Skip to content

Rajone viešėjo Seimo Pirmininkas

Kaip jau rašėme, Ignalinoje su oficialiu vizitu lankėsi Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Į Ignaliną taip pat atvyko Seimo nariai Gintautas Kindurys, Vytautas Rastenis. Svečiai priimti savivaldybėje, vėliau jie apsilankė rajono ligoninėje, dviejose verslo įmonėse. Rajono meras Henrikas Šiaudinis Seimo Pirmininkui padėkojo už Ignalinai parodytą dėmesį. Meras pasakojo apie  rajono išskirtinumą, savivaldybės veiklą. Buvo aptartos socialinės, demografinės problemos, šiuo metu itin aktualūs vaikų teisių apsaugos, rajono ligoninės finansavimo klausimai. Pasidžiaugta, kad rajone yra modernizuoti visi viešieji pastatai, baigiama daugiabučių renovacija. Kalbėta apie nelegalų darbą, kurio kontroliuoti savivaldybė neturi jokių galių ir tai neigiamai atsiliepia socialinių išmokų sistemai, nedarbo statistikai.

Savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas iškėlė kai kurias teisės aktų spragas, trukdančias efektyviai savivaldybės veiklai. Aptartas  draudimas savivaldybei užsiimti ūkine veikla ir sugriežtintos skolinimosi taisyklės, kuriose numatyta galimybė  skolintis tik ankstesniems finansiniams  įsipareigojimams vykdyti. Tai, pasak direktoriaus, visiškai sustabdys kitiems metams suplanuotus darbus, Europos Sąjungos remiamų projektų, kuriems reikalingas savivaldybės prisidėjimas,  įgyvendinimą. Seimo Pirmininkas pažadėjo pagreitinti reikalingų poįstatyminių teisės aktų priėmimą ir inicijuoti įstatymų pataisas. Tokie susitikimai, kaip minėta, labai naudingi, nes išryškina konkrečius taisytinus dalykus.

Vėliau Seimo Pirmininkas lankėsi Ignalinos rajono ligoninėje ir išklausė informaciją apie  problemas, su kuriomis nuolat susiduria įstaigos vadovė Drąsuolė Jatulienė ir medicinos personalas. Susitikime dalyvavo ir savo pastebėjimus išsakė gydytojai Daiva Koverovienė, Dalia Zigmantienė, Saulius Vaivada. Kalbėta apie tai, kad mažoms rajonų ligoninėms neturi būti taikomi tokie patys reikalavimai kaip didmiesčių gydymo įstaigoms. Esant dabartinei tvarkai, ligoninei išgyventi tiesiog nėra galimybių.

Terapinio skyriaus vedėja D. Koverovienė sakė, kad gydytojas turėtų gydyti, o ne skaičiuoti finansus. Dabar gi nuolat patiriamas stresas, susidūrus su tam tikrais draudimais, kurie trukdo ligoniui suteikti jam būtinas paslaugas. Ne visi rajono gyventojai gali pasiekti regionines gydymo įstaigas ar nuvykti į Vilnių, o ligonių gabenimas į kitas medicinos įstaigas dažnai būna nuostolingas pačiai ligoninei. „Ministerija turi rūpintis žmogaus sveikata, o ne vien karpyti pinigus“, – sakė vaikų ligų gydytojas S. Vaivada.

„Tikrai ne viską išmanau sveikatos apsaugos srityje, bet tai, ką išgirdau, tikrai rodo, kad sveikatos politika turėtų iš esmės keistis, kad gydytojai galėtų ramiai dirbti savo darbą. Ačiū už tą šventą darbą, kurį jūs darote…“, – kalbėjo Seimo Pirmininkas ir pažadėjo jam išsakytus klausimus kelti ir Seime, ir Vyriausybėje, taip pat patikino, kad bus inicijuojami reikalingi sprendimai. Po pokalbio apžiūrėtas Reabilitacijos ir sveikatinimo skyrius bei aptartis ligoninės siekis teikti antrinio lygio reabilitacijos paslaugas. 

Įdomi ekskursija svečiams buvo surengta Strigailiškyje esančioje šakočių kepykloje „Romnesa“. Įmonės vadovas Romualdas Spulis papasakojo apie įmonės gamybos ir turizmo paslaugų veiklą, palydėjo į gamybos cechus, parodė šakočių ir senovinės maisto gaminimo technikos ekspoziciją.

Savo veiklą įmonė pradėjo kepdama duonos ir pyrago gaminius, vėliau imta kepti šakočius. Šiuo metu įmonė lyderiauja tarp Lietuvos šakočių kepėjų, o jos gaminiai eksportuojami į įvairias pasaulio šalis. Per dieną yra iškepama apie toną  saldžiosios produkcijos. Rekordai pasiekiami prieš šventes. Gruodį iškepama apie 70 tonų šakočių. Minėta, kad ypač populiari ir didelio turistų dėmesio sulaukianti parodomoji šakočio kepimo programa. „Romnesoje“ yra taip pat  kepami lietuviški vėdarai, bulvių apkepas. Ignalinoje ir Druskininkuose veikia restoranai. Dabar įmonėje dirba 84 žmonės.

Seimo Pirmininkas taip pat apsilankė baldų komponentų gamybos įmonėje „BHK Lietuva“, kuri Ignalinoje buvo įkurta bendradarbiaujant Ignalinos ir Biureno savivaldybėms. Tai sėkmingai dirbanti, besiplečianti ir daugiausia mokesčių į rajono biudžetą sumokanti įmonė.  „BHK Lietuva“ priklauso BHK įmonių grupei – didžiausiai baldų komponentų tiekėjai visame pasaulyje. BHK grupės įmonių galimybės yra labai įvairiapusės, nes gali būti panaudojamos įvairios medžio pagrindu pagamintos medžiagos. Nauja moderni gamyba Ignalinoje specializuojasi stalčių ruošinių gamyboje. Įmonės direktorė Viktorija Luneckienė svečiams parodė gamybos cechus ir modernias administracines patalpas bei sakė, kad dabar įmonėje dirba 43 žmonės, jų atlyginimai yra didesni nei 1000 eurų. Numatoma ir gamyklos plėtra.

Po apsilankymo šiose įmonėse Seimo Pirmininkas V. Pranckietis sakė esąs maloniai nustebintas. „Rajonas turi didžiuotis turėdamas tokias įmones ir reikia dėkoti sėkmingą verslą sukūrusiems žmonėms. Mes ilgą laiką labai nepatikliai žiūrėjome į verslininkus, galvodami, kad jie siekia naudos tik sau, bet reikia neužmiršti, kad jie kuria darbo vietas, žmonės gali išlaikyti savo šeimas. Norėtųsi, kad regionuose būtų kuo daugiau tokių sėkmingų įmonių.“, – kalbėjo Seimo Pirmininkas.

Po apsilankymo įstaigose ir įmonėse, Ignalinos kultūros ir sporto centre Seimo Pirmininkas susitiko su gyventojais. Į susirinkusius kreipėsi „Sveiki, žmonės“. Salės klausė, ar žino sąvokų kalbėti „žmogiškai“ ir „žmoniškai“ skirtumą? Ir šypsodamasis paaiškino, kad kalbėti žmoniškai, tai taip, kaip žmona kalba. „Todėl aš su jumis kalbėsiu žmogiškai“, – šmaikštavo svečias.

Buvo pristatyti svarbiausi Seimo darbai, priimti sprendimai, atsakyta į klausimus. Kaip sakė Seimo vadovas, per šiuos metus priimta apie 700 įvairių įstatymų. Dabar priiminėjamas kitų metų biudžetas, kuris orientuotas į skurdo Lietuvoje mažinimą. Tam skirta 618 mln. eurų. Dar kitų metų biudžetas bus nukreiptas į vidurinės klasės formavimą, smulkaus verslo rėmimą.

Aptartos svarbiausios reformos: miškų urėdijų pertvarka, Lietuvos geležinkelių pokyčiai, priimtas Darbo kodeksas, kovos prieš korupciją priemonės, lengvatinis PVM šildymui. Pasidžiaugta, kad pasiektas 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto finansavimas gynybai pagal NATO šalių įsipareigojimą. Pastarasis sprendimas, kaip sakė Seimo Pirmininkas, tikrai reikalingas, nes jis padės užtikrinti saugią Lietuvos ateitį. Juk geriausia gynyba yra atgrasymas.  Minėtos ir išmokos vaikams. Kiekvienas vaikas Lietuvoje, nežiūrint į šeimos socialinę padėtį, gaus 30 eurų per mėnesį.

Kalbėta apie pensijų didinimą, aukštųjų mokyklų reformą ir spręstinas problemas sveikatos apsaugos srityje. „Aš padarysiu viską, kad net nekiltų minčių apie galimą ligoninės uždarymą. Esminis dalykas – sureguliuoti  sveikatos apsaugos sistemą taip, kad pirmoje vietoje būtų pagalba žmogui.“, – sakė Seimo Pirmininkas. Jis su žmonėmis bendravo laisvai, betarpiškai, nuoširdžiai, nevengdamas humoro, atsakė į visus klausimus. Už tai susilaukė iž susirinkusių plojimų.

Susitikimo pabaigoje apie savo darbą gyventojams papasakojo Seimo narys Gintautas Kindurys. Jis yra Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys, todėl dažniausiai tenka darbuotis šioje srityje, inicijuojant reikalingas Savivaldos įstatymo pataisas, rūpinantis savivaldos teisėmis, regioniniais klausimais. Seimo narys pripažino, kad kai kuriais atvejais jo pastangos ir kai kurių klausimų iškėlimas nesulaukia palaikymo, tačiau tokie yra demokratinio proceso dėsniai.

Nuotraukos autorės ir J. Baltakio

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje