Skip to content

Baigėsi boulingo turnyras

Triukšmingai nubildėjęs boulingo turnyras, kuriame šįkart dalyvavo devynios komandos, baigėsi ,,Fuksų“ pergale. Ją, surinkę 1153 taškus, išplėšė iš ,,Žemėtvarkos“, kurios žaidėjai sukaupė 1025 taškus. Trečiosios vietos apdovanojimais, įsteigtais rėmėjos UAB ,,Legra“, džiaugėsi ,,Nulis emocijų“ (beje, jų švytintys veidai buvo kontrastas pavadinimui – gal kitame turnyre jį vertėtų pasikeisti?). Rezultatyviausi žaidėjai – Jolita Mačiulienė (280 taškų, komanda ,,Nulis emocijų“) ir Vladas Paukštė (349 taškai, komanda ,,Fuksai“).

Iš istorijos

Boulingas – žaidimas, kuriame žaidėjas, ridendamas kamuolį lygiu takeliu, stengiasi numušti objektus, vadinamus kėgliais. Yra daugybė boulingo rūšių, kurių seniausi žinomi nuo Senovės Egipto. Labiausia žinoma forma tikriausiai yra amerikietiškas dešimties kėglių boulingas. Ši forma, tiek mėgėjiškai, tiek profesionaliai, yra žaidžiama visame pasaulyje, ji yra vienas populiariausių žaidimų pasaulyje.

Seniausi kėglių žaidimo reikmenys rasti archeologinių kasinėjimų Egipte metu. Buvo nustatyta, kad jais žaista prieš 5200 metų. Panašius reikmenis archeologai rado ir Polinezijoje. Žaidimas vadinosi „ula maika“. Kamuolį ridendavo į kėglius, kurie buvo sustatyti už 60 pėdų (beveik toks pats atstumas yra išlikęs ir šiais laikais). Panašus žaidimas buvo kultivuojamas ir Graikijoje bei Romoje. Viduramžiais šis žaidimas kaip epidemija pradėjo plisti po visą Europą. Ypatingai pamėgo žaisti kėgliais anglai, vokiečiai ir Skandinavijos šalys. 1848 m. Škotijoje įvestos pagrindinės kėglių žaidimo taisyklės. Labai nedaug pakeistos jos galioja ir dabar.

Sovietų Lietuvoje boulingas buvo uždraustas kaip žaidimas, kuris esą buvo kapitalizmo dalis. Tik 1994 m. gruodį Kaune įrengta pirmoji boulingo salė. 1997 m. vasarą Lietuva pirmoji iš postsovietinių respublikų buvo priimta į Pasaulinę kėglių federaciją (FIQ) ir Pasaulinę dešimties kėglių asociaciją (WTBA). 1999 m. Lietuvos boulingo rinktinė pirmą kartą dalyvavo Pasaulio boulingo čempionate, kuris vyko Jungtiniuose Arabų Emiratuose. Ignalinoje pastačius sporto ir pramogų centrą, boulingas įrengtas ir Ignalinoje.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje