“, – sakė meras H. Šiaudinis, prisiminęs visą ligoninės paslaugų mažinimo procesą ir buvusius pažadus, kurie taip ir liko neįgyvendinti. O planuose buvo ir  ilgalaikis reabilitacinis gydymas, ir daug vilčių teikę geriatrijos projektai.

Gydytoja D. Zigmantienė pastebėjo, jog nepasiteisino ir pradėta taikyti tęstinio aktyvaus gydymo paslauga. Ja per metus niekas nepasinaudojo, nes nė vienas ligonis iš didžiųjų gydymo įstaigų nebuvo atsiųstas į Ignaliną. Idėja, kad ligoniai po operacijų praėjus tam tikram laikui grįžtų gydytis į savo gyvenamąją aplinką, nepasiteisino.   

Mero H. Šiaudinio teigimu, yra nepateisinama, kad žmogaus sveikata vertinama ūkiskaitos rodikliais ir norint geriau gyventi, reikia suteikti daugiau paslaugų, tačiau meras pastebi ir tai, kad kiekvienai paslaugai ligonių kasos nustato tam tikrą kvotą, kurios negalima viršyti. Pvz., metų pabaigoje ypač sumažėjo pacientų Reabilitacijos ir sveikatinimo centre, nes išnaudotos kvotos ir ligoniai čia nesiunčiami.

Ignalinos rajono ligoninė šiuo metu negali išgyventi iš pajamų, gaunamų už suteiktas paslaugas, todėl nuolat reikalinga savivaldybės finansinė pagalba, kuri gali būti teikiama tik investavimo būdu, nes savivaldybė negali finansuoti gydymo proceso. Savivaldybė šiuo metu siekia, kad būtų pradėtos teikti stacionarios reabilitacijos paslaugos. Tam būtų panaudotos metų pabaigoje uždaromo Vaikų ligų skyriaus patalpos, kurias ketinama suremontuoti ir pritaikyti reabilitacijai.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Širinskienė užtikrino, kad niekas neplanuoja uždaryti mažųjų rajoninių ligoninių, priešingai – kviečia jas kalbėtis, diskutuoti, analizuoti ligonių srautus ir juos pertvarkyti. Seimo narė informavo, kad bus centralizuojamos ligonių kasos, tuomet automatiškai išsispręs kai kurie informacijos gavimo, ligonių pervežimo klausimai.

Seimo nariams buvo pateikti pasiūlymai dėl paslaugų kainų diferencijavimo ir kaimiškų rajonų koeficiento įvedimo. Tai padėtų išgyventi mažosioms ligoninėms. Meras H. Šiaudinis pateikė pavyzdį iš švietimo srities – kaimo mokyklose mokinio krepšelis yra didesnis ir tai padeda toms mokykloms išgyventi.

Po pokalbio ir diskusijos buvo aplankyti  ligoninės skyriai ir taip pat jau keletą metų nenaudojama operacinė, kuri prieš pat uždarymą buvo modernizuota už maždaug 1 mln. litų.  Seimo nariai apžiūrėjo Vaikų ligų, Slaugos, Reanimacijos, Priėmimo skyrius, dializės patalpas, taip pat domėjosi Reabilitacijos ir sveikatinimo skyriuje teikiamomis paslaugomis. Svečiai pastebėjo, kad ligoninė tikrai gerai sutvarkyta ir kad taip toli gražu neatrodo kai kurių didelių miestų gydymo įstaigos. A. Širinskienė pažadėjo artimiausiu metu išsamiau pasidomėti Ignalinos rajono ligoninės situacija ir padaryti tam tikras išvadas, kurios padėtų planuotis veiklą ir ieškoti ateities perspektyvų.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje