Skip to content

Ignalinos bičiuliai apsilankė jau 21-ąjį kartą

Gruodžio 8–13 d. Ignalinoje viešėjo Vokietijos Kronshageno miesto Raudonojo Kryžiaus atstovai Klausas Peteris Hirschas ir Bernhardas Ruhlas. Tai buvo jau 21-asis vizitas. Apsirengę raudonomis uniformomis vokiečiai tarsi pirmieji Kalėdų seneliai kūrė šventinę nuotaiką, aplankė senelius Dūkšte, taip pat nudžiugino Didžiasalio, Naujojo Daugėliškio globos namuose gyvenančius vaikus. Kiekvienam jų įteikta asmeniškai paruošta dovanėlė.

Gruodžio 12 d. savivaldybėje. Svečiai susitiko su rajono meru Henriku Šiaudiniu, mero pavaduotoju Laimučiu Ragaišiu, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Danute Ropiene. Susitikime dalyvavo svečiais besirūpinti Raudonojo Kryžiaus Ignalinos skyriaus vadovė Irena Rapkauskienė.

„Džiaugiamės, kad mus aplankote prieš šventes, jūsų atvykimas mums visada malonus, o parama tikrai svarbi ir reikalinga“, – sveikindamas svečius sakė meras H. Šiaudinis. Meras pristatė savivaldybės naujienas, apžvelgė valstybės planuojamas pertvarkas vaikų teisių apsaugos srityje. Kalbėta apie valstybės siekį iki 2020 m. Lietuvoje panaikinti vaikų globos namus. Kol kas, kaip sakė meras, jis atrodo gana sunkiai įgyvendinamas, nes mūsų visuomenė dar nepasiruošusi  įsivaikinti visų globos namuose gyvenančių vaikų ar imtis juos globoti, gražių pavyzdžių yra, bet jų tikrai nedaug. Pristatyti ir savivaldybės planai. Sujungus dvejus vaikų globos namus į vieną įstaigą, daugiau dėmesio bus skiriama Vaikų dienos centrų kūrimui. Tokius centrus kitais metais planuojama atidaryti Naujajame Daugėliškyje ir Dūkšte.

Svečiai pasakojo, kad ir Vokietijoje yra panaši sistema. Veikia nedideli, 10–15 vietų, globos namai, kur vaikai gyvena šeimynomis. Įsivaikinimas ir globojimas šeimose taip pat nėra labai populiarus, vaikai dažniau vyksta svečiuotis į šeimas. Vaikų darželiai Vokietijoje dirba iki 15 val., vėlesniu laiku  galima lankyti užimtumo centrus. Tai kažkas panašaus į pas mus veikiančius dienos centrus, tačiau Vokietijoje  jie skirti visiems, o ne tik socialinės rizikos šeimų,  vaikams.

D. Ropienė papasakojo apie vykdomą įtėvių ir globėjų rengimo programą. Šiuo metu rajone mokymus baigė daugiau nei 20 žmonių, galinčių į savo šeimas paimti vaikus. Pasidžiaugta gruodžio mėnesio naujiena, kai vienas kūdikis iš Didžiasalio globos namų buvo paimtas į naują šeimą.  Kalbėta ir apie savivaldybėje planuojamus pozityvios tėvystės mokymus, į kuriuos būtų kviečiami tėveliai.

D. Ropienė svečiams pristatė projektą „Vaikų svajonės“. Projekto metu renkamos  vaikų, augančių socialinės rizikos bei socialinių įgūdžių stokojančiose šeimose, svajonės, kurios publikuojamos interneto puslapyje ir  sudaromos sąlygos geros valios žmonėms jas įgyvendinti. Iš beveik 200 mūsų rajono vaikų svajonių šiuo metu liko nepasirinktos tik 11. Svečiams dėkota, kad jie taip pat įgyvendina vaikų svajones, paruošdami jiems dovanėles. „Pas mus šventės prasideda tada, kai jūs atvažiuojat. Atvežate didelį džiaugsmą mūsų globojamiems vaikams, kurie labai laukia kiekvienam  asmeniškai paruoštų dovanų“, – sakė D. Ropienė.

Meras H. Šiaudinis svečiams dėkojo už draugystę, pagalbą, linkėjo gražių švenčių, stiprybės nuoširdžiame ir kilniame darbe.

Autorės nuotr.

Nuo redakcijos

Šie Kronshageno miesto Raudonojo Kryžiaus atstovai rajoną aplanko kasmet prieš Kalėdas ir Velykas. Jų parama labai skiriasi nuo kitų užsienio paramos teikėjų. Jie neveža bet ko. Prieš važiuojant, paskambina ir prašo, kad globos namuose esantys vaikai pareikštų, kokių jie norėtų dovanų. Vaikai apklausiami ir jų vardiniai pageidavimai (su vardais ir pavardėmis) perduodami vokiečiams. Šie perka tik naujus daiktus ir kiekvienam pagal pageidavimą padaro dovanėles, ant jų užrašant vardus, kam josi skirtos. Jeigu, tarkime, vaikas nori žieminės striukės, nuperkama ne tik ji, bet visa žieminė apranga, vaikas aprengiamas nuo kojų iki galvos. Paramos teikėjai Kronshagene yra susibūrę į organizaciją, jos nariai – išimtinai aukšto rango pareigūnai: teisėjai, prokurorai ir pan.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje