Skip to content

Projektas „Kultūrų ratas“

MI informacija

Šių metų lapkričio mėnesį Ignalinos r. Dūkšto mokyklos 6 ir 8 klasių moksleiviai dalyvavo projekte „Kultūrų ratas”. Šį projektą inicijavo Švietimo ir mokslo ministerija, organizavo ir vykdė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, bendradarbiaudamas su Tautinių mažumų departamentu prie LRV, Romų visuomenės centru, Visagino kultūros centro Etninės kultūros ir edukacijos skyriumi. Edukacinis projektas „Kultūrų ratas” skirtas mokinių neformaliam pilietiniam švietimui, o jo tikslas – ugdyti tautinę savimonę ir tautinę toleranciją, puoselėti ir skleisti daugiakultūrį Lietuvos paveldą.

Dalyvaujant šiame projekte svarbiausia buvo pasirinkti, kokią tautą bei jos tradiciją mokiniai norėtų pristatyti. Po diskusijų buvo nutarta pristatyti vieną iš pagrindinių Krymo totorių švenčių Oraza bairam. Ši šventė, švenčiama pasibaigus 30-ties dienų pasninkui, kurio metu Krymo totoriai negali valgyti, gerti bei rūkyti iki saulėlydžio. Tai laikotarpis, kuomet jie turi daryti gerus darbus: kviesti svečius, valgydinti benamius bei padėti visiems, kuriems reikalinga pagalba. Pasibaigus pasninkui ir šventei prasidėjus susirenka svečiai, kurie pirmiausia vaišinami kava, vėliau karštais patiekalais, o vienas iš pagrindinių patiekalų yra čeburekai, kuriais, pagal paprotį, reikia vaišinti svečius bei kaimynus.

Taigi, viską aptarę ir susiplanavę, mokiniai kibo į darbus. Berniukai skaldė malkas, stumdė stalus, padėjo atlikti kitus darbus. Mergaitės ruošė stalą: vienos – minkė tešlą, kepė čeburekus, kitos tvarkėsi, dengė stalą. Kai stalas buvo padengtas, čeburekai iškepti ir sutikti svečiai, visi susėdo prie valgiais nukrauto stalo. Buvo labai smagu: mokiniai bendravo, juokėsi, kalbėjosi apie šią šventę, daug juokavo. Po šventės, kaip tikri Krymo totoriai, savo vaišėmis pasidalino su kitais: pavaišino mokytojus, administraciją bei mokinius, kurie dar neišvažiavo namo (veikla vyko po pamokų).

O svarbiausias mokinių įvertinimas ir savo darbo įsivertinimas buvo jų išsakyta mintis, kad ši diena buvo pati geriausia!!!

Tikimės ir toliau dalyvauti projektuose, kurie ne tik mokys mūsų vaikus būti pilietiškais bei tolerantiškais, bet ir nuspalvins jų dienas mokykloje pačiomis geriausiomis, įspūdingiausiomis ir prasmingiausiomis spalvomis.

Projekto pristatymą galite pasižiūrėti adresu: https://prezi.com/hsfgqs9qpd5m/projektas/

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje