Skip to content

Renovaciją baigiančiai Ignalinai – naujos perspektyvos

Rajono savivaldybė pirmoji Lietuvoje ėmėsi daugiabučių atnaujinimo pagal naująjį renovavimo modelį ir pradėjo įgyvendinti energinio efektyvumo didinimo programą „Ignalinos enervizija“. Šis modelis išjudino renovacijos procesus visoje šalyje ir tapo pavyzdžiu kitoms savivaldybėms. Dabar Ignalinoje vyksta baigiamieji daugiabučių namų modernizavimo darbai ir miestas turi unikalią galimybę užbaigęs programą imtis naujų perspektyvių projektų. Ta proga lapkričio 24 d. rajono savivaldybėje vyko kartu su Būsto energijos taupymo agentūra organizuota respublikinė konferencija „Energinio efektyvumo didinimo projektų įgyvendinimas Ignalinoje“.

Konferencijoje buvo aptarta renovacijos pradžia, eiga ir pasiekti rezultatai bei artimiausi planai išbandyti šilumos tiekimo žemomis temperatūromis galimybes. Pranešimus skaitė Ignalinos rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis, Europos parlamento narys Bronis Ropė, Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta, Energetikos ekspertai iš Vokietijos Knutas Holeris ir Matijas Gaudigas. Diskusijoje savo mintis išsakė Ignalinos šilumos tinklų, Molėtų ir Zarasų savivaldybių atstovai.

Konferencijos dalyvius pasveikinęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas sakė: „Džiugu, kad Ignalina – pirmasis miestas Lietuvoje iš esmės baigiantis renovaciją. Tai suteikia daug vilties, kad bendromis pastangomis galima pasiekti labai gerų rezultatų. Belieka jums palinkėti, kad tuose namuose būtų kam gyvena“. Ministras K. Navickas merui H. Šiaudiniui įteikė padėką už savivaldybės nuopelnus sėkmingai baigiant daugiabučių namų renovaciją.

Savo gimtojo miesto pasiekimais džiaugėsi Seimo narys Gintautas Kindurys, akcentavęs, kad Ignalinoje sukaupta didelė patirtis tikrai pravers kitiems miestams, todėl tokia konferencija, sukvietusi šilumos tiekėjus, savivaldybių atstovus, ekspertus, tikrai reikalinga. Seimo nariai G. Kindurys ir Vytautas Rastenis savo padėkas įteikė Ignalinos seniūnui Valentinui Rumbučiui ir miesto įvaizdžiu besirūpinančiam savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjui Juozui Panavui.

Rajono savivaldybės meras H. Šiaudinis  apžvelgė keliolikos metų savivaldybės darbą siekiant didinti energinį efektyvumą. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: perėjimas prie biokuro ir viso šilumos ūkio modernizavimas, rajono perspektyvių viešųjų pastatų renovacija ir galiausiai daugiabučių namų modernizavimas. Atnaujinti pastatai naudoja bene perpus mažiau energijos, sutaupyti energijos kaštai padengia investicijas, gyvenimo kokybė tampa žymiai geresnė, o būsto vertė padidėja.

Siekiant didesnio energinio efektyvumo įgyvendinti svarbūs Ignalinos šilumos tinklų pertvarkos projektai, atnaujintos trasos. Savivaldybės teritorijoje dar 2015 m. baigti renovuoti visi svarbiausi viešieji pastatai. Šiuolaikiškai sutvarkytos mokyklos, darželiai, kultūros, medicinos įstaigos, administraciniai ir bendruomenių pastatai ne tik mieste, bet ir seniūnijose. Iš viso renovuota  40 pastatų, tam panaudota apie 10 mln. eurų. Tai ne tik pakeitė pastatų estetinį vaizdą, bet ir pagerino darbo sąlygas, leido pasiekti nemažų šilumos sutaupymų. 

Daugiabučių namų renovacija pasiekė ir rajono miestelius bei kaimus. Rajone jau modernizuoti 99 namai. Taigi yra 85 proc. visų daugiabučių. Šiuo metu įgyvendinama energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose pastatuose programa „Ignalinos Enervizija 2“. Ignalinos mieste bus atnaujinti bene visi daugiabučiai namai ir pasiektas 97,7 proc. rodiklis. Iš viso daugiabučių renovacijoms darbams bus panaudota 24,6 mln. eurų.

Meras pastebėjo, kad šiemet  Ignalina šildymo sezoną paskelbė spalio 5 d., nemaža dalis namų šilumą įjungė vėliau, nes butuose laikėsi apie 20 laipsnių šiluma. 2016–2017 m. šildymo sezonas daugelyje namų buvo sutrumpintas maždaug mėnesiu. Vieno 50 m2 ploto buto šildymas per mėnesį kainuoja apie 30–40 eurų.  Taip pat pasidžiaugta, kad mieste gyventojų nemažėja, renovuotus būstus mielai įsigyja žmonės iš kitų miestų. Tačiau, kaip sakė meras, be visų teigiamų dalykų yra ir problemų. Renovavus pastatus, Ignalinos šilumos tinklų įmonė patiria nemažai nuostolių, 25 proc. mažėja jos pajamos. Prieš keliolika metų pastatyti katilai yra per dideli ir per daug galingi, todėl juos būtina keisti, o tam reikalingos nemažos investicijos. 

Europos parlamento narys, buvęs ilgametis rajono savivaldybės meras B. Ropė prisiminė pačią renovacijos proceso pradžią, pirmuosius susitikimus, pokalbius su žmonėmis. Tuomet tikrai buvo nelengva, daug kas neišbandyta, nežinoma, tačiau svarbūs, ryžtingi ir laiku priimti sprendimai davė puikių rezultatų. Šiandien, pasak B. Ropės, reikia drąsiai ir garsiai kalbėti apie tai, kas padaryta, nes Ignalinos pavyzdys, kiek jam teko patirti,  yra vertingas ne tik Lietuvos, bet ir  Europos Sąjungos šalių kontekste.  

Kalbėta ne tik apie biokurą, bet ir apie vėjo, saulės energijos panaudojimą, geoterminį šildymą. „Pigiausia ir darniausia energija – tai ne pagaminta energija“, – sakė B. Ropė. Šiuo metu Europos parlamente yra svarstomas svarbių teisinių dokumentų rinkinys – švarios energetikos paketas. Pagrindinis paketo tikslas – užtikrinti, kad Europos ekonomika persitvarkytų gaminti ir naudoti švarią energiją ir tuo pat metu liktų konkurencinga. Paketą sudaro trys teminės dalys:  energetikos efektyvumas, globali Europos lyderystė kuriant ir diegiant švarią energetiką ir santykių su vartotojais reglamentavimas. Akcentuota, kad energetikos politika tampa vis labiau demokratiška. Europarlamentaro teigimu, Ignalinai, norint išlaikyti turimas lyderio pozicijas, reikia sparčiai judėti į priekį, vertinti ateities tendencijas ir rengtis energetikos decentralizavimui, platesniam bendradarbiavimui su verslu ir mokslu. 

Už energinio efektyvumo didinimo programų skatinimą, palaikymą, bendradarbiavimą su savivaldos institucijomis, visuomenės švietimą ir būsto modernizavimo idėjų propagavimą Europos parlamento narys B. Ropė padėką įteikė Būsto energijos taupymo agentūros vadovui Valiui Serbentai. 

Būsto energijos taupymo agentūros direktorius V. Serbenta kalbėjo apie Ignalinoje išbandytą renovacijos modelį, kurį agentūra aktyviai propagavo ir kvietė į procesą įsijungti kitas savivaldybes. „Šiandien jau niekas negali ginčytis dėl teigiamo jo poveikio visos Lietuvos ekonomikai“, – sakė V. Serbenta. Jis akcentavo, kad prioritetinė ateities kryptis yra kvartalų energetinio efektyvumo didinimo programa, kuri Ignalinai jau neaktuali, tačiau šis miestas gali būti pirmasis, ėmęsis vykdyti šilumos tiekimo žemomis temperatūromis projektą.

Šio projekto galimybes Ignalinoje aptarė energetikos ekspertai iš Vokietijos Knutas Holeris ir Matijas Gaudig, kuris jau nuo 2003 m. bendradarbiauja su Būsto energijos taupymo agentūra ir teikia konsultacijos bei rengia mokymus, o artimiausiu metu padės įgyvendinti kvartalinę renovaciją Lietuvoje. „Daug keliauju po Europą ir galiu pasakyti, kad jūs padarėte tikrai didelius struktūrinius pokyčius ir esate teisūs sakydami, kad nėra Europoje kito tokio miesto kaip Ignalina“, – sakė svečias. Naujojo projekto esmė – sumažinti šilumos nuostolius ir įvertinus visų namų duomenis bei poreikius sureguliuoti šilumos perdavimo sistemą, ją pritaikant prie esamų sąlygų.

Konferencijos pabaigoje padėkas įteikė Ignalinos rajono savivaldybės meras H. Šiaudinis. Už pagalbą vykdant energinio efektyvumo didinimo programas jis dėkojo Centrinės projektų valdymo agentūros projektų vadovui Vytautui Kropui ir Būsto energijos taupymo agentūros specialistei Nijolei Genovaitei Graužinytei. Už atsakingą darbą ir gyventojų aptarnavimą įvertinta UAB  Ignalinos butų ūkio specialistė Jurgita Nalivaikienė.  Būsto energijos taupymo agentūros direktoriaus V. Serbentos padėkomis už nuopelnus renovacijai apdovanoti Europos parlamento narys B. Ropė, savivaldybės meras H. Šiaudinis, UAB Ignalinos butų ūkio vyr. inžinierius Aleksandras Dolgovas ir Šiaulių banko Vilniaus regiono projektų vadovas Viktoras Budraitis.

Po konferencijos jos dalyviai pakviesti pasivaikščioti po atsinaujinusią Ignaliną. Vėliau savivaldybės administracijos vadovai, UAB „Ignalinos šilumos tinklai“ direktorius Mindaugas Lapėnas, Būsto energijos taupymo agentūros direktorius V. Serbenta ir svečiai iš Vokietijos dalyvavo pasitarime, kuriame kalbėta apie konkrečius darbus ir planus, kaip ir kada bus teikiama paraiška šilumos tinklų pertvarkos projektui.

Minėta, kad Vokietijos ir Lietuvos aplinkos ministerijos yra pasirašiusios bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią yra remiami inovatyvūs projektai. Nutarta rengti galimybių studiją, paraišką finansavimui gauti, o vėliau investicinį projektą. „Savivaldybė yra suinteresuota imtis visų galimų priemonių, kurios padėtų stabilizuoti šilumos tiekimo įmonės veiklą ir mes tikimės Būsto energijos taupymo agentūros bei Vokietijos ekspertų pagalbos ir tolesnio bendradarbiavimo“, – sakė savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas. K. Holeris patvirtino, kad pateikti argumentai jį įtikino, jog Ignalina galėtų būti pavyzdinis Lietuvos miestas įgyvendinant minėtą inovatyvų projektą, tačiau svarbu rodyti iniciatyvą, būti dinamiškiems, nes konkurencija yra tikrai didelė.

Nuotraukos autorės ir J. Baltakio

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje